Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Situácia v Hongkongu sa vyhrocuje: Nové ultimáta vedú k ďalším protestom!

Rozsiahle protesty v Hongkongu Zobraziť galériu (2)
Rozsiahle protesty v Hongkongu (Zdroj: YouTube)

HONGKONG - Tisíce Hongkončanov pokračujú aj dnes v pouličných protestoch a blokádach hlavných dopravných tepien, informovali dnes tlačové agentúry. Britský premiér David Cameron dnes vyjadril hlboké znepokojenie nad vývojom udalostí v Hongkongu. Súčasne vyjadril nádej, že situáciu sa podarí vyriešiť.

Lídri protestných akcií v Hongkongu dali dnes tamojšej vláde ultimátum, aby do stredy 1. októbra vyhovela ich požiadavkám, medzi ktorými je aj odstúpenie šéfa hongkonskej správy Liang čen-jinga a stiahnutie reformy volebného zákona predloženej Pekingom. Vo vyhlásení na sociálnej sieti Twitter upozornili, že ak vláda ich podmienkam nevyhovie, "v ten istý deň oznámia nové plány (akcií) občianskej neposlušnosti". 

Liang dnes naliehal na hnutie Okupujte centrum, aby vzalo do úvahy názory ostatných obyvateľov a ukončilo protesty, ktoré v Hongkongu ochromili premávku na cestách i verejnú dopravu. Zopakoval však, že čínske vedenie neprehodnotí svoje rozhodnutie z augusta ohľadom pravidiel volieb jeho nástupcu vo funkcii naplánovaných na rok 2017. 

Situácia v Hongkongu bola v noci nadnes relatívne pokojná: demonštranti zostali v uliciach a pomocou mobilných telefónov a za spevu si zorganizovali spoločnú "vigíliu". Úrady už v pondelok - po zmiernení protestov - nariadili stiahnutie časti policajtov z ulíc. Blokády na hlavných cestách vedúcich k obchodnej zóne Admiralty však zatiaľ zostali. 

Autobusová a električková doprava, ako aj metro fungujú zatiaľ s obmedzeniami. Školy v priľahlej oblasti zostali dnes zatvorené. Mnohí demonštranti, zväčša oblečení v čiernom, hovoria, že sú už protestmi a niekoľkými nocami strávenými v uliciach vyčerpaní, ale tvrdia, že nemajú v pláne vzdať sa a sú odhodlaní vytrvať až do splnenia svojich požiadaviek. 

Prodemokratickí demonštranti vydržali víkendové zásahy polície slzotvorným plynom a obuškami a naďalej vzdorujú. Od začiatku protestov bolo zranených najmenej 70 ľudí. Viacerí politickí pozorovatelia sa však nechali počuť, že vláda v Pekingu ich požiadavkám sotva bude môcť vyhovieť. Napriek tomu sa očakáva, že protestné hnutie v stredu a štvrtok môže prilákať ďalších demonštrantov, keďže ide o sviatočné dni. V Číne totiž 1. októbra slávia 65. výročie víťazstva komunistov v krajine. Agentúra DPA však upozornila, že obvyklý veľkolepý slávnostný ohňostroj, ktorý sa konával pri tejto príležitosti, bol v Hongkongu toho roku zrušený.

Masové protesty sa konajú proti rozhodnutiu Pekingu, ktorý v auguste odmietol požiadavky Hongkončanov na slobodné voľby miestneho lídra, čo vyvolalo pobúrenú reakciu verejnosti. Čína chce obmedziť volebných kandidátov len na osoby lojálne centrálnej vláde v Pekingu.

Liang v pondelok vyzval demonštrantov, aby sa vrátili domov. Rezort čínskej diplomacie v pondelok pripomenul, že Čína je proti tomu, aby vonkajšie sily podporovali "ilegálne hnutia" ako napríklad Okupujte centrum. Rezort mal na mysli prodemokratické hnutie v Hongkongu, kde sa v centre konajú masové protesty.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že Peking je tiež proti vonkajšiemu zasahovaniu cudzej krajiny do všetkých vnútorných čínskych záležitostí. "Hongkong je čínsky," zdôraznil hovorca na tlačovom brífingu v Pekingu. Nepokoje v Hongkongu patria k najväčším politickým problémom, aké musel Peking riešiť od prodemokratických protestov na Námestí nebeského pokoja pred 25 rokmi.

Diskusia o situácii v Hongkongu na čínskych sociálnych sieťach je zablokovaná. Pre protestné hnutie v Hongkongu sa používa označenie Dáždniková revolúcia - nielen pre to, že demonštranti sa pred slzotvorným plynom chránili dáždnikmi, ale aj pre to, že mnohí z nich mali na nich napísané politické heslá volajúce po slobode v Hongkongu i v Číne.

Cameron je znepokojený vývojom v bývalej kolónii Hongkong

Britský premiér David Cameron vyjadril hlboké znepokojenie nad posledným vývojom v Hongkongu, kde prebiehajú najväčšie demonštrácie za posledné roky. Na otázku televíznej stanice Sky News, či Cameron cíti zodpovednosť za vývoj niekdajšieho britského teritória odpovedal: "Samozrejme. Cítim hlboký záväzok". 

David Cameron
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Keď sme dosiahli dohodu s Čínou (o vrátení kolónie), súčasťou tejto dohody boli podrobnosti týkajúce dôležitosti zaistenia demokratickej budúcnosti hongkonskému ľudu," uviedol šéf britskej vlády. "Som hlboko znepokojený tým, čo sa deje a dúfam, že tento problém sa bude dať vyriešiť," dodal.

Protesty v bývalej britskej kolónii vyvolalo rozhodnutie vlády v Pekingu povoliť účasť vo voľbách do hongkonských orgánov iba vopred schváleným kandidátom. Najvyšší hongkonský predstaviteľ Leung Čchun-jing demonštrácie označil za "ilegálne" a požiadavky účastníkov odmietol. V niektorých médiách sa medzitým začal objavovať výraz dáždniková revolúcia, keďže demonštranti používajú dáždniky aj na ochranu pred slzotvorným plynom. Ide pritom podľa nich o jednu z najväčších výziev pre čínske komunistické vedenie od potlačenia protestov na pekinskom Námestí nebeského pokoja pred 25 rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu