Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mesto v USA zachvátila anarchia: Ulice v plameňoch, streľba a uzatvorený vzdušný priestor!

Nepokoje vo Fergusone Zobraziť galériu (23)
Nepokoje vo Fergusone (Zdroj: SITA)

FERGUSON - Veľká porota v americkom štáte Missouri sa rozhodla nevzniesť obvinenie voči policajtovi Darrenovi Wilsonovi, ktorý 9. augusta pri zásahu smrteľne postrelil údajne neozbrojeného 18-ročného černošského chlapca Michaela Browna. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Bob McCulloch, prokurátor okresu St. Louis, do ktorého spadá mesto Ferguson, kde k incidentu došlo, oznámil rozhodnutie veľkej poroty, pozostávajúcej z deviatich belošských a troch černošských členov, v pondelok večer miestneho času. Porota sa pravidelne stretávala od 20. augusta a vyhodnocovala dôkazy.

Na obvinenie dotknutého policajného dôstojníka by bolo treba najmenej deväť hlasov poroty. Ministerstvo spravodlivosti prípad vyšetruje ohľadom porušenia ľudských práv, čo by mohlo skončiť obžalobou na federálnej úrovni. McCulloch pripustil, že rozhodnutie poroty sa zrejme stretne s nevôľou mnohých ľudí.

Američania sa  búria
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Incident podnietil viac než týždeň trvajúce nepokoje vrátane násilných potýčok medzi obyvateľmi Fergusonu a políciou, pričom guvernér štátu Missouri Jay Nixon nakrátko povolal i Národnú gardu. McCulloch dodal, že svedecké výpovede o priebehu inkriminovaného zásahu neboli jednotné, píše agentúra Reuters. "Vrahovia, nie ste nič iné ako vrahovia," volala jedna žena s megafónom na policajtov v zásahovej výstroji.

Rodina zastreleného chlapca vo vyhlásení uviedla, že je rozhodnutím veľkej poroty "hlboko sklamaná", zároveň však vyzvala verejnosť, aby sa stránila násilia a svoju frustráciu vyjadrila radšej pripojením sa ku kampani za povinné zavedenie mikrokamier, ktoré by na sebe nosil každý policajt v USA.

Pri nepokojoch vo Fergusone zatkli 29 výtržníkov 

Niekoľko desiatok budov zničili požiare založené rozhnevanými obyvateľmi z amerického mesta Ferguson na protest proti verdiktu súdu v prípade zastreleného černošského tínedžera. Polícia, ktorá čelí aj dnes vlne násilia, zadržala 29 výtržníkov, informovala agentúra Reuters.

V meste Ferguson v štáte Missouri veľká porota v noci nadnes rozhodla neobviniť belošského policajta, ktorý pri zásahu v auguste zastrelil neozbrojeného 18-ročného černošského chlapca. Krátko po verdikte vypukli v meste nepokoje. Podľa polície ide zatiaľ o najsilnejšiu vlnu násilia a odporu tamojšieho obyvateľstva po augustovom incidente.

Policajný šéf okresu St. Louis Jon Belmar pre Reuters potvrdil, že iba on osobne počul približne 150 výstrelov. Rabovanie, podpaľačstvo a strety medzi políciou trvajú od pondelka večera a pokračovali aj v noci nadnes, pričom nepokoje stále trvajú. Polícia doteraz zatkla 29 osôb, nikto neutrpel vážnejšie zranenia.

Veľká porota rozhodla, policajta zo smrti mladíka neobvinia

Obama vyzval obyvateľstvo mesta Ferguson na zachovanie pokoja 

Americký prezident Barack Obama vyzval v noci nadnes obyvateľov mesta Ferguson, aby zachovali pokoj po tom, ako sa veľká porota rozhodla neobviniť policajta, ktorý pri zásahu v auguste zastrelil tamojšieho mladého černošského chlapca. Oznámila to agentúra DPA.

"Sme národom založeným na právnom poriadku. Musíme akceptovať rozhodnutie, ktoré učinila veľká porota," povedal Obama vo vyhlásení z Bieleho domu. Šéf Oválnej pracovne však zároveň pripustil "hlbokú nedôveru" medzi príslušníkmi etnických menšín a miestnou políciou v mnohých oblastiach krajiny.

Američania sa  búria
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Pobúrení demonštranti vo Fergusone v štáte Missouri na protest proti rozhodnutiu rozbili okná policajného auta a príslušníci zákona museli voči nim zakročiť slzotvorným plynom. Na obrnené jednotky poriadkových síl kráčajúce smerom k policajnej stanici demonštranti zaútočili kameňmi a fľašami.

Po nepokojoch dočasne zakázali lety do mesta Ferguson 

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) vydal dnes dočasné obmedzenie letov do Fergusonu. V tomto meste v štáte Missouri veľká porota v noci nadnes rozhodla neobviniť policajta, ktorý pri zásahu v auguste zastrelil 18-ročného černošského chlapca. Krátko po verdikte vypukli v meste nepokoje. 

Protesty vo Fergusone
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Policajné oddelenie okresu St. Louis uviedlo, že z Fergusonu bolo neďaleko tragického incidentu počuť streľbu z automatickej zbrane, napísala agentúra Reuters. Letecký úrad FAA podľa agentúry AP odklonil niekoľko letov z letiska vo Fergusone na iné letiská po tom, ako z mesta hlásili streľbu zo samopalu priamo do oblohy.

"Z dôvodu zaistenia bezpečného priestoru pre uplatňovanie aktivít zákona" odklonil FAA približne desiatku letov. Medzinárodné letisko Lambert–St. Louis (STL) prostredníctvom sociálnej siete Twitter uviedlo oznam, podľa ktorého sa obmedzenie týka iba prichádzajúcich letov, nie odletov.

Američania sa  búria
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Právnici policajta Darrena Wilsona z mesta Ferguson, ktorý v auguste zastrelil mladíka Michaela Browna, zverejnili v pondelok vyhlásenie. Policajt podľa nich konal v súlade so svojím výcvikom a právnymi postupmi. Právnici tiež očakávajú odvolania a vyzvali všetkých, ktorí chcú vyjadriť svoje stanovisko, aby tak urobili pokojnou cestou.

 

Vo Fergusone pokračovali nepokoje aj dnes. Svedkovia hlásili rabovanie, ako aj zakladanie požiarov. Výtržníci vypaľovali obchody, pneumatiky či odpadkové koše. V pondelok večer postrelili v Univerzitnom meste na predmestí St. Louis do ramena policajta. Podľa agentúry Reuters nie je isté, či incident súvisí s nepokojmi v neďalekom Fergusone.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu