Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Katarína (33) porodila do nohavíc v autobuse: Chlapčeka hodila na parkovisko, zomrel od zimy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: isifa)

OSTRAVA - Tridsaťtriročná Kateřina Vaštíková sa v stredu postavila pred ostravský krajský súd kvôli vražde novorodenca. Chlapčeka porodila v autobuse cestou do práce v Třinci na Frýdecko-Místecku tento rok v marci bez toho, aby si to niekto všimol. Potom dieťa nechala ležať na tráve, kde vinou podchladenia po chvíli zomrelo. Žena na súde pôrod potvrdila, údajne ale nevie, prečo dieťa odložila. "Nedokážem to vysvetliť," povedala.

V minulosti žena, ktorá v továrni v Třinci pracovala ako robotníčka, porodila dve deti. Ani o jedno sa nestará. Obaja jej synovia našli domov v pestúnskych rodinách. Keď zistila, že je tehotná tretíkrát, dieťa nechcela. "Tehotenstvo tajila, nevyhľadala žiadnu lekársku starostlivosť a nijako sa na materstvo nepripravovala," uviedol prokurátor Vít Legerský. 

Neinformovala vraj ani možného otca Roberta Čonku, ktorý v čase pôrodu už s obžalovanú nežil. "Keby sa mi zverila, o syna by som sa postaral," povedal dnes súdu. Potom uviedol, že žiada náhradu škody. Na otázku predsedníčky senátu ju ale nebol schopný vyčísliť. "Tak napríklad desať miliónov. Za to, že som prišiel o prvé decko," povedal nakoniec. 

Vaštíková dnes na súde odmietla vypovedať. Obžalovaná podľa spisu v deň pôrodu skoro ráno vstala a išla sa do práce. Z Ostravy išla firemným autobusom do Třinca. Už pri nasadnutí do autobusu vraj začala pociťovať kŕče. "Myslela som si, že potrebujem ísť na záchod," povedala predtým pri policajnom výsluchu. Počas cesty pochopila, že rodí. Nikoho ale nepožiadala o pomoc. "Išlo to rýchlo. Počas desiatich minút bolo bábätko vonku. Myslím, že si to nikto nevšimol," povedala. 

Na sebe mala voľné nohavice a bábätko zostalo v nich. Po vystúpení z autobusu odišla na okraj parkoviska, kde pretrhla pupočnú šnúru a dieťa nechala ležať na zemi. "S ohľadom na to, že vonkajšia teplota sa pohybovala okolo nuly a dieťa bolo nahé a neošetrené, počas krátkej doby zomrelo na následky podchladenia," uviedol žalobca. 

Vaštíková potom odišla do práce, kde si odpracovala rannú zmenu. "Bolo mi zle, necítila som sa dobre," povedala. Do práce išla ale aj nasledujúci deň. Na ďalší deň ale už mala také silné bolesti, že do práce nešla. Policajti mladú ženu zatkli 7. marca. Hlavné pojednávanie je naplánované ešte na štvrtok, kedy by súd mohol vyniesť rozsudok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu