Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Protiteroristický zásah skončil fiaskom: V moskovskom divadle zahynulo 129 nevinných!

Zobraziť galériu (4)

MOSKVA - Tri dni drámy, vyše stovka mŕtvych! Presne dvanásť rokov uplynulo od obrovskej tragédie v moskovskom divadle Dubrovka. Tam vtrhli čečenskí teroristi a vyhrážali sa Vladimirovi Putinovi. Keď sa proti nim pokúsili zakročiť ruské sily, došlo k najhoršiemu. Dokopy zahynulo až 129 ľudí. Doteraz nie sú poriadne vysvetlené príčiny ich smrti. Po tejto tragédii poriadne utrpel Putinov imidž.

Čečenskí teroristi sa divadla zmocnili v 23. októbra 2002. Tri dni ako rukojemníkov zadržiavali 912 divákov a ich prepustenie podmieňovali stiahnutím ruských jednotiek z Čečenska. Ruské bezpečnostné jednotky napokon po troch dňoch 26. októbra do divadla pustili paralyzačný plyn, keďže militanti hrozili, že budovu vyhodia do vzduchu.

Protiteroristický zásah skončil fiaskom:
Zobraziť galériu (4)

V dôsledku tohto kroku zahynulo 129 rukojemníkov a 40 teroristov, ktorých zastrelili po nadýchaní sa plynom. Samotní militanti zastrelili piatich rukojemníkov. Príbuzní obetí tvrdia, že smrť rukojemníkov zapríčinila nesprávna koncentrácia plynu, zlá organizácia zásahu a neskoré poskytnutie lekárskej pomoci.

Protiteroristický zásah skončil fiaskom:
Zobraziť galériu (4)

Zábery priamo z divadla smrti

Vyše 800 ľudí sledovalo muzikál Nord-Ost, keď do sály muzikálového divadla Dubrovka v ruskej metropole Moskve vnikli desiatky teroristov, medzi nimi aj ženy odeté do čierneho, tzv. čierne vdovy. Po troch dňoch a nasadení omamujúceho plynu vpadli do divadla špeciálne jednotky. Zahynulo 129 rukojemníkov. O život prišlo aj všetkých 41 teroristov. Mnoho z nich malo strelnú ranu na krku. Dráma sa skončila 26. októbra.

Krvavý koniec rukojemníckej drámy poškodil imidž prezidenta Vladimira Putina, keďže sa zdalo, že jeho režim nepovažoval za prioritu predísť smrti zadržaných civilistov. Príbuzní obetí ako aj tí, čo prežili, ostávajú veľmi kritickí ku spôsobu, ako úrady ku kríze pristúpili. Podľa nich smrť rukojemníkov zapríčinila nesprávna koncentrácia plynu, zlá organizácia zásahu ako aj neskoré poskytnutie lekárskej pomoci.

Ruský oblastný súd pred dvomi označil za neplatné odmietnutie vyšetrovania osôb, ktoré riadili záchrannú operáciu s cieľom oslobodiť rukojemníkov zadržiavaných v moskovskom divadle čečenskými militantmi v roku 2002.

Protiteroristický zásah skončil fiaskom:
Zobraziť galériu (4)

Lefortovský súd v Moskve uviedol, že zamietnutie vyšetrovacej komisie začať vyšetrovanie záchrannej operácie bolo "protiprávne a neoprávnené", povedala hovorkyňa súdu Julia Skotnikovová pre agentúru AFP.

Súd tak rozhodol po sťažnosti advokáta Igora Trunova zastupujúceho príbuzných obetí drámy, ktorí bojujú za spravodlivosť a odškodnenie od úradov. Dvanásť rokov po tragédii príbuzní obetí a tí, čo boli v divadle v čase útoku, no prežili, kritizujú spôsob zásahu úradov. V roku 2011 Európsky súd pre ľudské práva nariadil Rusku obnoviť vyšetrovanie smrti obetí rukojemníckej drámy a možnú nedbanlivosť úradov pri oslobodzovacej akcii, no vplyvná Vyšetrovacia komisia to zamietla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu