Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obama sa po útoku na Islamský štát prihovoril svetu: Teroristi plánovali atentát v Európe a USA!

USA reagujú na správy o bombardovaní Sýrie. Zobraziť galériu (21)
USA reagujú na správy o bombardovaní Sýrie.

WASHINGTON - Odnož al-Káidy v Sýrii podľa hovorcu Bieleho domu niekoľko mesiacov plánovala veľký teroristický útok proti cieľom v USA alebo v Európe. Spojené štáty podľa rovnakého zdroja dnes začali letecké útoky proti pozíciám radikálov v Sýrii okrem iného práve preto, že plány teroristov boli tesne pred dokončením.

Sýrski radikáli plánovali útok na Európu alebo USA! 

Podľa Bena Rhodesa, bezpečnostného poradcu amerického prezidenta Baracka Obamu, zameriavali dnešné nálety v Sýrii nielen na radikály z organizácie Islamský štát, ale práve aj na teroristov zo skupiny Chorásánu, ktorá vraj útoky na ciele mimo Sýriu plánovala. 

Hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby nočné útoky na ciele v Sýrii označil za "len začiatok". Nálety na radikály boli podľa neho "veľmi úspešné" a budú pokračovať. 

Pentagon na dnešnom brífingu spresnil, že dnešná vzdušná operácia sa odohrala v troch vlnách: v prvej boli nasadené strely Tomahawk, do druhej a tretej vlny sa zapojili stíhačky, bombardéry aj bezpilotné lietadlá. Útoky smerovali proti výcvikovým táborov islamistov, proti ich výrobným kapacitám i proti veliteľským stanovištiam. 

Jordánsko, Bahrajn, Saudská Arábia, Katar a Spojené arabské emiráty sa podľa ďalšieho hovorcu Pentagonu Williama Mayvillea podieľali až na druhej a tretej vlne. Zabezpečovali vraj úlohy siahajúce od hliadkovanie až po samotné útoky na pozície teroristov. Väčšinu priamych útokov však vraj vykonali Spojené štáty.

Obama: Teroristi nenájdu útočisko

Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že účasť piatich arabských krajín na leteckých útokoch proti militantom v Sýrii, ktoré sa začali v noci nadnes, "ukázala svetu, že to nie je iba boj Ameriky".

USA sú "pyšné, že stoja po boku" Bahrajnu, Kataru, Saudskej Arábie, Jordánska a Spojených arabských emirátov pri vedení týchto útokov, citovala ho agentúra Associated Press.

Prezident zdôraznil, že spoločný boj proti Islamskému štátu nejaký čas potrvá, ale je nevyhnutný pre bezpečnosť USA, Blízkeho východu a sveta.

Obama sa po útoku
Zobraziť galériu (21)

"Opäť musí byť komukoľvek, kto by chcel intrigovať proti Amerike a škodiť Američanom, jasné, že nebudeme tolerovať úkryty pre teroristov, ktorí ohrozujú našich ľudí," povedal Obama pred odchodom z Bieleho domu na klimatický summit OSN v New Yorku.

To, že Amerika nevedie boj sama, dokazuje podľa jeho slov sila koalície, ktorú v súčasnosti tvorí 40 krajín, z toho päť arabských. Obama tiež povedal, že sa v OSN stretne s irackým premiérom Hajdarom Abádím a "priateľmi a spojencami", s ktorými bude pokračovať v získavaní podpory pre ich koalíciu.

OSN podporila americké nálety 

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun v utorok podporil Američanmi vedené nálety proti radikálom z Islamského štátu v Sýrii. Tí podľa neho predstavujú "bezprostredné ohrozenie medzinárodného mieru a bezpečnosti". Pan tieto slová povedal počas prejavu, ktorým otvoril klimatický summit OSN v New Yorku odohrávajúci sa deň pred zasadnutím Valného zhromaždenia. Šéf OSN však varoval spojencov, aby pri útokoch "rešpektovali medzinárodné právo" a "minimalizovali civilné obete".

Na najnovších náletoch sa okrem Spojených štátoch podieľali aj Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Katar a Bahrajn. USA zakladajú medzinárodnú koalíciu na boj proti Islamskému štátu, ktorého bojovníci už zabrali rozsiahle územia v Iraku a Sýrii. Toto spojenectvo už podporila väčšina arabských štátov a európski spojenci USA vrátane Francúzska a Británie. Pomoc ponúkol aj Irán a Turecko, ako aj ďalšie krajiny.

Americké bombardovanie Islamského štátu pokračuje: Prudký nárast počtu obetí!

Najmenej 70 militantov zo skupiny Islamský štát (IS) zahynulo pri dnešných vzdušných útokoch pod vedením USA na severe a východe Sýrie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Podľa šéfa tejto inštitúcie Rámího Abdala Rahmána je však tento počet pravdepodobne omnoho vyšší. Rahmán citoval údaje o bilancii zabitých teroristov v provinciách Rakka, Dajr az-Zaur a Hasaka, pričom uviedol, že celkový počet mŕtvych a zranených je najmenej 300.
      

Hlavná kurdská strana v Sýrii privítala útoky proti fundamentalistom z IS a uviedla, že chce spolupracovať v boji proti tejto extrémistickej skupine. "Tešíme sa na spoluprácu s koalíciou v boji proti terorizmu, ktorý ohrozuje ľudské hodnoty na Blízkom východe," povedal líder Strany demokratickej únie (PYD) Sálih Muslim.

Kurdské mesto Kobané, známe aj pod názvom Ajn al-Arab, ležiace na severe Sýrie, je stále v ohrození IS, ktorého útoky v okolitej oblasti vyhnali za hranicu do Turecka desaťtisíce osôb.

OSN pripravilo pohotovostný plán pre prápad pádu sýrskeho mesta Kobané

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) má pripravený pohotovostný plán pre prípad, že by sa všetkých zhruba 400.000 obyvateľov kurdského mesta Kobané v Sýrii pred postupujúcou extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS) vydalo na útek do Turecka.

Do Turecka na prelome minulého a tohto týždňa ušlo už asi 138.000 utečencov z radov sýrskych Kurdov žijúcich v oblasti mesta Kobané, známeho aj pod arabským názvom Ajn al-Arab. Podľa UNHCR zostávajú otvorené dva priechody v pohraničí medzi Sýriou a Tureckom.

Hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová uviedla, že agentúra OSN pre utečencov sa pripravuje na variant, že z Kobané ujde do Turecka všetkých asi 400.000 obyvateľov.

Flemingová okrem toho vyzvala svetové spoločenstvo na pomoc tureckej vláde a vládam susedných krajín, ktoré prichýlili viac ako tri milióny sýrskych utečencov. Na ilustráciu uviedla, že 138.000 Sýrčanov, ktorých pred niekoľkými dňami prijalo Turecko, predstavuje rovnaký počet Sýrčanov, aký prijal zvyšok Európy počas uplynulých troch rokov, čo trvá vojna v Sýrii.

Hovorca Komisie OSN pre ľudské práva Rupert Colville dnes uviedol, že v súčasnosti vyvoláva najväčšie obavy riziko pádu Kobané, ktoré pred IS bránia sýrske kurdské oddiely, ktoré si povolali na pomoc aj mladých Kurdov z Turecka. 
    

Brusel vymazal z registra obyvateľov mladíkov, ktorí odišli bojovať do Sýrie 

Dvaja mladí Bruselčania boli vymazaní z registra obyvateľov mesta Brusel. Rovnaký osud hrozí v najbližších dňoch ďalším štrnástim mladým mužom, ktorí odišli bojovať do Sýrie po boku radikálnych moslimských skupín.

Podľa správ rozhlasovej a televíznej stanice RTBF ide o mladých ľudí, ktorí sa rozhodli bojovať po boku džihádistov v Sýrii a o ktorých osude mesto nemá ďalšie informácie.

Rozhodnutie vymazať odídencov do Sýrie z bruselského registra obyvateľov v pondelok večer potvrdil primátor belgickej metropoly Yvan Mayeur. 

"Sú to ľudia, ktorí podľa dostupných informácií odišli bojovať do Sýrie," spresnil Mayeur. A dodal, že kým prijal toto rozhodnutie, konzultoval situáciu s Úradom pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM), so štátnou bezpečnosťou aj ďalšími bezpečnostnými službami a bruselskou políciou.
      

Asadova armáda a Kurdi zaútočili po zemi!

 Spojené štáty a ich partnerské krajiny vykonali v noci na dnes prvé nálety na ciele militantov Islamského štátu (IS) v Sýrii, oznámil Pentagón. Útoky sa sústredili najmä na severosýrske provincie Rakka a Dajr az-Zaur, pričom zasiahnuté boli aj ciele skupiny front an-Nusra na severozápade Sýrie.

Americké Centrálne velenie (CENTCOM) dnes uviedlo, že partnermi Spojených štátov v leteckom ťažení proti Islamského štátu (IS) na severe Sýrie sú Jordánsko, Bahrajn, Saudská Arábia, Katar a Spojené arabské emiráty.

Obama sa po útoku
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

Vo vyhlásení CENTCOM sa uvádza, že ozbrojené sily Spojených štátov podnikli kroky na prekazenie "hroziaceho útoku" proti americkým a západným záujmom zo strany "ostrieľaných bojovníkov al-Káidy", ktorí našli útočisko v Sýrii. "Tieto útoky sa uskutočnili výlučne bojovými prostriedkami Spojených štátov," uvádza sa ďalej vo vyhlásení CENTCOM.

Okrem leteckých útokov a útokov bezpilotnými lietadlami použili spojené štáty proti militantom v Sýrii aj strely s plochu dráhou letu Tomahawk odpálené z lodí dislokovaných v medzinárodných vodách Červeného mora a v severnej časti Perzského zálivu.

Nemenovaný predstaviteľ IS pre agentúru Reuters uviedol, že vzdušné útoky spojencov na území Sýrie nezostanú bez odpovede a zároveň obvinil Saudskú Arábiu, že ich uskutočnenie umožnila. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií agentúry Reuters pri leteckých útokoch na odnož al-Káidy, militantnú skupinu Front an-Nusra, zahynulo na severzápade Sýrie aj osem civilistov vrátane troch detí.

Nočné zábery z útokov

Kerry upovedomil sýrsku vládu o útokoch na IS niekoľko hodín vopred 

Sýrske ministerstvo zahraničných vecí dnes potvrdilo, že dostalo list v ktorom šéf americkej diplomacie John Kerry oznámil sýrskej vláde, že Spojené štáty plánujú v Sýrii zaútočiť na ciele organizácie Islamský štát. Informovala o tom agentúra Reuters.

Toto sú bombardované miesta v Sýrii a Iraku
Zobraziť galériu (21)
Toto sú bombardované miesta v Sýrii a Iraku  (Zdroj: Facebook)

"Šéf americkej diplomacie v liste, ktorý sme dostali prostredníctvom irackého ministra zahraničných vecí, informuje sýrsku vládu o tom, že Spojené štáty a niektorí ich spojenci podniknú útoky na ciele (Islamského štátu) v Sýrii. Došlo k tomu niekoľko hodín pred začiatkom útokov," uvádza sa vo vyhlásení sýrskeho ministerstva zahraničných vecí.

Vo vyhlásení zverejnenom sýrskou štátnou televíziou sa ďalej uvádza, že Sýria bude pokračovať v útokoch na Islamský štát v mestách Rakka a Dajr az-Zaur, teda v oblastiach na severe a severovýchode krajiny, ktoré sa dnes stali cieľom leteckých a raketových útokov koalície vedenej Spojenými štátmi. Sýrske ministerstvo zahraničných vecí zároveň potvrdilo, že aj naďalej prebieha "koordinácia na najvyššej úrovni" medzi Sýriou a šiitskou vládou v Bagdade.

Rusko upozornilo na medzinárodno-právne dôsledky náletov na Sýriu 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes upozornilo, že iniciátori jednostranných silových scenárov nesú medzinárodno-právnu zodpovednosť za ich následky. Vo svojom vyhlásení venovanom vzdušným úderom na ciele extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii ruský rezort diplomacie uviedol, že pokusy presadiť vlastné geopolitické záujmy na úkor suverenity iných štátov destabilizujú situáciu.

Obama sa po útoku
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

Podľa Moskvy náletom nemalo predchádzať len formálne oboznámenie Sýrie s plánmi USA a ich spojencov, ale jej jednoznačný súhlas alebo prijatie príslušného rozhodnutia Bezpečnostnou radou OSN. Americké Centrálne velenie (CENTCOM) dnes uviedlo, že partnermi Spojených štátov v leteckom ťažení proti IS na severe Sýrie sú Jordánsko, Bahrajn, Saudská Arábia, Katar a Spojené arabské emiráty.

Vo vyhlásení CENTCOM sa uvádza, že ozbrojené sily Spojených štátov podnikli kroky na prekazenie "hroziaceho útoku" proti americkým a západným záujmom zo strany "ostrieľaných bojovníkov al-Káidy", ktorí našli útočisko v Sýrii. "Tieto útoky sa uskutočnili výlučne bojovými prostriedkami Spojených štátov," uvádza sa ďalej vo vyhlásení CENTCOM.

Obama sa po útoku
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

Okrem leteckých útokov a útokov bezpilotnými lietadlami použili Spojené štáty proti militantom v Sýrii aj strely s plochu dráhou letu Tomahawk odpálené z lodí dislokovaných v medzinárodných vodách Červeného mora a v severnej časti Perzského zálivu. Nemenovaný predstaviteľ IS pre agentúru Reuters uviedol, že vzdušné útoky spojencov na území Sýrie nezostanú bez odpovede a zároveň obvinil Saudskú Arábiu, že ich uskutočnenie umožnila.

Obama sa po útoku
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

Opozícia víta americké útoky proti Islamskému štátu

Sýrska opozičná koalícia privítala letecké útoky Spojených štátov a ich spojencov proti pozíciám radikálnej skupiny Islamský štát na sýrskom území. Takéto údery podľa hovorcu Národnej koalície sýrskych opozičných síl Monzíra Akbíka posilnia boj proti režimu prezidenta Baššára al-Asada. Operácia by podľa neho mala trvať až do úplného porazenia a vyhnania Islamského štátu zo Sýrie. Sýrska exilová opozícia sa dištancuje od extrémistických povstalcov, ku ktorým patrí aj Islamský štát.

Obama sa po útoku
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

Spojené štáty a ich spojenci odštartovali letecké útoky proti pozíciám radikálnej skupiny Islamský štát v Sýrii v noci z pondelka na utorok. Prvé údery boli podľa Pentagonu kombináciou útoku za pomoci bojových lietadiel, bômb a striel typu Tomahawk. Podľa nemenovaného amerického zdroja sa na náletoch podieľali aj Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Katar a Bahrajn, aj keď ich úloha pri operácii nie je presne známa. USA Sýriu o plánovaných leteckých útokoch vopred informovali. Sýrske ministerstvo zahraničia v krátkom vyhlásení uviedlo, americký minister zahraničia John Kerry poslal Damasku list oznamujúci nálety. 

Útoky sa odohrali v provincii Rakká, ktorá je baštou Islamského štátu v Sýrii. Nálety prebehli aj pozdĺž sýrsko-irackej hranice, pričom ich cieľmi boli sklady zbraní a budovy využívané sunnitskými povstalcami. Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv uviedla, že pri úderoch zahynuli alebo utrpeli zranenia desiatky bojovníkov Islamského štátu.

Vystrelenie rakety Tomahawk
Zobraziť galériu (21)
Vystrelenie rakety Tomahawk  (Zdroj: Twitter, SITA)

NATO sa nezúčastňuje na náletoch v Sýrii 

Severoatlantická aliancia (NATO) dnes oznámila, že sa nezúčastňuje leteckých útokov koalície vedenej Spojenými štátmi na pozície Islamského štátu (IS) v Sýrii. Informovala o tom agentúra Reuters. "NATO sa tom absolútne nepodieľa," odpovedal na otázku agentúry Reuters predstaviteľ aliancie, ktorý si neželal byť menovaný.

Americké letectvo s podporou viacerých arabských štátov podniklo dnes nadránom na severe Sýrie desiatky leteckých a raketových útokov na ciele militantnej organizácie Islamský štát vrátane jeho výcvikových táborov, veliteľstiev a skladov zbraní. Pri útokoch podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) zahynulo najmenej 30 militantov IS a osem civilistov.

Obama sa po útoku
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

Letecké útoky koalície vedenej Spojenými štátmi naopak privítala Západom podporovaná sýrska opozícia, ktorej predstaviteľ uviedol, že útoky spojeneckých síl na bašty IS v Sýrii sú posilnením jej boja proti prezidentovi Bašárovi Asadovi. Podľa predstaviteľa sýrskej opozície musia útoky na ciele IS pokračovať až do jeho úplného zničenia.

Predstaviteľ - neželal si byť menovaný - dodal, že podpornú úlohu pri leteckých úderoch zohral Katar. Podľa jeho slov napadli letecké sily približne 20 cieľov. V rámci prebiehajúcich operácii proti IS došlo k otvoreniu nového, oveľa komplikovanejšieho frontu, píše Reuters.

Obama sa po útoku
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

Podľa sýrskych médií začala tamojšia armáda pozemnú ofenzívu proti Islamistom. Hlásia viaceré úspechy a obsadenie niektorých miesto  ovládaných IS. Proti militantom zaútočili dnes aj pozemné jednotky Kurdov, ktorých podporuje viacero európskych krajín. Tie sa rozhodli dodať kurdským bojovníkom zbrane.

"Môžem potvrdiť, že ozbrojené sily USA a vojenské sily partnerských krajín podnikajú vojenskú akciu proti teroristom ISIL-u v Sýrii s použitím stíhačiek, bombardérov a pozemných rakiet Tomahawk," povedal kontraadmirál John Kirby, hovorca Pentagónu. ISIL je skratka pre starší názov extrémistickej skupiny Islamský štát.

"Vzhľadom k tomu, že tieto operácie stále prebiehajú, nie sme v postavení, aby sme mohli poskytnúť bližšie podrobnosti," dodal admirál.

Američania proti islamistom údajne nasadili aj neviditeľné stíhačky 

Spojené štáty a ich spojenci podnikli dnes nadránom na severe Sýrie približne 50 leteckých útokov na ciele militantnej skupiny Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters. Útoky sa sústredili najmä na severosýrske provincie Rakka a Dajr az-Zaur, pričom zasiahnuté boli aj ciele skupiny front an-Nusra na severozápade Sýrie.

Obama sa po útoku
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Twitter)

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) pri útokoch zahynulo najmenej 20 islamistov. SOHR zároveň potvrdilo, že cieľmi útokov boli aj pozície militantov z Frontu an-Nusra spájaného s al-Káidou. Tie sa nachádzajú najmä v provinciách Idlíb a Aleppo na severozápade Sýrie.

Americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, predtým uviedol, že náletov proti cieľom IS v Sýrii sa zúčastnili Spojené arabské emiráty, Jordánsko a Bahrajn, pričom podpornú úlohu zohral aj Katar. Podľa vyjadrenia britského ministerstva obrany svoju účasť na spojeneckej vzdušnej ofenzíve v Sýrii stále zvažuje aj Británia.

Koalícia vedená Spojenými štátmi zaútočila na ciele v IS v Sýrii stíhačkami, bombardérmi, bezpilotnými lietadlami a strelami s plochou dráhou letu Tomahawk odpálenými z dvoch amerických vojenských lodí. Americké ministerstvo obrany podľa BBC dnes potvrdilo, že v ťažení proti IS v Sýrii po prvý raz do ostrej bojovej akcie nasadilo aj neviditeľné viacúčelové stíhacie lietadlá typu F-22 Raptor.

Americké nálety na IS v Sýrii sa zameriavali na baštu extrémistov v Rakke 

Nálety amerického letectva a jeho partnerov v noci na dnes boli zamerané na baštu extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v sýrskom Rakka a na ciele IS v blízkosti irackej hranice. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na amerického predstaviteľa, ktorý si želal ostať v anonymite.

Medzi cieľmi sa nachádzali zásoby zbraní a budovy, ktoré používali sunnitskí extrémisti. Rámí Abdal Rahmán, šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva so sídlom v Británii, povedal prostredníctvom telefónu pre Reuters, že nálety zasiahli aj stanovištia v Rakke a okolitých oblastiach.

Erdogan pripustil výmenu rukojemníkov z Iraku za väznených príslušníkov IS 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripustil, že Turecko dosiahlo oslobodenie tureckých rukojemníkov zadržiavaných od júna v Iraku výmenou za prepustenie väznených príslušníkov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Tureckí občania boli v zajatí u islamistických džihádistov od 11. júna, keď teroristické milície počas bleskového útoku na severoiracký Mósul obsadili aj turecký generálny konzulát. V skupine 49 rukojemníkov boli dve deti, turecký generálny konzul s celou svojou rodinou a príslušníci tureckých jednotiek osobitného určenia. Bývalí rukojemníci sa do vlasti vrátili v nedeľu.

Bezpečnostné zdroje, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters, spresnili, že k prepusteniu rukojemníkov došlo v meste Tál Abjád na sýrskej strane hraníc s Tureckom po tom, ako tam rukojemníkov prepravili z východosýrskej Rakky, ktorá je baštou Islamského štátu.

Turecký denník Hürriyet počas víkendu informoval, že turecká vláda nevyplatila islamistom žiadne výkupné, ani ich nevymenila za zadržiavaných väzňov. V tomto zmysle sa počas víkendu vyjadroval aj Erdogan, ktorý rozhodne poprel vyplatenie výkupného, ale o okolnostiach prepustenia rukojemníkov sa vyjadroval veľmi vágne. V noci nadnes však v New Yorku na margo špekulácii o výmene rukojemníkov za islamistických väzňov uviedol, že "také niečo je možné". Upozornil, že aj Izrael prepustil 1500 palestínskych väzňov, aby dostal na slobodu jedného izraelského rukojemníka.

V diskusii k článkom, ktoré denník Hürriyet, venoval téme oslobodenia rukojemníkov viacerí čitatelia vyslovovali predpoklad, že Turecko je "tieňovým" podporovateľom IS, čo súvisí aj s postojom vlády v Ankare k otázke kurdskej menšiny. Svedčí o tom podľa nich aj neochota tureckej vlády pridať sa ku koalícii arabských štátov a USA, ktoré chcú spolupracovať v boji s rozmáhajúcim sa IS. 

Čitatelia Hürriyetu tvrdia, že obavy tureckej vlády o životy medzičasom prepustených tureckých rukojemníkov boli len zámienkou, ktorou Ankara zahmlila skutočné dôvody vedúce k obmedzeniu jej účasti na operáciách proti islamistom výlučne na poskytnutie informácií tajných služieb, plnenie špecifických logistických úloh a posilnenie svojich hraníc. Iní čitatelia však upozorňujú, že Turecko na svojom území prijalo už 1,3 milióna utečencov zo Sýrie, teda oveľa viac ako ktorákoľvek iná krajina v regióne.

Pri náletoch na ciele IS v Sýrii zahynuli desiatky militantov 

Desiatky militantov zo skupiny Islamský štát (IS) dnes zahynuli alebo utrpeli zranenia pri náletoch koaličných síl vedených Spojenými štátmi na sýrske mesto Rakka a jeho okolie. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Sú tam desiatky mŕtvych a ranených," uviedol Rámí Abdal Rahmán zo Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR). Spojené štáty a ich spojenci predtým oznámili, že podniknú nálety na ciele IS v Sýrii, o čom podľa sýrskeho ministerstva zahraničných vecí vopred informovali stáleho veľvyslanca OSN pre Sýriu.

Spojenecké sily vykonali dnes nadránom približne 30 náletov na ciele militantov IS v Sýrii. Podľa amerického predstaviteľa, ktorý si neželal byť menovaný, sa na náletoch rôznou mierou podieľali Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Jordánsko a Bahrajn. Jordánsko podľa BBC svoju účasť na spojeneckých vzdušných útokoch na približne 20 cieľov IS najmä v meste Rakka už potvrdilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu