Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Islamskí militanti uniesli v Alžírsku francúzskeho dovolenkára: Prezident vyjednávať nebude!

Unesený Francúz Zobraziť galériu (2)
Unesený Francúz (Zdroj: YouTube)

PARÍŽ/ALŽÍR - Islamistickí militanti zverejnili dnes na internete videonahrávku, ktorá podľa nich zachytáva Francúza uneseného v Alžírsku. Varovali súčasne, že ho zabijú, ak Francúzsko nezastaví účasť na náletoch proti Islamskému štátu (IS) v Iraku.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že autentickosť nahrávky zatiaľ nemôže potvrdiť. Krátko predtým však oznámilo, že 55-ročného francúzskeho občana uniesli v nedeľu na severovýchode Alžírska v oblasti mesta Tízí Wuzú, kde bol na dovolenke.

Islamskí militanti uniesli v
Zobraziť galériu (2)

Na videu, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach, zamaskovaný muž hovorí, že je členom skupiny Vojaci Kalifátu (Džund al-Chiláfa), ktorá sa nedávno odštiepila od severoafrickej odnože al-Káidy a prisahala vernosť Islamskému štátu. Varoval francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, že skupina popraví rukojemníka, ak Francúzsko neukončí vojenské akcie proti IS, uviedla agentúra AP.

Francúzsky rukojemník v nahrávke uvádza svoje meno, vek a dátum narodenia s tým, že pricestoval do Alžírska 20. septembra a uniesli ho 21. septembra. "Som v rukách Džund al-Chiláfa, alžirskej ozbrojenej skupiny. Táto ozbrojená skupina ma žiada, aby som vás (Hollanda) požiadal, aby ste neintervenovali v Iraku. Držia ma ako rukojemníka a ja vás, pán prezident, žiadam, aby ste urobili všetko, aby ste ma dostali s tejto zlej situácia," citovala ho agentúra Reuters.

Alžírsky bezpečnostný predstaviteľ v meste Tízí Wuzú, ktoré leží v horskej oblasti Kabýlia, pre AP predtým uviedol, že 55-ročný Francúz je horský sprievodca z Nice a v čase únosu bol na túre v oblasti s dvoma priateľmi. Oblasť podľa zdroja prehľadávajú vojaci a miestne bezpečnostné sily.

Islamský štát len v nedeľu vyzval svojich stúpencov, aby zabíjali Európanov a Američanov a "najmä zlomyseľných a špinavých Francúzov" - po tom, ako francúzske sily minulý týždeň po prvý raz podnikli letecký útok na ciele IS v Iraku. Islamský štát už zavraždil dvoch amerických novinárov a britského humanitárneho pracovníka.

Únos občana v Alžírsku nezabráni krajine bojovať proti IS 

Zajatie francúzskeho občana v Alžírsku nezabráni Francúzsku podieľať sa na koalícii krajín vedených USA proti militantom zo skupiny Islamský štát (IS), vyhlásil v pondelok francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

"Urobíme všetko, čo budeme môcť, aby sme rukojemníkov oslobodili," povedal Fabius novinárom. "Ale teroristická skupina nedokáže zmeniť postoj Francúzska," dodal minister, ktorého citovala agentúra Reuters.

Francúzskeho občana uniesli v nedeľu na severovýchode Alžírska v oblasti mesta Tizi Ouzou, kde bol na dovolenke. Na videu, ktoré sa dnes objavilo na sociálnych sieťach, zamaskovaný muž hovorí, že je členom skupiny Vojaci Kalifátu (Džund al-Chiláfa), ktorá sa nedávno odštiepila od severoafrickej odnože al-Káidy a prisahala vernosť IS. Varoval francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, že skupina popraví rukojemníka, ak Francúzsko neukončí vojenské akcie proti IS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu