Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Česku chytili krkavčiu matku zo Slovenska: Po smrti dieťaťa začali pátrať, výsledok ich šokoval!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA/PŘEROV - Českí odborníci hodnotia ako mimoriadne nepravdepodobné alebo dokonca takmer vylúčené, že by jednej matke postupne zomreli tri deti na takzvaný syndróm náhleho úmrtia dojčiat. Práve takáto tragická séria priviedla českú políciu na stopu mladej ženy (26) zo Slovenska, ktorú v polovici novembra obvinila zo zavinenia smrti tretieho dieťaťa. Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.

Olomouckí a přerovskí kriminalisti sa zaoberajú podivuhodným prípadom. Riešia matku, ktorú podľa lekárskych záznamov pripravil syndróm náhleho úmrtia novorodencov za šesť rokov o tri deti, čo sa im zdalo podozrivé. 

Vyšetrovanie odhalilo krutú pravdu

Matka prebývala v Azylovom dome pre matky s deťmi v Přerove. Pred niekoľkými týždňami sa začala česká polícia zaoberať okolnosťami smrti kojenca. Zistili, že Slovenska má na tragédii podiel. Ženu obvinili z usmrtenia z nedbanlivosti, za čo jej hrozia až tri roky za mrežami.

Dieťatko zomrelo ešte 4. októbra tohto roku v azylovom dome, ktorý prevádzkuje Armáda spásy. "Bezprostredne po oznámení privolal zamestnanec Armády spásy záchrannú službu a podľa pokynov operátorky núdzovej linky poskytoval dieťaťu prvú pomoc, v ktorej potom pokračovali zdravotníci," opísal dramatické udalosti záchrany dieťatka riaditeľ Pavel Šíma pre Přerovský deník. Napriek obrovskej snahe sa dieťatko nepodarilo zachrániť. Prípadom sa začala zaoberať polícia. Šíma podotkol, že zodpovednosť za výchovu a zdravie detí je plnej v kompetencii rodičov, ktorí sú klientmi centra.

Matke zomreli tri deti

Prípad sa ale poriadne zamotal, pretože vyšetrovatelia zistili, že žene pred tým zomreli už dve niekoľkomesačné deti. "Vzhľadom na pochybnosti o okolnostiach smrti a zistenie, že sa nejedná o jediné úmrtie dieťaťa podozrivej matky, vykonávali kriminalisti rozsiahle vyšetrovanie," zhrnula krajská policajná hovorkyňa Marta Vlachová pre český denník a dodala: "Nie je to len prípad tohto dojčaťa. Nie je vylúčené, že je úmrtí detí tejto matky viac. Vzhľadom k prebiehajúcemu vyšetrovanie sa ale k bližším okolnostiam nemôžeme podrobne vyjadriť." Matka je stíhaná na slobode. 

Vyšetrovanie priviedlo českých detektívov až na Slovensko. U nás zistili, že žene pred šiestimi rokmi zomrelo ďalšie niekoľkomesačné dieťa s rovnakou diagnózou. Podozrivá žena pochádzala zo Slovenska, no zdržiava sa v Česku a prebýva na rôznych ubytovniach. Po smrti dieťatka odišla z přerovského azylového domu.  

Experti krútia hlavami

Experti sa zhodujú v názore, že pravdepodobnosť až troch nevysvetliteľných úmrtí detí rovnakej matky je úplne mizivá.

Napríklad vo Fakultnej nemocnici v moravskom meste Olomouc zaznamenali lekári za posledných 20 rokov maximálne štyri prípady nevysvetliteľných úmrtí dojčiat. Úmrtie dieťaťa do jedného roka sa uzatvára ako syndróm náhleho úmrtia dojčiat v prípade, že sa nepodarí zistiť príčinu smrti - teda ak sa vylúčia všetky druhy chorôb. Uviedol to primár novorodeneckého oddelenia olomouckej fakultnej nemocnice Lumír Kantor. Dodal, že on samotný sa nestretol so situáciou, že by jednej matke takto zomreli tri deti.

Podobný názor vyslovili aj lekári z nemocnice v Prostějove v Olomouckom kraji, v ktorej za posledných päť rokov nemali ani jeden prípad náhleho úmrtia dojčaťa. Policajti preverujú aj skoršie úmrtia jej detí, napísal portál iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu