Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dohoda Ruska so separatistickou republikou: Lotyšsko v strachu

Andris Berzinš
Andris Berzinš (Zdroj: SITA)

TBILISI - Lotyšský prezident Andris Bérziňš dnes povedal, že dohoda o prehĺbení spolupráce medzi Ruskom a gruzínskou separatistickou republikou Abcházsko predstavuje ohrozenie regionálnej stability a bezpečnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Predpokladám, že táto dohoda... bude mať negatívny vplyv na bezpečnosť a stabilitu v tomto regióne," povedal Bérziňš na spoločnej tlačovej konferencii s gruzínskym prezidentom Giorgim Margvelašvilim.

Počas svojej návštevy gruzínskej metropoly Tbilisi však Bérziňš zároveň uviedol, že pre susedov Ruska je dôležité nájsť spôsoby, ako s ním nažívať v mieri. 

Dohoda o strategickom partnerstve, ktorú v pondelok podpísali ruský prezident Vladimir Putin a jeho abcházsky náprotivok Raul Chadžimba predpokladá vytvorenie "spoločného obranného a bezpečnostného priestoru" a zveruje Rusku "ochranu štátnych hraníc medzi Abcházskou republikou a Gruzínskom".

Bérziňš však zároveň zdôraznil potrebu postupovať vo vzťahu k Rusku obozretne a povedal, že krajiny ako Lotyšsko nemajú inú možnosť, len hľadať spôsoby, ako stabilizovať vzťahy so svojimi susedmi vrátane Ruska.

"Urobíme, čo bude v našich silách, aby sme tieto (zväzky) stabilizovali a udržiavali (so susednými krajinami) dlhodobé mierové a stabilné vzťahy," povedal lotyšský prezident.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu