Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Demonštrácie v USA kvôli zabitému afroameričanovi: Policajtom podpálili auto, obvinený prehovoril!

Ulice Fergusonu, ale aj celej USA sa zaplnili demonštrantmi. Zobraziť galériu (44)
Ulice Fergusonu, ale aj celej USA sa zaplnili demonštrantmi. (Zdroj: SITA)

FERGUSON – Americký prezident Barack Obama odsúdil násilnosti, ktoré sa rozhoreli na začiatku týždňa vo Fergusone na predmestí St. Louis po tom, čo sa veľká porota rozhodla neobviniť tamojšieho policajta kvôli zastreleniu neozbrojeného černošského mladíka.

V oblasti St. Louis boli v utorok posilnené hliadky americkej Národnej gardy a situácia tu po zotmení vyzerala podľa agentúry Reuters stabilnejšie než v pondelok. Tisíce ľudí medzitým druhým dňom demonštrovali na iných miestach Spojených štátov. Protesty boli skôr pokojné. Niekoľko ľudí bolo zadržaných na demonštrácii v New Yorku.

Ulice Fergusonu, ale aj
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: SITA)

Nepokoje vyvolalo rozhodnutie veľkej poroty nepriviesť na súd policajta Darrena Wilsona, ktorý 9. augusta zastrelil 18-ročného Michaela Browna, ktorý predtým údajne kradol v miestnom obchode. Wilson pred vyšetrovateľmi údajne vypovedal, že ho Brown napadol a bil sa s ním o zbraň. Podľa iných tvrdení mladík naopak údajne zdvíhal ruky na znamenie toho, že sa vzdáva.

Obvinený policajt tvrdí, že mu išlo o život

Policajt, ktorý meria necelé dva metre a váži 95 kilogramov, uviedol, že zvnútra svojho policajného auta zápasil s Brownom, ktorý bol zhruba rovnako vysoký a vážil 130 kilogramov. "Cítil som sa ako päťročné dieťa," uviedol vraj Wilson.

Ulice Fergusonu, ale aj
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: SITA)

Wilson vraj porote povedal, že Browna zastavil približne v polovici svojej dvanásťhodinovej služby. Policajt si vraj všimol, že mladík drží krátke cigary, ktorých krádež pred chvíľou nahlásili v neďalekom obchode. S Brownom, ktorého sprevádzal kamarát, sa vraj policajt najskôr snažil hovoriť zo svojho auta. Mladík mu ale vraj nadával a smial sa mu. Tiež vraj dal Wilsonovi dve rany päsťou do tváre. Wilson, ktorý má za sebou päť rokov u polície, mal vraj strach, že tretia rana by mohla byť smrtiace.

Ulice Fergusonu, ale aj
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: SITA)

Policajt povedal, že premýšľal, či použije dávivý plyn alebo svietidlo, mal ale dojem, že nič z toho by nemuselo fungovať. Vytiahol zbraň, Brown ju ale schmatol a krútil s ňou, kým sa Wilsonovi nezaryla do boku. Wilson vraj Brownovi povedal, aby ustúpil späť, alebo ho zastrelí. "Okamžite schmatol moju zbraň a povedal: 'Ty si moc veľká sračka na to, aby si ma zastrelil'," vypovedal podľa Reuters tiež Wilson. Policajt potom vystrelil z kabíny vozidla. Brown vraj ustúpil, potom sa ale vrhol znova vpred. Wilson vraj vystrelil znovu a Brown sa dal do behu. Policajt potom vystúpil z auta a začal ho naháňať.

Ulice Fergusonu, ale aj
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: SITA)

Na druhej strane ulice sa vraj Brown zastavil a obrátil sa čelom k Wilsonovi. Policajt vraj mladíkovi povedal, aby si ľahol na zem, ten to ale neurobil. Wilson začal rýchlo cúvať a vypálil pritom niekoľko rán. "Vedel som, že ak sa ku mne dostane, zabije ma," vypovedal tiež Wilson. Brown utrpel šesť alebo sedem strelných rán. Wilson uviedol, že nevie, koľko striel mladíka zasiahlo. Brown potom padol tvárou k zemi. Wilson vraj vedel, že je mŕtvy. Keď potom na miesto činu prišla polícia, ďalší policajt sa Wilsona spýtal, čo sa stalo. "Povedal som, musel som ho zabiť," stojí podľa Reuters vo výpovedi.

Ulice Fergusonu, ale aj
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: SITA)

Američania protestujú proti súdnemu rozhodnutiu

Obama sa k incidentu, ktorý podľa agentúry Reuters rozdelil Spojené štáty, vyjadril v noci na dnešok v rámci svojho vystúpenia k reforme imigračného systému. Frustrácie, ktoré je možné vo Fergusone pozorovať, podľa neho nesúvisia s jediným incidentom, ale majú hlboké korene v mnohých skupinách ľudí s inou ako bielou farbou pleti, ktorí majú "dojem, že naše zákony nie sú vymáhané rovnomerne alebo spravodlivo".

Ulice Fergusonu, ale aj
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: SITA)

Ide vraj o súčasť národného problému, ktorý treba riešiť. "Podpaľovať budovy, zapaľovať autá, ničiť majetok ... to je deštruktívne a nie je pre to ospravedlnenie," uviedol tiež prezident, ktorý vraj chce spolupracovať s tými, ktorí sa po verdikte poroty snažia postupovať konštruktívne. V oblasti St. Louis bolo v utorok rozmiestnených viac ako 2000 príslušníkov Národnej gardy, ktorí mali zabrániť ďalším nočným výtržnostiam a drancovaniu po tom, čo tu demonštranti protestujúci proti verdiktu poroty v pondelok v noci zapálili približne tucet budov. Školy vo Fergusone aj v okolitých mestách boli v utorok zatvorené, rovnako ako úrady miestnej samosprávy.

Ulice Fergusonu, ale aj
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: SITA)

Po zotmení sa podľa agentúry Reuters zdalo, že situácia je podstatne viac pod kontrolou ako v pondelok. Desiatky demonštrantov v blízkosti policajnej stanice vo Fergusone skandovali heslá ako "Žiadna spravodlivosť, žiadny pokoj!". Polícia zadržala najmenej dvoch ľudí, ktorí odmietli poslúchnuť výzvu, aby prestali blokovať ulicu. Pred radnicou v tejto prevažne černošskej oblasti, ktorej mocenské štruktúry majú vo veľkej miere belošské vedenie, bolo podľa agentúry AP zapálené policajné auto. Za incidentom zrejme stojí skupinka, ktorá sa odštiepila od inak skôr pokojnej demonštrácie.

Ulice Fergusonu, ale aj
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: SITA)

Polícia zároveň vyšetruje telo, ktoré sa našlo v inom aute vo Fergusone. Spojitosť medzi týmto prípadom a drancovaním zatiaľ vraj nemôže vylúčiť. Protesty sa v utorok rozhoreli aj v niektorých veľkých mestách naprieč Spojenými štátmi. V New Yorku polícia použila peper sprej, aby udržala pod kontrolou dav po tom, čo sa demonštranti pokúsili zablokovať Lincolnov tunel a zamierili na Times Square v centre mesta. Niekoľko ľudí bolo zadržaných, presný počet ale polícia podľa agentúry AFP neoznámila.

Ulice Fergusonu, ale aj
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrovalo sa aj v Atlante, Bostone a Los Angeles. V Seattli odišlo z vyučovania niekoľko stoviek študentov. Stovky ľudí zablokovali dopravu v časti Clevelandu. Tunajší protest však súvisel s iným incidentom, pri ktorom policajt zastrelil 12-ročného chlapca, ktorý mal vydarenou repliku pištole.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu