Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Muž, ktorého v USA liečia na ebolu, nevykazoval symptómy: Letiskom prešiel bez problémov

Vírus ebola
Vírus ebola (Zdroj: SITA)

DAKAR - Muž, ktorého liečia na ebolu v americkom Texase, kam pricestoval z Libérie, nevykazoval žiadne známky teploty alebo iné symptómy vírusu, keď odchádzal z krajiny 19. septembra. V stredu to oznámila libérijská vláda. Minister pre informácie Lewis Brown povedal, že jeho krajina zaviedla "prísne kontrolné opatrenia", ktoré zabraňujú šíreniu nákazy prostredníctvom leteckej dopravy a kontroly sa pravidelne revidujú.

"Tento incident ukazuje jasnú medzinárodnú dimenziu krízy s ebolou. Už mesiace libérijská vláda zdôrazňuje, že táto choroba nie je jednoducho len problém Libérie alebo západnej Afriky," uviedol minister v stanovisku.

Zdravotnícke úrady v USA v utorok potvrdili prvý prípad eboly diagnostikovaný v krajine po tom, ako v západnej Afrike vypukla doteraz najrozsiahlejšia epidémia tohto vírusového ochorenia. Nemenovaný pacient v kritickom stave sa nachádza v jednej z nemocníc v Dallase, kam pricestoval z Libérie. Predstavitelia odmietli prezradiť jeho štátnu príslušnosť či vek, pričom ubezpečili, že na území Texasu nie sú známe žiadne ďalšie podozrivé prípady. Úrady sa teraz snažia vypátrať jeho príbuzných, priateľov a iné osoby, ktoré s ním v USA mohli prísť do kontaktu. O prípade úrady telefonicky informovali aj prezidenta Baracka Obamu. 

Príznaky eboly, ako sú horúčka, bolesti svalov, zvracanie či krvácanie, sa niekedy objavujú až 21 dní po nakazení a ochorenie sa dovtedy neprenáša na iných ľudí. Podľa štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie sa ebolou v západnej Afrike infikovalo už viac ako 6500 ľudí, z ktorých vyše 3000 zomrelo. Najhoršie postihnutou krajinou je práve Libéria, kde ochoreniu podľahlo približne 1800 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu