Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Protestujúci v Hongkongu dostali od najvyššieho súdu príkaz opustiť ulice

(Zdroj: SITA)

HONGKONG - Hongkonský najvyšší súd nariadil prodemokratickým protestujúcim, ktorí okupujú ulice štvrte Mongkok, aby oblasť opustili s účinnosťou od dnešného večera. Nariadenie prišlo, keď demonštrácie vstúpili do štvrtého týždňa, informovala tlačová agentúra DPA.

Súd vyhovel sťažnosti združenia taxikárov Taxi Association a Taxi Drivers and Operators Association v jednom prípade, ako aj sťažnosti spoločnosti autobusovej dopravy Chiu Luen Public Light Bus Company v druhom prípade.

Sudca uznal argumenty právnikov žalujúcich strán, že obsadenie ulíc trvá už dlho a spôsobilo verejnosti starosti a "nepríjemnosti", napísal hongkonský denník South China Morning Post. Sudca dodal, že zdĺhavé okupovanie môže viesť k ďalšiemu násiliu medzi políciou a protestujúcimi v mestskej časti Mongkok.

Protestujúci David Wong uviedol, že súdny príkaz je "nezmyselný", pretože protestujúci už porušujú zákon "okupovaním ciest". "Ochotne porušujeme zákony, je to súčasť nášho demokratického hnutia občianskej neposlušnosti," vysvetlil Wong pre agentúru DPA.

Mongkok je obchodná a obytná štvrť hongkonského polostrova Kowloon, ktorý sa nachádza oproti ostrovu Hongkong - je aj jednou z troch hlavných lokalít protestov. Protestujúci kritizovali políciu za víkendové použitie paprikových sprejov a obuškov proti neozbrojeným, zväčša mladým protestujúcim ľuďom v Mongkoku. Počas víkendu došlo k početným zrážkam medzi prodemokratickými demonštrantami a políciou, vyše dve desiatky ľudí zatkli.

Hlásených bolo päť zranených policajtov a desiatky demonštrantov, napísala denník South China Morning Post. Podľa dnešných slov predstaviteľa policajného oddelenia pre styk s verejnosťou protestujúci v Mongkoku "držali v rukách dáždniky a chystali sa vrhnúť na policajné kordóny".

Predstaviteľ dodal: "Posmievali sa našim policajtom a nabádali ostatných, aby sa vrhli na policajné kordóny a spôsobili tak zmätok. Hoci nedošlo k žiadnej veľkej konfrontácii, každú chvíľu mohla vypuknúť kríza."

Vláda Hongkongu a študentskí vodcovia majú obnoviť prerušené rozhovory o volebnej reforme v utorok. Podľa očakávania sa rokovania začnú v utorok večer a bude ich naživo vysielať televízia. Analytici však tvrdia, že je nepravdepodobné, že vláda urobí výrazné kompromisy.

Hongkonský premiér Liang Čen-jing cez víkend v televíznom interview obvinil zahraničné sily z rozličných krajín z pokusu destabilizovať situáciu v Hongkongu, dôležitom svetovom a ázijskom finančnom centre. Študentskí lídri tieto obvinenia popreli.

Protestujúci vyzývajú na slobodné voľby budúceho šéfa hongkonskej exekutívy, ktoré sa majú na poloautonómnom čínskom území konať v roku 2017. Odmietajú príkaz z Pekingu, že kandidáti na tento úrad musia byť najprv schválení osobitným, propekinským volebným výborom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu