Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Odtajnený dokument, vojaci USA našli v Iraku chemické zbrane: Museli mlčať, teraz ich má IS!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Twitter, SITA)

WASHINGTON - Pentagon zamlčal, že v Iraku počas invázie odhalili chemické zbrane Saddáma Husajna. Odhalili to tajné dokumenty a rozhovory s vojakmi, ktorí boli priamo v akcii. Kritici invázie teraz dávajú za pravdu Georgeovi Bushovi a jeho invázii, pretože tú odôvodňoval práve zbraňami hromadného ničenia. Na území Iraku sa nachádzajú tisícky bojových hlavíc. Hrozivý je fakt, že sa nachádzajú práve pod zemou na územiach, ktoré aktuálne kontroluje Islamský štát.

Americkí vojaci a iracká polícia utrpeli zranenia počas toho, ako sa dostali do styku s opustenými chemickými zbraňami v rokoch 2004-2011. O sérii incidentov Pentagon mlčal, uvádzajú noviny New York Times. Podľa ich údajov zbrane vyrobili počas režimu Saddáma Husajna počas iránsko-irackej vojny v 80. rokoch.

Vojaci a policajti objavili okolo 5 000 hlavíc, striel alebo bômb. Správa New York Times vychádza z desiatok strán tajných dokumentov a rozhovorov s vojakmi. Noviny vystopovali 17 amerických vojakov a sedem irackých policajtov, ktorí tvrdia, že utrpeli zranenia počas najmenej šiestich rôznych incidentov.

Busha kritizovali za inváziu do Iraku
Zobraziť galériu (4)
Busha kritizovali za inváziu do Iraku

Niektoré zbrane boli údajne navrhnuté v USA a vyrobené v Európe. Naplnené boli chemickými látkami vyrobenými v Iraku z ingrediencií nakúpenými v niektorých prípadoch v USA. Chemické zbrane boli určené proti iránskym silám. Saddám ich použil aj proti kurdskej populácii na východe Iraku.

Väčšina Husajnovho chemického arzenálu bola zničená počas vojny v Perzskom zálive v roku 1991. Tisíce striel však tajne zakopali alebo ukryli, až kým na ne nenarazili Američania po roku 2003. Niektoré z nálezov boli slabo zdokumentované. V niektorých prípadoch ich vojaci zničili sami bez toho, aby si zavolali na pomoc špeciálne tímy. Pentagon tieto informácie podľa New York Times zatajil.

Chemické zbrane by sa mohli dostať do rúk Islamského štátu
Zobraziť galériu (4)
Chemické zbrane by sa mohli dostať do rúk Islamského štátu  (Zdroj: Twitter)

Mnohé staré sklady chemických zbraní objavili v ruinách štátneho podniku v provincii Muthanna, údajnom centre výroby chemických zbraní v 80. rokoch. Od júna má komplex v rukách militantná skupina Islamský štát.

Na sociálnych sieťach sa začínajú objavovať fotky zranených ľudí, na ktorých mali radikálni džihádisti použiť iracké chemické zbrane. Kurdi aj preto urýchlene prosia o pomoc v boji proti IS.

Odtajnený dokument, vojaci USA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu