Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajinská prokuratúra vedie vyšetrovanie proti ruským úradom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

KYJEV - Ukrajinská generálna prokuratúra začala viesť vyšetrovanie voči niekoľkým zamestnancom Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie kvôli podozreniu z podpory separatizmu a teroristických skupín na východe Ukrajiny.

Podľa agentúry Reuters ide zrejme o recipročný krok v reakcii na vyšetrovanie, ktoré sa začalo v Rusku proti "neidentifikovaným predstaviteľom ukrajinského najvyššieho politického a armádneho vedenia, Národnej gardy a Pravého sektora" za to, že "dali príkaz na úmyselné vyhladenie ruskojazyčných občanov".  

Reuters konštatuje, že tieto kroky len posilnia napätie vo vzájomných vzťahoch oboch krajín a budú ďalším ohrozením prímeria, na ktorom sa obe strany dohodli 5. septembra a ktoré je prakticky denne porušované delostreleckou paľbou i paľbou z ručných zbraní. 

Ukrajinská generálna prokuratúra v dnešnom vyhlásení obvinila ruských predstaviteľov aj z protizákonného zasahovania do práce ukrajinských policajných orgánov a ozbrojených síl s cieľom pomôcť tak "teroristickým organizáciám Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika v ich zločineckých aktivitách a marení práce vládnych úradov".  

Agentúra ITAR-TASS dnes s odvolaním sa na ukrajinskú generálnu prokuratúru informovala, že podnetom pre začatie vyšetrovania nemenovaných pracovníkov ruského Vyšetrovacieho výboru bola kauza Ukrajinky Nadeždy Savčekovej, ktorú v Rusku podozrievajú zo zabitia skupiny ruských novinárov. Okrem toho prokuratúra vychádzala aj z činnosti ruských orgánov, ktoré vedú vyšetrovanie proti príslušníkom ukrajinskej armády a Národnej gardy a proti aktivistom Pravého sektora, aby zistili podiel ich zodpovednosti za ostreľovanie miest na juhovýchode Ukrajiny a smrť civilistov.     

Ozbrojený konflikt si na východe Ukrajiny od apríla vyžiadal už 3500 obetí na životoch. Objavujú aj podozrenia z porušovania ľudských práv, vrátane vrážd, únosov a mučenia. Rusko, ktoré nesúhlasí s prozápadnou orientáciou kyjevskej vlády, opakovane obviňuje Kyjev z používania násilia voči vlastným občanom žijúcim na východe Ukrajiny. Kyjev a západné štáty zasa Rusko obviňujú z vysielania vojakov a zbraní na podporu proruských separatistov na východe Ukrajiny. Moskva tieto tvrdenia rezolútne odmieta, aj keď Ukrajina a jej západní spojenci tvrdia, že majú o tom nespochybniteľné dôkazy. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu