Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šokujúci obrat: Zajatý humanitárny pracovník konvertoval na islam dobrovoľne!

Peter Kassig
Peter Kassig (Zdroj: SITA)

INDIANAPOLIS - Rodičia zajatého amerického humanitárneho pracovníka Petra Kassiga, ktorému sa džihádisti z organizácie Islamský štát (IS) vyhrážali odrezaním hlavy, odmietli tvrdenia, podľa ktorých ich syn konvertoval na islam, aby sa zachránil. Ako uviedli, záujem Kassiga o východné náboženstvá sa začal dávno predtým, než vycestoval na Blízky východ.

Ed a Paula Kassigovci pre agentúru AP uviedli, že ich syna, ktorý si po konvertovaní na islam zmenil meno na Abdal Rahmán, inšpiroval aktivizmus jeho starého otca, ktorý bol pastorom a zasadzoval sa za moslimov na Blízkom východe mnoho rokov. Kassigovi rodičia nemajú pochýb o tom, že konvertovanie ich syna na islam bolo jeho osobnou voľbou a nebol k nemu donútený zajatím. 

"Ak sa môj syn k niečomu odhodlá, je o tom rozhodnuté. Je to na 150 percent. Ide do toho každou bunkou tela. Konvertoval úplne," povedal Ed Kassig. Peter Kassig začal podľa slov svojich rodičov objavovať východné náboženstvá ešte v škole a inicioval svoje obrátenie na islam ešte pred tým, než 1. októbra 2013 padol do zajatia. 

Kassigovci dodali, že o zajatí svojho syna rok mlčali, lebo únoscovia pohrozili, že ho okamžite zabijú, ak bude jeho únos zverejnený. "Boli sme dlhý čas pod rúškom tajomstva," povedal Ed Kassig. Zmena prišla až po 3. októbri, keď islamistický militant na videozázname Kassigovi pohrozil odrezaním hlavy za americké bombové útoky na pozície džihádistov. 

Kassigovi rodičia odvtedy prostredníctvom portálu YouTube a ďalších médií šíria správy o práci svojho syna so sýrskymi utečencami a prosia o milosť. Pokúšali sa tiež spojiť s únoscami, avšak neúspešne. Pred niekoľkými týždňami Kassigovci dostali audionahrávku s hlasom svojho syna, na ktorej vyjadruje obavy, že sa jeho čas kráti, píše AP.

Obama a koaliční partneri budú rokovať o boji s Islamským štátom 

Americký prezident Barack Obama a jeho vojenskí velitelia sa dnes stretnú s šéfmi obrany z vyše 20 krajín podieľajúcich sa na boji s militantmi Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku. Celodenné stretnutie sa uskutoční v čase, keď sa Biely dom pokúša o pokrok v Američanmi vedenej kampani voči militantom a o získanie podpory verejnosti pre vojenské úsilie, ktoré by mohlo pokračovať ešte aj po skončení Obamovho prezidentského mandátu, analyzuje agentúra AP.

Na dnešnej schôdzke sa zúčastnia krajiny, ktoré sa pri leteckých útokoch na militantov v Sýrii pripojili k USA - vrátane Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Prítomní budú tiež európski partneri Washingtonu, ako je Británia a Francúzsko, a takisto Turecko ako kľúčový spojenec v NATO, ktorý má spoločné hranice so Sýriou i s Irakom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu