Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nepál definitívne ukončil záchranné operácie: Sme presvedčení, že sme pomohli všetkým

Nepálske počasie základný tábor úplne zničilo.
Nepálske počasie základný tábor úplne zničilo. (Zdroj: Nima Namgyal Sherpa)

KÁTHMANDU - Nepál dnes ukončil záchranné operácie v horách na severe strednej časti krajiny a oznámil, že všetci turisti, ktorí podľa predpokladov uviazli na turistickej trase po sérii prudkých snehových víchric, sú už v bezpečí.

Vo víchriciach a lavínach, ktoré minulý týždeň postihli Himaláje, vrátane obľúbenej okružnej turistickej trasy okolo vrchu Annapurna a oblasti neďalekého vrchu Dhaulágirí, zahynulo najmenej 39 ľudí - išlo o turistov a horolezcov zo Slovenska, Poľska, Kanady, Indie, Izraela i Japonska. Nepálske úrady informovali, že zachránili 407 ľudí, z toho 226 cudzincov.

Dnes sa už vznášali vo vzduchu nad okresmi Mustang, Manang a Dopla posledné záchranné vrtuľníky. Všetky obete prišli o život práve v týchto troch okresoch, ležiacich severozápadne od nepálskeho hlavného mesta Káthmandu.

"Sme presvedčení, že sme pomohli všetkým turistom a sprievodcom, a pokiaľ vieme, na turistickej trase sa už nenachádzajú žiadni ľudia," uviedol predstaviteľ nepálskeho útvaru pre krízové situácie Džádav Koirála. Dodal, že v oblasti zostane táboriť niekoľko vojakov. Zatiaľ identifikovali 35 tiel.

Telá 12 z týchto turistov a sprievodcov dnes letecky prepravili do Káthmandu a umiestnili do márnice fakultnej nemocnice Tribhuvanovej univerzity na pitvu. Medzi telami sa nachádza aj Izraelčanka, ktorej pozostatky našli len v nedeľu. Turista z indickej Kalkaty, Sumómai Ghoš, pre tlačovú agentúru AP povedal, že na minulotýždňovej túre ich skupinu rozdelila snehová víchrica a iba dnes sa dozvedel, že dvaja ich turistickí partneri zahynuli.

Ghoš a jeho turistickí partneri vzali telo jednej z obetí v rakve z nemocničnej márnice a ešte dnes ho letecky pošlú domov. Telá deviatich nepálskych nosičov, nájdených v nedeľu, armádni záchranári dnes taktiež letecky dopravili do Káthmandu. Nepálski predstavitelia v nedeľu zatvorili úsek obľúbenej okružnej túry okolo masívu Annapurny, pretože do oblasti, kde zahynula väčšina obetí, už prúdili nové skupiny turistov.

Snehové víchrice spôsobil výbežok cyklónu Hudhud, ktorý o niekoľko dní skôr zasiahol pobrežie Indie. Turistov a horolezcov v nepálskych Himalájach zaskočila náhla zmena počasia, ktorú neočakávali. Väčšina obetí bola na okružnej trase okolo Annapurny, ktorá je desiatym najvyšším vrchom Zeme, alebo v jej blízkosti. Trasu tvorí 220 kilometrov dlhá spleť chodníkov okolo masívu Annapurny, ale aj naprieč ním.

Telá mŕtvych slovenských horolezcov by dnes večer malo priviesť komerčné lietadlo. Ostatní slovenskí členovia výpravy si návrat domov riešia po vlastnej linke. V utorok večer 14. októbra ich zasiahla lavína v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí, siedmym najvyšším na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu