Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Američania zabili pri náletoch šéfa teroristov: Bojovníci Islamského štátu ešte posilnili!

Raketa zasahuje pozície Islamského štátu
Raketa zasahuje pozície Islamského štátu (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Militantná organizácia Islamský štát (IS), ktorá na severe Sýrie bojuje s kurdskými silami o nadvládu nad mestom Kobané, obývanom prevažne Kurdmi, vyslala na pomoc svojim bojovníkom posily. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Podľa Öcalana Isu, zástupcu veliteľa kurdských síl brániacich Kobané, zo strany IS ide o preskupenie jednotiek, spôsobené utorňajšími náletmi vzdušných síl Spojených štátov na pozície IS na iných miestach regiónu.

"Od bombardovania mesta Rakka sa zvýšil počet ich bojovníkov a tankov," uviedol Iso v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters.

Iso ďalej uviedol, že po útokoch letectva Spojených štátov proti militantom, začal IS do oblasti Kobané vysielať ďalších bojovníkov a tanky. Podľa Isu sa jednotky Islamského štátu dostali do vzdialenosti zhruba osem kilometrov od južného okraja Kobané, čo je bližšie v doterajšom priebehu bojov.

Utorňajšie nálety koaličných síl zasiahli najmä sýrsku provinciu a rovnomenné mesto Rakka, ktoré je baštou IS.

Rusko spochybnilo legitimitu náletov USA proti Islamskému štátu

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že legitimita niektorých amerických náletov proti Islamskému štátu (IS) v Sýrii je spochybnená, pretože Damask ani OSN na ne nedali súhlas.

"Existujú pochybnosti o legitimite úderov, keďže takéto akcie sa môžu uskutočniť iba so súhlasom Organizácie Spojených národov a s jednoznačným povolením úradov krajiny, kde sa nálety uskutočňujú, čo je v tomto prípade vláda v Damasku," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala tlačová agentúra Reuters.

Ministerstvo dodalo, že s náletmi proti radikálnej sunnitskej organizácii Islamský štát, ktorá dobyla obrovské územné pásma v Iraku aj Sýrii, musí súhlasiť Damask, aby sa zabránilo "zvyšovaniu napätia".

Moskva je spojencom Damasku a podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada v jeho boji proti opozičným povstalcom. Politické prežitie Asada pokladá Moskva za svoj veľký úspech v zahraničnej politike a teraz chce, aby Západ uznal Asadovu legitimitu a viedol s ním priame rozhovory.

Rusko verejne nereagovalo na americké výzvy spoločne vybudovať medzinárodnú koalíciu na zničenie Islamského štátu. Hovorca Kremľa uviedol, že prezident Vladimir Putin diskutoval s "partnermi" o prípadnej spolupráci v boji proti IS za predpokladu, že bude v medziach medzinárodného práva.

Armáda zničila pozície Islamského štátu na severe krajiny

Sýrska armáda dnes zničila pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) severovýchodne od mesta Aleppo na severe krajiny, informovali štátne médiá. Predtým podnikli nálety proti IS americké sily, išlo už o druhý deň ich útokov.

Sýrska štátna televízia uviedla, že armáda zasiahla militantov Islamského štátu medzi mestami al-Báb a al-Kabasajn a "zlikvidovala množstvo teroristov". Po tom, čo koalícia vedená Spojenými štátmi začala v utorok podnikať nálety proti IS, sýrska vláda oznámila, že bude pokračovať v bojoch proti Islamskému štátu a ďalším militantom.

Tlačová agentúra Reuters však dnes napísala, že hoci americké lietadlá zasypali pozície IS v Sýrii bombami, nálety nezastavili postup islamistických bojovníkov v kurdskej oblasti. Obyvatelia utekajúci z tohto regiónu opísali, že militanti tam podpaľujú dediny a zajatcom odrezávajú hlavy.

Sýrski Kurdi uviedli, že Islamský štát zareagoval na americké nálety tak, že zintenzívnil svoje útoky v severnej Sýrii neďaleko tureckej hranice, pričom odtiaľ v posledných dňoch ušlo 140.000 civilistov - išlo o najrýchlejšie prebiehajúci exodus počas trojročnej občianskej vojny v Sýrii.

Sýrsky minister vyhlásil, že americké nálety idú správnym smerom

Minister sýrskej vlády Alí Hajdar dnes vyhlásil, že nálety proti militantom pod vedením Spojených štátov idú "správnym smerom", pretože vláda v Damasku bola o nich informovaná ešte pred ich začiatkom a nezasahujú civilistov ani ciele sýrskej armády.

Sýria stále pozorne sleduje celý vývoj situácie, uviedol Hajdar - sýrsky minister pre národné zmierenie - pre tlačovú agentúru Reuters po tom, ako americké vojenské lietadlá v druhý deň svojich útokov zasypali bombami pozície militantnej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii.

"Pokiaľ ide o údery v Sýrii, môžem povedať, že ich priebeh má zatiaľ správny smer - z hľadiska informovania sýrskej vlády, nezameriavania náletov na zariadenia sýrskej armády a nezasahovania civilistov," povedal minister.

"Sýrska vláda bola vopred upovedomená," zdôraznil a dodal: "Potvrdili nám, že nebudú cieliť na zariadenia sýrskej armády, a potvrdili aj to, že nebudú cieliť na civilistov."

Spojené štáty v utorok oznámili, že veľvyslankyňa Washingtonu pri OSN informovala svojho sýrskeho kolegu, že sa nálety uskutočnia, avšak vylúčili koordináciu náletov so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom, ktorého Washington vníma ako súčasť problému.

Hajdar síce nálety privítal, ale upozornil, že boj proti militantom bude trvať dlhšie než táto vojenská operácia. "Vojna proti terorizmu sa neuskutočňuje len náletmi, ktoré nie sú jediným prostriedkom boja proti terorizmu," vysvetlil minister s tým, že vojenská akcia môže ešte určitý čas pokračovať.

Sýrska vláda označuje všetky povstalecké skupiny v Sýrii za "teroristov", od Západom podporovanej povstaleckej opozície voči Asadovi až po bojovníkov z Islamského štátu, ktorí už dobyli veľké územia v Sýrii aj v susednom Iraku.

Armáda USA dnes potvrdila, že uskutočnila päť ďalších náletov zameraných na militantov z Islamského štátu v Sýrii a v Iraku. Išlo o najnovšie kolo amerických útokov proti tejto militantnej skupine. Jeden nálet zasiahol sýrsku oblasť severozápadne o irackého pohraničného mesta al-Káim. V Iraku uskutočnili dva nálety v oblasti juhovýchodne od mesta Arbíl a dva nálety západne od Bagdadu.

Nálety v utorok a dnes zničili dve vozidlá IS plné zbraní, osem ďalších vozidiel, sklad zbraní a bojové pozície. Americké centrálne velenie v dnešnom vyhlásení informovalo, že pri náletoch boli využité rôzne útočné, bombardovacie a bojové lietadlá a všetky oblasť bezpečne opustili.

USA už v posledných týždňoch podnikli takmer 200 náletov v Iraku, ale tento týždeň otvorili nový front v Sýrii - Washington bol tak vrhnutý do trojročnej občianskej vojny v krajine. Prvé nálety v Sýrii uskutočnili USA s pomocou piatich arabských krajín.

V Sýrii zatiaľ Američania podnikli 20 náletov proti IS, dodalo centrálne velenie. Hovorca Pentagónu kontradmirál John Kirby pre americkú spravodajskú televíziu CNN povedal: "Naše hodnotenie škôd po bitke ukazuje, že údery boli mimoriadne úspešné v tom zmysle, že sme zasiahli to, na čo sme cielili, a spôsobili sme škody, ktoré sme chceli spôsobiť."

Militanti opustili svoje základne v oblastiach bombardovaných Američanmi

Militanti z organizácie Front an-Nusra, napojenej na al-Káidu opustili dnes po utorňajších útokoch amerických vzdušných síl svoje základne v ľudnatých vidieckych oblastiach provincie Idlíb na severozápade Sýrie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) vydala svojim stúpencom pokyn na evakuáciu základní aj ďalšia militantná organizácia Ahrár aš-Šám.

Koalícia vedená Spojenými štátmi zaútočila v utorok na ciele IS a iných islamistických organizácií na severe a východe Sýrie stíhačkami, bombardérmi, bezpilotnými lietadlami a strelami s plochou dráhou letu Tomahawk.

Pri približne 30 náletoch a raketových útokoch koaličných síl vedených Spojenými štátmi zahynuli desiatky militantov z islamistických skupín operujúcich v Sýrii, medzi nimi aj líder Frontu an-Nusra abú Júsuf al-Turkí, známy pod prezývkou "Turek".

Pri náletoch v Sýrii údajne zomrel líder Frontu an-Nusra, prezývaný "Turek"

Letecké útoky USA a ich spojencov na ciele Islamského štátu (IS) v Sýrii si zrejme vyžiadali život lídra organizácie napojenej na al-Káidu známej pod názvom Front an-Nusra. Informovala dnes o tom spravodajská stanica CNN.

Vo vyhlásení spomenutej skupiny na sociálnej sieti Twitter sa uvádza, že o život prišiel jej líder abú Júsuf al-Turkí, známy tiež pod prezývkou "Turek".

Front an-Nusra k oznámeniu pripojil aj tzv. dôkaz smrti - fotografiu bývalého bojovníka. CNN pripomenula, že tvrdenia organizácie nebolo možné nezávisle overiť; monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) však uviedla, že Front an-Nusra bol tiež terčom náletov v Sýrii.

Letecké útoky, ktoré sa začali v utorok v skorých ranných hodinách, "boli len začiatok", povedal hovorca Pentagónu John Kirby. Podrobnosti o budúcich vojenských operáciách však neuviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu