Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česko v šoku: Ráno vraždila schizofrenička Barbora, ktorá útočila už pred dvoma rokmi!

Petr bránil svoju spolužiačku, zomrel Zobraziť galériu (6)
Petr bránil svoju spolužiačku, zomrel (Zdroj: Foto: FB, TV Markíza)

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Českí kriminalisti riešia brutálny prípad. Dnes ráno vtrhla do strednej školy 26-ročná žena a nožom zaútočila na študentov. Jej besnenie neprežil 16-ročný Petr, ktorý bránil spolužiačku. Vrahyňa potom dorezala dve študentky a policajta, skončili v nemocnici. Mesto je v strachu, školu obkľúčili muži zákona, vydeseným študentom pomáhajú psychológovia. Útočiacu ženu Barboru Orlovú už zadržali. Ide o schizofreničku, ktorá v Čechách vyčíňala aj pred dvoma rokmi.

Žena, ktorá ráno útočila, je podľa policajného prezidenta Tomáša Tuhého tá istá žena, ktorá vyčíňala aj pred dvoma rokmi. 

Vtedy dvadsaťštyriročná Barbora oblečená celá v čiernom prišla do havířovskej školy s niekoľkými zbraňami. Nožom v jedálni napadla vychovávateľku, ktorá sa snažila brániť sedemročnú školáčku. Pobodala ju a s náhodne vybratým dievčaťom sa zavrela v jednej z vedľajších miestností. Po približne dvojhodinovom vyjednávaní sa ale polícii podarilo dieťa oslobodiť a ženu zadržať. Trestné stíhanie bolo v decembri 2012 zastavené, páchateľka bola psychicky chorá. Súd ju neposlal do väzenia, ale nariadil ústavnú liečbu. Žena sa liečila na psychiatrii do februára tohto roka, potom mala nariadenú ambulantnú liečbu. Trpí schizofréniou. Vychovávoteľka, ktorá dieťa bránila, sa našťastie zo zranení dostala. Za hrdinský čin dostala niekoľko ocenení.

Dnešný motív besnenia 26-ročnej ženy z Ostravska ešte nie je známy. Vypočúvajú ju, zatiaľ nie je obvinená zo žiadneho trestného činu. Podľa polície si školu a obete vybrala náhodne. V meste bola len pár hodín. 

Petrovi rodičia sú zdrvení

Petrovi rodičia prežívajú najťažšie chvíle svojho života. Otec Kamil priviezol syna ráno do školy, o desať minút mu volali, že sa stala tragédia. Doteraz tomu nemôže uveriť. "Videl som tú ženskú, ktorá ho pobodala. Mala nôž dlhý 40-50 centimetrov. Nechápem, ako to mohla urobiť. Obnovil by som trest smrti. Prial by som jej elektrické kreslo," povedal skormútený Kamil pre Blesk.cz.

Otec si prial zverejniť synovu fotografiu, aby celý svet videl, ako vyzeral hrdina, ktorý pre záchranu spolužiačky položil svoj vlastný život.

Česko v šoku: Ráno
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: FB, TV Markíza)

Masaker v škole

Do jednej zo stredných škôl v Žďári nad Sázavou dnes vtrhla dvadsaťšesťročná žena a pobodala niekoľko študentov. Žena zaútočila nožom na 17-ročnú študentku, ktorej bežal na pomoc spolužiak (†16). Vrahyňa sa otočila zasadila mu smrteľné rany. Následne bodala do dvoch študentiek, tretej sa podarilo utiecť. Zranenia utrpel aj zasahujúci policajt, povedala hovorkyňa českej polície Jana Kroutilová. Podľa doterajšieho vyšetrovania podozrivá nemala so školou žiadne styky.

Šialený útok sa odohral medzi pol ôsmou a ôsmou hodinou ráno, keď študenti prichádzali do budovy školy. Spolu s nimi pravdepodobne vošla aj útočiaca žena. Do budovy sa mohla nepozorovane dostať, pretože vstup na čipové karty je až pri šatniach.

Podľa svedkov, ako uviedli pre české médiá,  Barbora napadla jednu študentku. Priložila jej nôž pod krk a chcela, aby zavolala políciu, lebo inak ju zabije. Potom mala po policajtovi chceť, aby ju odstrelil, chcela sa nechať zabiť. Nakoniec však vraždila. V škole mala žena kradnúť, pri čom ju študentky vyrušili.

Česko v šoku: Ráno
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: čt24)

Zásahovka s vyjednávačom v akcii

S útočníčkou komunikoval vyjednávač. Ako informuje tísen.tv ponúkol sa, že sa vymení s rukojemníčkou. Barbora na to pristúpila. Hneď, ako si vyjednávač kľakol na zem, druhý člen zásahovky, prezlečený za zdravotníka, využil ženinu chvíľkovú nepozornosť a zasiahol ju paralyzérom. Barbora pri tom poranila nožom vyjednávača na tvári. Ženu zásahová jednotka spacifikovala a zadržala.

Ako informujú české médiá, pred školou stál priateľ jednej zo študentiek, ktorému počas desivého incidentu so strachom zavolala. Povedala mu, že žena, ktorá prišla do školy, vyzerala akoby bola sfetovaná. Kričala a začala bodať do študentov, potom nastala panika. Jednu študentku porezala na ruke a zatiahla ju do šatne, kde už mala nejakých rukojemníkov.

Česko v šoku: Ráno
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: FB, TV Markíza)

Štyria skončili v nemocnici

Zranené študentky boli prevezené do nemocnice v Novom Meste na Morave. "Jedno poranenie bolo skôr vážnejšie, druhé bolo ľahšie," infomovala riaditeľka krajskej záchranky Vladislava Filová. Jedno z dievčat je na oddelení ARO a čaká na nutnú operáciu. V nemocnici nakoniec skončilo ešte jedno dievča, ktoré utrpelo psychický šok. S obviazanou hlavou hospitalizovali aj zraneného policajta - vyjednávača.

Aj napriek rýchlemu zásahu záchranárov Petrovi už nedokázali pomôcť. Všetci sú z jeho nešťastného odchodu zdrvení, bol študentom druhého ročníka v odbore kuchár. Medzi spolužiakmi patril k obľúbeným, opisujú ho ako triedneho zabávača.

V škole so študentmi komunikuje policajný psychológ. Pred vchodom postávali hlúčiky rodičov, ktorí si prišli pre svoje plačúce deti. Vyučovanie prerušili okolo 11-tej hodiny.  

Prípad sa stal na Strednej škole obchodnej a služieb Českomoravského zväzu spotrebných družstiev. Žiakom ponúka odbory s maturitnou skúškou i odbory s výučným listom. Študovať možno odbory ako podnikanie, kozmetika, kuchár, kaderník alebo masér.

Česko v šoku: Ráno
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Čt 24)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu