Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Briti prvýkrát záutočili na Islamský štát: Turecko chce nasadiť jednotky v Sýrii a Iraku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Bojovníci Islamského štátu (IS) postupujú k historickej hrobke v severnej Sýrii, ktorá patrí tureckému štátu a strážia ju tureckí vojaci. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na tureckú vládu.

Hrobka Sülejmana Šaha, starého otca zakladateľa Osmanskej ríše Osmana I., sa nachádza v oblasti severosýrskeho mesta Aleppo. Na základe turecko-francúzskej dohody z roku 1921 táto exkláva patrí Turecku, ktoré v súčasnosti vyjadruje odhodlanie brániť mauzóleum pred postupujúcimi islamistami.

Parlament v Ankare by mal vo štvrtok hlasovať o rozšírení mandátu pre tureckú armádu, ktorý by jej mal umožniť podniknúť vojenské zásahy v Iraku a Sýrii.

Podľa tureckého vicepremiéra Bülenta Arinca navrhovaný mandát zahŕňa širokú škálu potenciálnych bezpečnostných hrozieb a rizík. Očakáva sa, že poslanci vládny návrh schvália. Tanky a obrnené vozidlá tureckej armády v pondelok zaujali bojové pozície na pohraničnom kopci nad severosýrskym mestom Kobané, v ktorého okolí prebiehajú boje medzi kurdskými silami a bojovníkmi IS. Stalo sa tak po tom, ako na turecké územie dopadli v nedeľu tri mínometné strely, ktoré zranili troch ľudí.

Britské stíhačky prvýkrát zaútočili na ciele islamistov v Iraku

Britské bojové lietadlá po prvý raz zaútočili na pozície Islamského štátu (IS) v Iraku. Oznámil to dnes britský minister obrany Michael Fallon, ktorého citovala agentúra Reuters.Na útokoch sa zúčastnili dve britské stíhačky typu Tornado. Po vykonaní stanovenej misie sa bezpečne vrátili na svoju domovskú základňu.

"(Lietadlá) identifikovali a zaútočili na pozíciu, na ktorej boli rozmiestnené ťažké zbrane, ktoré ohrozovali kurdské sily, a následne napadli pick-up (s ozbrojencami IS)," oznámil minister Fallon. 

Prvá analýza výsledkov misie naznačuje, že oba útoky boli úspešné. Už v sobotu zo základne na Cypre odštartovali dve bojové lietadla typu Tornado GR4 a tankovací stroj. Tie však plnili len prieskumné úlohy a nepodnikli žiadne nálety. 

Britský parlament schválil minulý piatok letecké údery Kráľovského letectva proti radikálom z IS v Iraku. Mandát zahŕňa nasadenie šiestich bombardérov typu Tornado GR4 umiestnených na základni na Cypre. Británia na rozdiel od USA a ďalších krajín zatiaľ nemieni zasahovať proti extrémistom na sýrskom území.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu