Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Andrej Babiš sa pomýlil: Kúpiť vydavateľskú skupinu, bola chyba, radšej toto!

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český vicepremiér a šéf vládneho hnutia ANO Andrej Babiš spätne považuje za chybu, že jeho spoločnosť Agrofert pred rokom kúpila vydavateľskú skupinu Mafra, ktorej súčasťou sú denníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny. Na protest proti kúpe vtedy denníky opustila časť redaktorov. Mafru ale Babiš predať nechce a neuvažuje ani o inej akvizícii na mediálnom trhu.

Agrofert Mafra oficiálne prevzal v októbri minulého roka od nemeckej spoločnosti Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. O niekoľko týždňov neskôr na protest proti tomu odišli šéfredaktori MfD a LN Robert Čásenský a Dalibor Balšínek a nasledovali ich aj ďalší novinári, napríklad Jaroslav Kmenta a Jana Klímová. Babišovi vyčítali, že chce médiá ovplyvňovať. Babiš ale kritiku odmietal.

"Spätne to hodnotím ako chybu," povedal Babiš s tým, že denníky chcel kúpiť preto, aby písali pravdu. "Moje pohnútky boli z titulu tej skúsenosti, ktorú som mal, že o mne napísali lži," uviedol Babiš. Netušil, že nákup Mafra vyvolá veľké negatívne reakcie. "Nedomyslel som to," poznamenal. Z ekonomického hľadiska ale s nákupom spokojný je. Mafra mala v minulom roku celkový zisk z bežnej činnosti 15 miliónov korún.

"Spätne to hodnotím, že som mal kúpiť (bulvárny denník) Blesk, ktorý som mal tiež na stole a mohol som si vybrať," povedal Babiš. V súčasnosti ale žiadnu ďalšiu mediálne akvizíciu nechystá. "Kúpil som si médiá, do ktorých nemôžem volať, ktoré o mne často píšu negatívne. Ja si tú investíciu nezničím, pretože novinári držia spolu a keby som ich ovplyvňoval, tak si to všetci povedia a potom by som mal problém a poškodil by som si tú investíciu. Prečo by som to robil?" povedal. Na otázku, prečo Mafru nepredá, uviedol: "Prečo by som to predával? Ja raz odídem z politiky."

Na otázku, či má čas sledovať, ako firmy z jeho skupiny Agrofert prosperujú, povedal, že nie. Raz do mesiaca vraj dostane akýsi prehľad.

Výmeny na postoch šéfredaktorov

Časenského v MfD v januári nahradila novinárka Sabina Slonková. Pri nástupe uviedla, že verí dohodám s Babišom a vedením spoločnosti, ktoré garantujú slobodný obsah. Ani Slonková ale v denníku nevydržala, po pol roku podala výpoveď kvôli názorovým nezhodám s vedením firmy o obsah denníka. V rovnakom čase skončil po troch mesiacoch vo funkcii riaditeľa regionálnych redakcií Mafra tiež Jakub Unger. Teraz Mladú frontu DNES vedie niekdajší šéfredaktor časopisu Týždeň Jaroslav Plesl.

Mafra vedľa vydávania celoštátnych novín prevádzkuje aj internetové portály idnes.cz a lidovky.cz. a vydáva bezplatné tituly Metro a týždenník 5plus2. Jej aktivity zahŕňajú aj virtuálneho mobilného operátora mobil.cz. Okrem toho Agrofert od začiatku tohto roka vlastní tiež firmu Londa, ktorá prevádzkuje najpočúvanejšie rádio Impuls a rozhlasovú stanicu RockZone.

Skupina Agrofert, ktorej jediným majiteľom je Babiš, zastrešuje vyše 200 firiem a radí sa k najväčším ekonomických subjektom v ČR. Je najväčší v českom poľnohospodárstve a potravinárstve, dvojkou v chemickom priemysle a významným subjektom aj v lesníctve a médiách. Zamestnáva vyše 34.000 ľudí. Vlani jej klesol konsolidovaný zisk o sedem percent na 5,613 miliardy českých korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu