Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Situácia v Kobané je stále napätá: USA prvýkrát zhodili Kurdom zbrane a muníciu

Situácia v Kobané je stále napätá Zobraziť galériu (4)
Situácia v Kobané je stále napätá (Zdroj: SITA)

TAMPA/ ANKARA - Americké lietadlá prvýkrát zhadzovali zbrane Kurdom, ktorí v severnej Sýrii bojujú proti organizácii Islamský štát (IS). Okrem zbraní a munície zhodilo dopravné lietadlo C-130 v nedeľu večer kurdským bojovníkom brániacim mesto Kobané aj zdravotnícky materiál, informovalo v noci nadnes vo floridskej Tampe americké Centrálne velenie (CENTCOM).

Spomínané dodávky poskytli podľa CENTCOM irackí Kurdi. Táto akcia má pomôcť udržať obranu strategicky dôležitého mesta ležiaceho v bezprostrednej blízkosti hraníc s Tureckom voči náporu militantov z IS. 

Situácia v Kobané je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Centrálne velenie tiež oznámilo, že Spojené štáty pokračujú aj v náletoch na pozície džihádistov. Len v okolí Kobané sa ich doteraz uskutočnilo 135. Nálety síce spolu s odporom na zemi spomalili postup IS, ale bezpečnostná situácia v Kobané zostáva naďalej krehká, konštatovalo CENTCOM.

Situácia v Kobané je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Napriek tlaku na Ankaru sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyslovil proti dodávkam zbraní Kurdom v Kobané. Ich Strana demokratickej jednoty (PYD) je tak ako zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK) "teroristická organizácia", citovala Erdogana agentúra Anatolia. Nikto nemôže od Turecka očakávať, že bude súhlasiť s dodávkami zbraní PYD, dodal turecký prezident. Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ozbrojené krídlo PYD, bránia Kobané takmer päť týždňov pred bojovníkmi IS. V nedeľu sa im podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne podarilo prebojovať do východnej časti mesta.

Situácia v Kobané je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ozbrojená skupina Kurdov, ktorá pred džihádistami z organizácie Islamský štát (IS)už niekoľko týždňov bráni prevažne Kurdmi obývané sýrske mesto Kobané, dúfa, že sa zo strany Spojených štátov dočká ďalšej podpory. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Turecko umožnilo kurdským bojovníkom presun do Kobané 

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Cavusoglu dnes uviedol, že Turecko umožňuje prechod irackých kurdských bojovníkov do sýrskeho mesta Kobané, ktoré tamojší Kurdi bránia pred extrémistami z organizácie Islamský štát(IS). Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Cavusoglu, ktorý pred novinárov predstúpil na tlačovej konferencii v tureckej metropole Ankara, však podrobnosti o presune kurdských bojovníkov neuviedol. Na margo leteckej vojenskej pomoci, ktorú Američania poskytli Kurdom v Kobané Cavusoglu povedal, že na jej prepravu vzdušné sily Spojených štátov nevyužili turecký vzdušný priestor.

Americké Centrálne velenie (CENTCOM) v nedeľu oznámilo, že kurdským silám bojujúcim s islamistami o Kobané poskytlo leteckú pomoc v podobe ručných strelných zbraní, streliva a zdravotníckeho materiálu. Ankara považuje kurdských bojovníkov v Sýrii za predĺženú ruku Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá už 30 rokov vedie na území Turecka ozbrojené povstanie a je považovaná za teroristickú skupinu.
      

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu