Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Škandinávia v pohotovosti kvôli ruskej hrozbe: Záhadnú ponorku loví celé námorníctvo!

Švédi stále pátrajú po plavidle. Zobraziť galériu (8)
Švédi stále pátrajú po plavidle. (Zdroj: Twitter)

ŠTOKHOLM - Švédska armáda je na nohách! V blízkosti Štokholmu sa údajne nachádza ruská ponorka. Rusi to popierajú a tvrdia, že je holandská. Švédi zachytili signál v ruštine na núdzovej frekvencii a pátrajú po nej už štvrtý deň. Približne 50 kilometrov od hlavného mesta teraz armáda predvádza manévre podobne ako z čias studenej vojny. Stále nie je jasné, o aké plavidlo ide.

Švédska armáda pátra vo svojich výsostných vodách po zahraničnom plavidle. Do akcie sú zapojené aj vrtuľníky a člny. Podľa hovorcu švédskej armády sa pátranie začalo v piatok a sústreďuje sa na oblasť pri pobreží v blízkosti Štokholmu.

VIDEO Škandinávia v pohotovosti
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter)

Podľa odborníka Joakima von Brauna by mohlo ísť o špičkovú ruskú ponorku typu Triton-NN. Podobný incident sa odohral v roku 1981, kedy sovietska ponorka U-137 uviazla tesne pri veľkej vojenskej základni. Sovieti najprv tvrdili, že tam plavidlo iba zablúdilo, neskôr priznali, že tam priplávalo v núdzi. Ruská flotila sa nachádza najbližšie v Kaliningrade.

Švédsky denník Svenska Dagbladet uviedol, že armáda detekovala podmorské plavidlo v piatok a vzápätí sa začala záchranná operácia. Denník ďalej spresnil, že armáda už vo štvrtok zachytila núdzové volanie v ruštine, ktoré bolo určené pre námornú základňu v Kaliningrade na pobreží Baltického mora. Vysielalo sa z oblasti Kanholmsfjärden na špeciálnej frekvencii používanej Ruskom v prípade mimoriadnych situácií.

VIDEO Škandinávia v pohotovosti
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

BBC uvádza, že posilnilo zoskupenie lodí, vrtuľníko a ďalších síl pátrajúcich v Baltskom mori. "Naďalej sa domnievame, že sú získané informácie dôveryhodné a ako veliteľ operácie som nariadil zvýšiť počet lodí nasadených do pátrania," povedal kapitán Jonas Wikström britskej stanici. Hovorca ministra obrany sa nechal počuť, že "určite nejde o holandskú ponorku".

VIDEO Škandinávia v pohotovosti
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter)

Fíni taktiež nasadili svoju armádu a budú spolupracovať so Švédmi. Chápu svojho suseda, pretože minulý týždeň Rusi trikrát narušili fínsky vzdušný priestor.

Rusi sa bránia, je to holandská ponorka

Rusi naopak tvrdia, že ide o holandskú ponorku. Neidentifikovaná ponorka, po ktorej v súčasnosti vo svojich teritoriálnych vodách pátra Švédsko, by mohla patriť holandskému kráľovskému námorníctvu. Holandania tvrdia, že ich plavidlo odišlo z daného priestoru ešte minulý štvrtok. Takisto nechápu, čo Rusi sledujú vyhláseniami, že ide o holandskú ponorku.

VIDEO Škandinávia v pohotovosti
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

"V záujme zmiernenia napätia v oblasti Baltického mora a šetrenia peňazí švédskych daňových poplatníkov odporúčame, aby ste o vysvetlenie požiadali holandské vojenské námorníctvo. V bezprostrednej blízkosti Štokholmu plnila minulý týždeň určité praktické úlohy holandská diesel-elektrická ponorka Bruinvis," uviedol zdroj z ruského ministerstva obrany.

VIDEO Škandinávia v pohotovosti
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter)

Podozrivú podmorskú aktivitu zaznamenali švédske úrady v piatok v oblasti Štokholmského súostrovia, ktoré leží asi 60 kilometrov východne od švédskej metropoly. Na miesto boli vyslané vojenské lode, vrtuľníky i jednotky švédskej domobrany. Do pátrania sa zapojilo okolo 200 príslušníkov švédskej armády. Pátracie akcie pokračovali aj cez víkend, ale prítomnosť cudzieho plavidla vo švédskych teritoriálnych vodách sa zatiaľ potvrdiť nepodarilo.

Po Rusku aj Holandsko poprelo, že by ponorka, po ktorej pátrajú Švédi, bola jeho 

Holandské ministerstvo obrany dnes poprelo, že by zahraničná ponorka, ktorej pohyb švédska armáda zaregistrovala neďaleko Štokholmu, mohla byť jeho. Rusko predtým poprelo správy, že jedna z jeho ponoriek vyslala núdzové volania zo švédskych vôd. Moskva naznačila, že došlo k omylu a bola to v skutočnosti holandská ponorka, ktorá sa vo Švédsku minulý týždeň zúčastnila na výcvikovej misii.

Hovorkyňa holandského ministerstva obrany pre tlačovú agentúru DPA povedala, že všetky ponorky, ktoré sa zapojili minulý týždeň do cvičenia vo Švédsku, priplávali v piatok do Estónska. Podobne sa vyjadrilo aj ruské ministerstvo, ktoré uviedlo, že jedna holandská ponorka sa vydala v pondelok z Estónska do Holandska. A zdôraznilo, že vo švédskych vodách nie sú žiadne ruské plavidlá.

Ponorku dokonca aj videli v nedeľu ráno. Na snímke bolo vidno podozrivý objekt predtým, ako sa opäť ponoril, povedal veliteľ švédskeho vojenského námorníctva Anders Grenstad. Nepotvrdil, ale ani nevyvrátil správy médií, že pátrajú po ruskej ponorke, ktorá sa dostala do problémov a vyslala núdzové volania. Podľa novín Svenska Dagbladet švédska armáda zachytila dve núdzové volania v ruštine, vyslané vo štvrtok a v piatok, ktoré boli určené pre námornú základňu v ruskom Kaliningrade na pobreží Baltského mora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu