Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Kanade zaznel najprísnejší rozsudok za posledné roky: Päť doživotí za vraždu 3 policajtov!

Kresba Justina Bourquea zo súdu Zobraziť galériu (7)
Kresba Justina Bourquea zo súdu (Zdroj: SITA)

OTTAWA - Muž, ktorý tento rok v júni zastrelil troch kanadských policajtov a ďalších dvoch zranil, dostal jeden z najprísnejších trestov, aký bol kedy v Kanade vynesený. Sudca udelil útočníkovi päť doživotných trestov s tým, že najskôr bude môcť požiadať o prepustenie po 75 rokoch, uviedol kanadský denník Toronto Star.

Ozbrojený Justin Bourque, pohybujúci sa v maskovanej uniforme, zaútočil na policajtov v stredu 4. júna. Motív jeho činu, ktorý je najkrvavejším útokom na príslušníkov kanadskej polície za posledných takmer desať rokov a jedným z najhorších v histórii, nebol najprv celkom jasný. Dvadsaťštyriročný Bourque nemal na polície v minulosti žiadny záznam.

Sedemdesiattisícové mesto Moncton následne ovládla panika, polícia odporučila miestnym zamknúť sa doma. Neotvorili sa úrady ani školy a nešli ani mestské autobusy. Polícia nakoniec útočníka vypátrala o 30 hodín neskôr na základe tipu, ktorý dostala od verejnosti. Rozsudok, ktorý sudca David Smith nad strelcom vyniesol, je podľa agentúry AP vôbec najprísnejším od posledných popráv vykonaných v Kanade v roku 1962. 
 
Počas súdneho pojednávania bola zverejnená videonahrávka Bourqueho výsluchu. Policajtom povedal, že chcel svojím činom povzbudiť ostatných ľudí, aby povstali proti "vojakom", ktorí bránia federálne inštitúcie a chráni bohatých pred chudobnými. Hovoril tiež o svojej prísnej katolíckej výchove, zmenách klímy, evolúcio, triednom boji či o hrozbách, ktoré podľa neho predstavujú Rusi a Číňania. 
 
Pohreb kanadských policajtov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)
 
Súdni znalci posúdili, že Bourque netrpí žiadnymi psychickými problémami, ktoré by mu znemožnili postaviť sa pred súd. Podľa súdu bol Bourqueov čin "plánovaný a úmyselný". Poloautomatickou zbraňou usmrtil troch policajných dôstojníkov - Davea Rosse († 32), Fabrice Gevaudana († 45) a Douglasa Larcheho († 40).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu