Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA a EÚ sa dohodli s Putinom: Podpísali kľúčovú dohodu o plyne, zima nehrozí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rusko, Ukrajina a Európska únia podpísali dnes večer v Bruseli dohodu o obnovení dodávok ruského zemného plynu Ukrajine počas zimy. Dohoda sa týka obdobia do marca 2015, oznámila Európska komisia.

"Som rád, že politická zodpovednosť, logika spolupráce a obyčajný ekonomický rozum zvíťazili," vyhlásil predseda EK José Manuel Barroso po tom, ako bol svedkom podpísania dohody.

"Je to dôležitý krok pre našu spoločnú energetickú bezpečnosť na európskom kontinente. Teraz už nie je dôvod, aby ľudia v Európe túto zimu ostali v chlade," dodal Barroso, ktorý v piatok odchádza z funkcie.

Dohodu podpísali ministri energetiky oboch krajín a komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger. Šéfovia ruskej a ukrajinskej plynárenskej spoločnosti podpísali separátny dokument, informovala agentúra Reuters.Oettinger oznámil, že Ukrajina zaplatí Rusku nedoplatky za zemný plyn vo výške 1,45 miliardy dolárov v priebehu najbližších dní. Rusko zasa "okamžite" uplatní vládny výnos o znížení ceny za plyn pre Ukrajinu o 100 dolárov na približne 385 dolárov za 1000 kubických metrov. Kyjev bude mať následne prístup k dodávkam ruského plynu výmenou za platby vopred.

Ukrajina podľa komisára zároveň súhlasila, že vyrovná ďalší dlh za plyn vo výške 1,65 miliardy dolárov do konca roka, informovala agentúra DPA.Najnovšie dvojdňové rozhovory v Bruseli o rusko-ukrajinskom spore dnes v skorých ranných hodinách prerušili, keď Moskva žiadala od EÚ viac záruk toho, že pomôže Ukrajine zaplatiť za zemný plyn. Rokovania napokon pokračovali dnes večer.

Predstavitelia únie uviedli, že Rusko i Ukrajina tvrdo vyjednávali s cieľom dosiahnuť prísľuby od EÚ - Moskva chcela dosiahnuť, aby EÚ pomohla zaplatiť Ukrajine dlhy voči spoločnosti Gazprom, a vláda v Kyjeve chcela dohodu, ktorú by mohla prezentovať domácim voličom tak, že za dodávky plynu nezaplatí nadmernú cenu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu