Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Drastické opatrenia kvôli výroku litovskej prezidentky: Rusko na hranici blokuje kamióny!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

VILNIUS - Litva v pondelok obvinila Rusko z blokovania svojich kamiónov na vzájomnej hranici. Na protest voči tomuto opatreniu Moskvy si už predvolala aj ruského veľvyslanca vo Vilniuse. Nákladná preprava tovaru z Ruska je pritom kľúčovým sektorom litovskej ekonomiky. Vzťahy medzi oboma krajinami sú napäté už dlhší čas pre krízu na Ukrajine. Najnovšie opatrenie Ruska môže byť odvetou za pondelkové slová prezidentky Dalie Grybauskaité, ktorá prisľúbila Ukrajine dodávky zbraní.

Vilnius tvrdí, že od víkendu Rusi do Litvy nepustili ani jediný kamión s litovskou poznávacou značkou. Ruské ministerstvo dopravy sa však k obvineniam odmietlo vyjadriť. Rusko pritom približne pred rokom na krátky čas zablokovalo litovské kamióny na svojej hranici v čase, keď mali vo Vilniuse slávnostne podpísať asociačnú dohodu medzi Európskou úniou a Ukrajinou. Vtedajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč si však podpis na poslednú chvíľu rozmyslel, čo v krajine vyvolalo masové demonštrácie vedúce k jeho zosadeniu. 

Rusko sa opakovane vyjadrilo, že dodaním zbraní Ukrajine v boji proti separatistom na východe krajiny by západné krajiny porušili medzinárodné dohody a destabilizovali by situáciu. Moskva odmieta obvinenia, že sama poskytuje pomoc separatistom a že na východe krajiny bojujú jej vojaci. Severoatlantická aliancia a jej členovia prisľúbili Ukrajine konkrétnu pomoc zameranú na zlepšenie bezpečnosti krajiny. Ide o pomoc v oblasti kybernetickej bezpečnosti, logistiky, pri reforme obranného sektoru ale aj pri liečbe zranených v súčasnom konflikte, zatiaľ však Kyjevu neposkytli zbrane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu