Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusi protestovali proti Putinovej arogantnej politike: Desaťtisíce vyšli do ulíc

Demonštrácia v Moskve Zobraziť galériu (7)
Demonštrácia v Moskve (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Tisíce ľudí vyšli v nedeľu do ulíc v centre ruskej metropoly Moskva, kam prišli vyjadriť svoju nespokojnosť s konaním vlády v rámci krízy v susednej Ukrajine. Podľa organizátorov prišli na povolenú demonštráciu desaťtisíce ľudí, polícia hovorí o piatich tisíc.

Zhromaždení pochodovali s ukrajinskými vlajkami v rukách a transparentmi s nápismi Nie vojne, Putin, prestaň klamať či Ukrajina, sme s tebou. Od vlády žiadali "ukončenie politiky nezodpovednej a agresívnej politiky vedúcej krajinu na cestu izolácie, hospodárskych problémom a narastajúcich fašistických tendencií". Nepáči sa im ani deklarovaná cenzúra udalostí na východe Ukrajiny domácimi médiami. Demonštrácia s názvom Pochod mieru bola prvá svojho druhu od aprílového vypuknutia bojov na rusko-ukrajinskom pohraničí.

Demonštrácia v Moskve
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti.

Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si už vyžiadala tisíce obetí. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na prímerí a v sobotu podpísali memorandum o podmienkach jeho dodržiavania.

Demonštrácie sa konali aj v iných mestách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu