Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tajnostkári z FBI: Identitu teroristu, ktorý sťal dvoch Američanov, nechcú odhaliť

Novinár James Foley a člen Islamského štátu
Novinár James Foley a člen Islamského štátu (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Spojené štáty identifikovali vraha dvoch amerických zajatcov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa. Identita zamaskovaného bojovníka teroristických milícií Islamský štát (IŠ), ktorý oboch mužov sťal, je objasnená, povedal podľa rakúskej televíznej stanice ORF šéf FBI James Comey vo štvrtok vo Washingtone.

Video zo sťatia oboch novinárov vyvolalo vo svete zdesenie. Doteraz bolo známe, že džihádista hovoril po anglicky s britským prízvukom, keď hrozil ďalšími popravami osobám z krajín, ktoré sa zúčastnia na boji proti IŠ. Comey odmietol k odhalenému mužovi podať ďalšie informácie, ani k jeho údajnému britskému pôvodu. "Mohol by som, ale nechcem," povedal šéf FBI.

Džihádisti zverejnili 19. augusta na internete video so sťatím amerického novinára Foleyho, 2. septembra nasledovali zábery so zavraždením amerického reportéra Sotloffa. Približne o dva týždne neskôr sťal džihádista britského rukojemníka Davida Hainesa. Videozáznam jeho popravy sa tiež objavil na internete. FBI má k dispozícii aj ďalší záznam z dielne IŠ.

V propagandistickom 55-minútovom filme s názvom Plamene vojny verbuje zamaskovaný džihádista anglicky hovoriacich mužov bojovať proti Západu. Na tomto videu hovorí muž severoamerickým prízvukom, a preto je to pre nás nosná téma, povedal Comey. Početní bojovníci IŠ z Európy a USA vyvolávajú v krajinách ich pôvodu obavy, že po návrate domov by mohli uskutočniť útoky.

Militanti IŠ zabili nedávno v Iraku ľudskoprávnu aktivistku, ktorá na sociálnych sieťach kritizovala extrémistov. Podľa ľudskoprávnej organizácie GCHR Samíru Sálih al-Nuajmíovú zastrelili v Mósule maskovaní bojovníci IŠ. Najvyšší vyslanec OSN v Iraku Nikolaj Mladenov zabitie aktivistky odsúdil a označil ho na ďalší príklad v rade nespočetných odporných zločinov proti občanom Iraku. V reakcii na to francúzska vláda vo štvrtok uviedla, že sa pridá k Američanmi vedeným útokom proti Islamskému štátu (IŠ) aj v Sýrii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu