Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zemanovo vyhlásenie o brutálnom masakre v Prahe je podvrh, vyhlásil hovorca

Prezidenta ČR Miloša Zemana zahádzali počas prejavu vajíčkami
Prezidenta ČR Miloša Zemana zahádzali počas prejavu vajíčkami (Zdroj: SITA)

PRAHA - Od 16. novembra koluje po českom internete dokument, podľa ktorého prezident Miloš Zeman v roku 1989 označil zákrok proti demonštrantom na pražskej Národnej triede za brutálny masaker. Údajné Zemanom podpísané vyhlásenie zverejnil Český rozhlas. Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček ho teraz označil za falzifikát, informoval dnes spravodajský portál iDNES.cz.

Kópiu vyhlásenia zverejnil Český rozhlas v nedeľu 16. novembra. Teda po tom, ako prezident Zeman v televíznej debate o brutálnom zásahu na Národnej triede 17. novembra 1989 povedal, že "to nebola žiadna krvavá nakladačka, žiadny neštandardný masaker" a že "každý, kto niekedy chodil na protištátne demonštrácie, vie, že ho občas bachli obuškom". Pripomenul tiež, že "dedkom z Ľudových milícií sa dalo ujsť".

Početné svedectvá zbitých demonštrantov pritom vypovedajú o tom, že zasahujúci príslušníci Zboru národnej bezpečnosti (ZNB) stlačili posledných zostávajúcich demonštrantov do malého priestoru a tam ich surovo zbili - a nie "občas bachli", ako sa vyjadril prezident. Na zákroku sa tiež zúčastnili "mláťačky" z pohotovostného pluku ZNB, teda nie Ľudové milície, a navyše v poslednej fáze nebolo kam ujsť.

V kolujúcom vyhlásení z roku 1989, na ktorom chýba dátum a ktoré je podpísané "Ing. Miloš Zeman, pracovník Prognostického ústavu Praha", je okrem toho položená otázka, "ktorý z platných zákonov povoľuje surovosť, brutalitu a sadizmus". To však protirečí súčasným prezidentovým výrokom.

V súčasnosti totiž Zeman o udalostiach na Národnej triede tvrdí, že to nebol masaker. "Včerajšie udalosti (pondelkové protesty proti Zemanovi v Prahe) dokresľuje aj náhle zverejnenie vyhlásenia o zásahu na Národnej triede, ktoré mal pán prezident v novembri 1989 podpísať a teraz má dokázať, že zastáva rozporné názory," uviedol na tlačovej konferencii hovorca Pražského hradu Ovčáček.

Podľa hovorcu je text falzum, pretože Zeman sa stal pracovníkom Prognostického ústavu Československej akadémie vied až v januári 1990, teda v nových, konečne demokratických pomeroch. V novembri 1989 bol podľa Ovčáčka prezident vo výpovednej lehote - už tretíkrát bol totalitnou mocou vyhodený zo zamestnania.

Samotnému textu vyhlásenia plnému preklepov však dátum chýba. Bývalý šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka, ktorý text zverejnil na Facebooku, však tvrdí, že dokument "určite pochádza z novembra 1989". Patočka dodal, že dokument má v zložke svojich materiálov z novembrovej revolúcie a on osobne nemá dôvod o jeho pravosti pochybovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu