Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tragédia v Nepále: Potvrdili 39 obetí, 21 Slovákov stále hľadajú!

Nepálske počasie základný tábor úplne zničilo.
Nepálske počasie základný tábor úplne zničilo. (Zdroj: Nima Namgyal Sherpa)

KÁTHMANDU - Na 39 stúpol dnes počet potvrdených obetí snehovej búrky v horách Nepálu, kde objavili ďalších 10 tiel nezvestných turistov, informovala tlačová agentúra DPA. Počet zachránených vzrástol na 393 ľudí, niektorí z nich majú omrzliny.

Osem mŕtvych zbadali dnes z vrtuľníka pri hraniciach okresov Mustang a Dolpha, ale zatiaľ sa k nim nedostali, informovalo ministerstvo vnútra. Dve ďalšie telá, Japonky a Inda, našli v okrese Mustang.

Desiatky ľudí zostávajú nezvestných po utorňajšej búrke, zatiaľ čo úrady pokračujú štvrtým dňom v pátraní po nich. Počasie sa zlepšilo a sneh sa topí. Ministerstvo uviedla, že vláda sa pripravuje vyslať bezpečnostné sily, aby peši pátrali popri turistickom chodníku po nezvestných.

Nepodarilo sa skontaktovať s 21 Slovákmi, ktorí sú v Nepále 

Slovenský rezort diplomacie eviduje zoznam 41 Slovákov, ktorí sú na území Nepálu. Z nich sa podarilo skontaktovať s dvadsiatimi. Potvrdil to šéf tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko s tým, že všetci sú v poriadku.

"S ďalšími 21 sa pokúšame kontaktovať, priebežne voláme na ďalšie čísla," priblížil. Títo Slováci sa pred vycestovaním dobrovoľne zaregistrovali cez systém ministerstva zahraničných vecí. "Pri tých kontaktoch, kde je uvedená aj emailová adresa, tak ich vyzývame, aby sa nám ozvali," dodal Susko. Ako poznamenal, situácia sa priebežne mení. S mobilnou sieťou v Nepále sú problémy, a preto sú čísla mnohokrát nedostupné.

Ministerstvo zriadilo pre rodinných príslušníkov kontaktný bod. Počas pracovnej doby možno volať medzi 8. a 16. hodinou na číslo 02/59783750 a mimo pracovných dní na číslo 02/59785978. Okrem týchto 41 Slovákov sa v Nepále nachádzala aj 10-členná výprava horolezcov, ktorú v utorok 14. októbra večer zasiahla v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí lavína. Ôsmim z nich sa podarilo zachrániť, dvom z nich - Janovi Matlákovi a Vladovi Švancárovi, ako aj trom nepálskym horským vodcom, sa vyčíňanie počasia stalo osudným. Všetci sa stále nachádzajú na území Nepálu.

Situácia v krajine je neprehľadná. Celkový počet turistov nezvestných po prudkých snehových víchriciach a lavínach, ktoré postihli tento týždeň strednú časť krajiny, je zatiaľ neznámy. Takmer 30 ľudí bolo vyhlásených za mŕtvych, nezvestných sú celé desiatky. Väčšina z obetí, vrátane 12 cudzincov, zahynula v oblasti priesmyku Thorang La na obľúbenej okružnej túre okolo masívu Annapurny.

Úradom ČR zostáva skontaktovať 54 Čechov v Nepále 

Prudké snehové búrky si tento týždeň v Nepále vyžiadala životy 32 ľudí, väčšinou cudzincov, a zranenia asi 175 osôb. Všetci ďalší turisti, ktoré búrky zaskočila, sú údajne v bezpečí. S odvolaním sa na nepálske úrady to dnes oznámila agentúra AFP. 

Išlo o viac ako 380 ľudí, medzi ktorými boli aj Česi. Hovorkyňa českého ministerstva zahraničných Johana Grohová dnes informovala, že české úrady sa stále snažia kontaktovať 54 českých turistov. Zvyšných 26 Čechov, s ktorými úrad nemá spojenie, sa pohybovalo mimo ohrozenú oblasť. Černínskému paláci sa už podarilo spojiť so 172 českými turistami, ktorí sú podľa Grohovej v poriadku a v bezpečí. "Máme s nimi nadviazaný telefonický kontakt," uviedla. 

Vo výške 4300 metrov kvôli množstvu snehu uviazla v Nepále sedemčlenná výprava českej cestovnej kancelárie Livingstone. Podľa zástupcu kancelárie dnes všetci odleteli vrtuľníkom do Káthmandú a sú už v bezpečí. 
 
Nepálska polícia tvrdí, že sa podarilo dostať do bezpečia 385 turistov, medzi nimi 180 cudzincov. "Domnievame, že všetci zostávajúci turisti, ktorí sú v oblasti, sú mimo nebezpečenstva. Nikto ďalší nás so žiadosťou o záchranu alebo o informácie nekontaktoval," povedal AFP Binaj Ačarja z nepálskeho turistického zväzu. 
 
Vláda priznala, že bola chyba, že sa k veľkej skupine turistov nedostala informácie o tom, že sa nachádzajú v oblasti, ktorú zasiahne cíp tajfúnu, ktorý predtým cez víkend pustošili Indii. Úrady vraj zavedú systém včasného varovania pred zlým počasím. 
 
Armádne vrtuľníky dnes krúžili nad turistickou trasou v oblasti Annapurny a Káthmándú. Mnohí turisti sú uväznení v horských útulkoch a chatách. Dostať sa k nim je kvôli vysokej vrstve snehu ťažké, aj keď dnes panuje v oblasti jasné počasie. Záchranári upozornili, že na vyprostenie obetí z lavín bude potrebných niekoľko dní. Záchranné práce koordinujú dve nepálske ministerstvá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu