Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Britský parlament bude hlasovať o uznaní Palestíny

Britský parlament
Britský parlament (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský parlament bude v pondelok debatovať a následne nezáväzne hlasovať o prípadnom uznaní Palestíny za samostatný štát, čo je však v rozpore s oficiálnou politikou Spojeného kráľovstva.

Podľa iniciátora rozpravy, poslanca opozičnej Labouristickej strany Grahama Morrisa "nastal čas nahlas zakričať, že toto je potrebné spraviť a uznaním Palestíny vdýchnuť nový život do mierového procesu uviaznutého v slepej uličke". Oficiálnou politikou Londýna je však uznanie samostatnej Palestíny až po úspešných mierových rokovaniach s Izraelom. Podobný názor má aj Švédsko, no nový premiér Stefan Löfven v piatok oznámil plán uznať suverenitu palestínskeho štátu. Ak Štokholm splní svoj sľub, stane sa vôbec prvou krajinou, ktorá uzná nezávislú Palestínu počas svojho členstva v EÚ.

Desaťročia trvajúce snahy o dohodu medzi Palestínčanmi a Izraelom, ktorý okupuje palestínske územia, boli dosiaľ neúspešné. Problémom je určenie hraníc budúceho palestínskeho štátu a taktiež fakt, že palestínski moslimovia chcú mať hlavné mesto z východného Jeruzalema, na ktorý si nárokujú aj izraelskí Židia. Nezávislú Palestínu napriek tomu už uznali desiatky štátov sveta - drvivá väčšina afrického kontinentu, ázijských krajín i juhoamerických štátov.

Cameron sa nezúčastní na hlasovaní o uznaní Palestíny

Britský premiér David Cameron sa nezúčastní na pondelkovom hlasovaní o uznaní nezávislej Palestíny, potvrdil jeho hovorca. Podobne by sa podľa neho mali zachovať aj ďalší členovia vlády v Londýne. Cameron zároveň ubezpečuje, že prípadné uznanie palestínskej nezávislosti nebude žiadny vplyv na zahraničnú politiku Británie. Symbolické hlasovanie iniciovala opozičná Labouristická strana a rezolúcia bude mať len charakter odporúčania. "Tento parlament je presvedčený, že vláda by mala uznať štát Palestíny rozprestierajúci sa popri štáte Izrael," znie jej text. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu