Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turecko sa pridáva k USA proti Islamského štátu: Chce zosadenie Asada a oslabenie Kurdov!

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL – Turecký parlament bude debatovať o povolení zahraničným vojenským silám využívať turecké vojenské základne na cezhraničné operácie proti militantom Islamského štátu (IS) v Iraku a Sýrii.

Bojovníci Islamského štátu (IS) sa v Sýrii dostali až k severnej hranici na dohľad tureckých armádnych jednotiek, čo zvýšilo tlak na Ankaru, aby zohrala väčšiu úlohu v rámci Spojenými štátmi vedenej "koalície" uskutočňujúcej nálety na ciele IS v Sýrii a Iraku.

"Budeme účinne bojovať proti Islamskému štátu aj všetkým ďalším teroristickým organizáciám v regióne. To bude vždy našou prioritou," povedal Erdogan v prejave na otváracom zasadnutí parlamentu.

"Našou prioritou bude tiež naďalej cieľ zosadenia sýrskeho režimu, pomoc pri ochrane územnej celistvosti Sýrie a podpora ústavného, parlamentného systému vlády, ktorý zahŕňa všetkých občanov," citovala ho agentúra Reuters.

Turecko tento týždeň umiestnilo po zintenzívnení bojov v Sýrii na hraniciach s ňou tanky a obrnené vozidlá a vláda v Ankare požiadala parlament o predĺženie právomoci schvaľovať cezhraničné vojenské operácie.

Obáva sa však, že ak Spojenými štátmi vedené letecké útoky nebude sprevádzať širšia politická stratégia, mohli by posilniť Asada i kurdských militantov spojených s Kurdmi v Turecku, ktorí desaťročia bojovali za väčšiu autonómiu.

"Tony leteckých bômb hrozbu a nebezpečenstvo len oddialia," povedal Erdogan s tým, že prioritou je aj bezpečný návrat sýrskych utečencov, ktorých do Turecka počas trojročného konfliktu v Sýrii prišlo už 1,5 milióna.

"Sme ochotní a pripravení na každú spoluprácu v boji proti terorizmu. Avšak malo by byť jasné, že Turecko nie je krajinou snažiacou sa o dočasné riešenia a ani nedovolí, aby to iní využívali," dodal Erdogan.

Irackí vojaci omylom zhodili zásoby potravín a streliva extrémistom z IS

Irackí vojenskí piloti zhodili zásoby streliva a potravín omylom na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát, a nie svojim kolegom, pre ktorých boli určené. S odvolaním sa na poslanca irackého parlamentu Hakíma az-Zamiliho o tom informovala americká televízia NBC.

Podľa NBC irackí letci omylom zhodili na pozície IS zásoby vody, potravinové balíky a strelivo. "Naši piloti nemajú dostatok skúseností, a tak pomohli nepriateľovi," vysvetlil Zamili.

Nemenovaný zdroj na irackom ministerstve obrany spresnil, že incident sa odohral ešte 19. septembra. Jeho pôvodcami boli mladí piloti, ktorí sa príslušníkmi letky stali len prednedávnom.

Zdroj dodal, že irackí vojaci v teréne "tieto zásoby súrne potrebovali", ale kvôli "zlým plánom veliteľov irackej armády a nedostatku skúseností pilotov sme pomohli bojovníkom IS v zabíjaní našich vojakov". Iracká armáda začala udalosť prešetrovať, uviedla NBC.

Islamský štát - donedávna nazývaný Islamský štát v Iraku a Levante - je radikálna islamistická teroristická organizácia pôvodom z Iraku. Na území, ktoré sa tejto výbojnej skupine podarilo dobyť, vyhlásila moslimský kalifát, samostatný štát rovnakého mena - Islamský štát. IS ovláda aj rozsiahle oblasti v Sýrii, odkiaľ ušli do Turecka desaťtisíce Kurdov.

Razantný postup IS v Sýrii a Iraku si vyžiadal reakciu medzinárodného spoločenstva v podobe vzdušných úderov na pozície IS na nimi obsadených územiach. Na čele tejto koalície sú Spojené štíty, ku ktorým sa pridalo viacero arabských a západoeurópskych krajín.

Militanti z Islamského štátu sťali deväť kurdských zajatcov

Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sťali deväť kurdských bojovníkov vrátane troch žien, zajatých počas bojov blízko sýrsko-tureckých hraníc. S odvolaním sa na sýrskych aktivistov o tom dnes informovala agentúra AP. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii dnes uviedlo, že deväť Kurdov zajali bojovníci IS v noci nadnes počas bojov o severosýrske kurské mesto Kobané, známe aj pod arabským názvom Ajn al-Arab.

V okolí Kobané prebiehajú ťažké boje už od polovice septembra, keď Islamský štát spustil ofenzívu s cieľom obsadiť toto územie. SOHR tiež informovalo, že počas nočných bojov zahynuli desiatky militantov z IS i kurdských bojovníkov. Na fotografiách, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, vidieť hlavy žien na betónovom paneli údajne v severosýrskom meste Džarablus, ktoré je pod kontrolou militantov. Fotografie nebolo možné nezávisle overiť, o prípade však informoval reportér AP.

Cameron označil britských dobrovoľníkov v radoch IS za nepriateľov Británie

Britský premiér David Cameron dnes odsúdil každého, kto zvažuje, že odcestuje do Iraku a Sýrie a bude tam bojovať v radoch extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). S takýmito ľuďmi by sa malo podľa Camerona zaobchádzať ako s  nepriateľmi Británie, informovala agentúra Reuters.

Británia zvýšila pohotovosť voči teroristickým hrozbám na druhý stupeň a priznala, že Islamský štát je veľkým bezpečnostným rizikom.

Cameron dnes na konferencii svojej Konzervatívnej strany ubezpečil, že urobí všetko, čo je možné, aby ľuďom zabránil cestovať do Iraku a Sýrie a bojovať tam po boku islamistov. Chce však súčasne zabrániť aj tomu, aby sa vracali späť do Británie. Ako nástroje, ktoré majú britské úrady k dispozícii, spomenul skonfiškovanie pasu, začatie vyšetrovania, obvinenie i uväznenie. Varoval, že v prípade, že sa nejaký britský občan bude chcieť z týchto krajín vrátiť späť do vlasti, "môžeme mu v tom zabrániť".

"Prisahali ste vernosť, ste nepriateľom Británie a mali by ste očakávať, že sa s vami bude zaobchádzať ako s takým," upozornil Cameron. 

Britská vláda uvádza, že v súčasnosti je do vojenského konfliktu v Iraku a Sýrii zapojených najmenej 500 britských občanov, ďalších asi 250 sa ich už vrátilo.

Británia je spolu s ďalšími štátmi členom koalície, ktorá sa snaží zastaviť postup IS na irackom území sériami náletov. Britské letectvo sa k nim pripojilo minulú sobotu. Predchádzal tomu súhlas britského parlamentu, ktorý udelil mandát na nasadenie šiestich bombardérov typu Tornado GR4, umiestnených na základni na Cypre. Udelený mandát nezahŕňa využitie pozemných síl. 

Británia na rozdiel od USA a ďalších krajín zatiaľ nemieni zasahovať aj proti extrémistom na sýrskom území.

USA útočili pri tureckej hranici

Američanmi vedená koalícia uskutočnila v stredu ďalšie letecké útoky na pozície Islamského štátu pri kurdskom meste Kobani pri hraniciach medzi Tureckom a Sýriou. Sunnitskí bojovníci mesto obliehajú už skoro dva týždne potom, čo obsadili desiatky dedín v jeho okolí. Nezvyčajne cez deň prevedený nálet zasiahol oblasť juhovýchodne od mesta. „Americké stíhačky zasiahli dedinu ležiacu štyri ať päť kilometrov juhovýchodne od Kobani a zasiahli najmenej jeden tank Islamského štátu,“ povedal hovorca kurdskej vojenskej skupiny PYD Parwer Muhammad Alí. Stíhačky údajne uskutočnili päť náletov. Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv uviedla, že o život prišiel nešpecifikovaný počet islamských militantov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu