Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA sa pripravujú na kyberútoky: Môžu odstaviť elektrinu a iné citlivé systémy

Michael Rogers
Michael Rogers (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty budú v budúcnosti terčom počítačových útokov, ktoré môžu prerušiť dodávky elektriny a ďalšie citlivé systémy v niektorých častiach krajiny. Je o tom presvedčený riaditeľ americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Michael Rogers. Podobne zaútočiť podľa neho teraz dokážu len Čína a jedna alebo dve ďalšie krajiny. Uviedla to v noci na dnes spravodajská stanica CNN.

Rogers nespresnil, o aké ďalšie krajiny ide. Nedávno sa ale v americkej tlači objavila správa, že tajné služby Spojených štátov prenikajú v zahraničí hlavne do počítačových sietí v Číne, Rusku, Iráne a KĽDR.

Pri vystúpení vo výbore pre tajné služby poslaneckej snemovne Kongresu USA Rogers uviedol, že protivníci USA vykonávajú elektronický zber informácií s cieľom dokázať narušiť kontrolné systémy, ktoré sa týkajú napríklad chemických zariadení či čističiek vôd v USA. "To všetko ma vedie k presvedčeniu, že ide len o to kedy, nie či, budeme svedkami niečoho dramatického," povedal admirál, ktorý je súčasne veliteľom počítačových operácií armády USA.

Poznamenal, že kým nejaký jadrový útok je možné včas zistiť a oplatiť, tak zdroj počítačového útoku sa môže ľahko ukryť. Môže pritom spôsobiť veľké škody, aj keď nie je vedený nejakým štátom, ale napríklad nejakou zločineckou organizáciou či len jedincom. V počítačovom priestore je možné robiť takmer čokoľvek, varoval šéf NSA. Zdôraznil, že na posilnenie obrany krajiny pred počítačovými útokmi je nutné dať viac peňazí z federálneho rozpočtu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu