Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Egypt sa stáva nebezpečným miestom: Islamský štát vyzýva na stínanie hláv nepriateľom!

Výbuch v Egypte
Výbuch v Egypte (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Islamský štát (IS) vyzval dnes militantov na Sinajskom polostrove, aby pokračovali v útokoch na egyptské bezpečnostné sily, ako aj v "stínaní hláv".

"Podmínujte im cesty, zaútočte na ich základne, prepadnite ich domovy, odrežte im hlavy, nedajte im pocit bezpečia," uvádza sa vo vyhlásení hovorcu IS abú Muhammada Adnáního.

Podľa agentúry Reuters takéto vyhlásenie zrejme prehĺbi obavy v súvislosti s väzbami medzi militantnými skupinami. Egyptskí predstavitelia, vrátane ministra zahraničných vecí, potvrdili koordináciu medzi IS a militantmi na Sinaji. Tvrdia však, že bojovníci z IS v Egypte nie sú.

Militant zo skupiny Ansár Bajt al-Makdís, ktorá operuje na Sinajskom polostrove, pre Reuters uviedol, že IS im poskytol inštrukcie o efektívnejších útokoch.

Súkromní darcovia z krajín Perzského zálivu pokračujú vo financovaní Islamského štátu, uviedol medzitým americký admirál vo výslužbe John Stavridis, bývalý vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe. Jeho slová tlmočila v nedeľu televízna stanica NBC News. Podľa nej Stavridis i niektorí súčasní predstavitelia USA tvrdia, že najväčší podiel na financovaní IS a ďalších radikálnych skupín majú súkromné osoby "skôr z Kataru, než zo Saudskej Arábie".

K bombovému útoku v centre Káhiry sa prihlásili islamskí militanti

K zodpovednosti za nedeľný bombový útok, pri ktorom v centre Káhiry zahynuli dvaja vysokopostavení policajní dôstojníci, sa prihlásila egyptská militantná skupina s názvom Vojaci Egypta. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Džihádistické zoskupenie, ktoré prevzalo zodpovednosť už za niekoľko predchádzajúcich útokov na policajné ciele, sa k najnovšiemu atentátu prihlásilo v noci nadnes prostredníctvom Twitteru a svojej webovej stránky.

Vo vyhlásení sa uvádza, že použitie výbušného systému proti "dôstojníkom zločineckého aparátu" je súčasťou ťaženia Vojakov Egypta proti bezpečnostným zložkám štátu. Útoky sa podľa vyhlásenia skupiny neskončia, kým "vládnuci tyrani nepadnú a všade nezavládne božia šaría".

Od pádu islamistického prezidenta Muhammada Mursího pred vyše rokom sú podobné útoky v Egypte čoraz častejšie. Skupina Vojaci Egypta (Adžnád Misr) ohlásila svoj vznik v januári tohto roka. Vyhlásila, že v reakcii na vlaňajšie zosadenie prezidenta Mursího bude bojovať proti egyptskej vláde a bezpečnostným silám a za nastolenie islamského práva šaría.

Cez hranice prešlo zo Sýrie do Turecka už viac než 130.000 Kurdov

Hranice s Tureckom prekročilo za uplynulé tri dni už viac ako 130.000 sýrskych Kurdov, ktorí zo Sýrie utekajú pred postupujúcimi oddielmi militantov z organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmusa.

"Sme pripravení na najhorší možný scenár, ktorým je príchod státisícov utečencov," povedal pred novinármi v tureckej metropole Ankara Kurtulmus. Turecko momentálne čelí jednému z najmasovejších náporov utečencov zo Sýrie, kde pred viac ako tromi rokmi vypukla občianska vojna.

Najnovší nápor Sýrčanov, väčšinou Kurdov, súvisí s razantným postupom ozbrojencov extrémistickej organizácie Islamský štát, ktorí obsadili desiatky Kurdmi obývaných dedín a napredujú k hraniciam s Tureckom, pričom sa priblížili k pohraničnému mestu Ajn al-Arab, známemu aj pod kurdským názvom Kobané.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu