Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Za Zemanove vulgarizmy bude zrejme pykať niekto iný: On tvrdí, že rozprával spisovne!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český rozhlas dostal od Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV) upozornenie na porušenie zákona za vulgarizmy, ktoré v relácii Hovory z Lánov z 2. novembra vyslovil prezident Miloš Zeman. Za obsah vysielania je podľa predsedu rady Ivana Krejčího zodpovedný prevádzkovateľ.

Upozornenie dostali aj Česká televízia (ČT) a Nova, ktoré prezidentove výroky zopakovali a takzvane "nevypípali". Prezident tvrdí, že rozprával spisovne, informoval dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Krejčí vysvetlil, že vulgarizmy v programe zazneli, "nie je čo vyhodnocovať". Podľa jeho slov viedli v RRTV debatu predovšetkým o tom, či budú Český rozhlas žiadať o ďalšie vysvetlenie. "My nesúdime prezidenta, my posudzujeme obsah vysielania," uviedol šéf rady, ktorá na posledné Hovory z Lánov dostala vyše 200 sťažností.

Prezident Zeman však odmieta, že by povedal vulgárnosti, keď v programe Hovory z Lánov použil tri slová, ktoré sa bežne vo vysielaní nevyskytujú. Bránil sa, že z troch vulgárností boli dve citácie - český preklad názvu jednej pornografickej skupiny a citácia Karla Schwarzenberga. Tretí vulgarizmus je podľa Zemana uvedený v slovníku spisovnej češtiny profesora Františka Trávníčka (z 30. rokov minulého storočia). A "okrem iného sa vyskytuje v básňach Františka Halasa", dodal prezident.

Rozhlas má rade do 30 dní doplniť informácie, či moderátor využil v živom vysielaní všetky právomoci, ktoré mu v pomerne veľkej miere zaručuje kódex ČRo. 

Rozhlas rozhodnutie rešpektuje a vyjadril aj presvedčenie, že podobná situácia sa nebude opakovať. Hovory z Lánov chce vysielať aj naďalej v nezmenenom formáte, uviedol portál Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu