Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bývalý veľvyslanec kritizuje kroky Maďarska: Bola chyba začať si s USA, dopadne to zle!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko hrá veľmi nebezpečnú úlohu, keď vedie diplomatický boj so Spojenými štátmi. V súvislosti s nedávnym zákazom vstupu do USA pre viacerých vysokých maďarských vládnych úradníkov to dnes vyhlásil bývalý maďarský veľvyslanec v Spojených štátoch András Simonyi pre maďarský spravodajský server Origo.hu.

"Najpravdepodobnejším výsledkom tohto boja bude úplná izolácia krajiny, čo môže mať tvrdé hospodárske následky," povedal bývalý diplomat. "Bol to zlý nápad začať si s USA. Maďarsko sa pustilo do boja s najväčšou superveľmocou sveta, tento boj nemožno vyhrať a jeho následky budú nešťastné nielen pre vládu, ale pre celú krajinu," dodal Simonyi, podľa ktorého sa americko-maďarské vzťahy zhoršujú už dlhšie.

Tento proces si nemohol všimnúť podľa jeho vyjadrenia iba ten, kto nerozumie diplomatickej reči, alebo ignoroval jednoznačné upozornenie z USA. "Bolo chybou odignorovať upozornenie Billa Clintona - ten je dodnes jedným z najpopulárnejších a najvplyvnejších politikov USA," konštatoval bývalý veľvyslanec, podľa ktorého nasledovalo varovanie Baracka Obamu. 

"Americká diplomacia robí pomalé kroky, keď však urobí krok, tak veľký. Po prehlbujúcom sa konflikte bude ťažké presvedčiť ich o tom, že Maďarsko má priateľské snahy," zdôraznil Simonyi.

Americký chargé d'affaires v Budapešti André Goodfriend v piatok novinárom potvrdil, že z dôvodu korupčných káuz zakázali vstup na územie Spojených štátov menej než desiatim súkromným osobám. Kauzy ani osoby, ktorých sa zákaz týka, však diplomat nespresnil.Bližšie detaily neuviedol ani maďarskému ministrovi zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterovi Szijjártóovi, ktorý Goodfrienda v piatok predvolal, naznačil mu iba charakter korupčných škandálov, ktoré odhalila americká strana.

Podľa amerického diplomata veľvyslanectvo USA už dávnejšie získalo informácie o korupčnej kauze týkajúcej sa vládnych kruhov. Po preverení a získaní ďalších dôkazov informovalo veľvyslanectvo o situácii minulý týždeň maďarský rezort diplomacie s tým, že z americkej strany budú nasledovať určité kroky.Podľa správ maďarských médií majú vstup do USA zakázaný traja vysokí predstavitelia maďarského Národného úradu pre dane a clá (NAV) - vrátane najvyššej šéfky Ildikó Vidovej -, ale aj viacerí podnikatelia blízki vládnej strane Fidesz.

Szijjártó v piatok predvolanému americkému diplomatovi oznámil, že maďarská vláda očakáva od Spojených štátov vysvetlenie k zákazu pobytu. Ak podľa ministra americká vláda neposkytne podklady, na základe ktorých rozhodla o zákaze pobytu pre vládnych úradníkov a podnikateľov, vzbudí tým podozrenie, že chcela iba vyvinúť tlak v určitých záležitostiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu