Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podľa dosiahnutej dohody má Afganistan nového prezidenta

Kandidáti na prezidenta Afganistanu Abdulláh Abdulláh (vľavo) a Ašraf Ghaní. Zobraziť galériu (2)
Kandidáti na prezidenta Afganistanu Abdulláh Abdulláh (vľavo) a Ašraf Ghaní. (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Afganská ústredná volebná komisia dnes za prezidenta krajiny vyhlásila bývalého ministra financií Ašrafa Ghaního. Vyhláseniu Ghaního za víťaza prezidentských volieb predchádzal niekoľko mesiacov trvajúci audit hlasovania, ktorý sa uskutočnil pod dohľadom OSN.

Predseda volebnej komisie Ahmad Júsuf Núristání dnes priznal veľké nedostatky v procese hlasovania a dodal, že ani audit pod dohľadom OSN neodhalil všetky pochybenia. Núristání dnes nezverejnil žiadne údaje o počte percent, ktoré kandidáti druhého kola prezidentských volieb získali, neodpovedal ani na žiadne otázky novinárov. Uviedol len, že na základe výsledku oficiálneho sčítania hlasov je komisia povinná vyhlásiť víťaza.

Po nedávnych prezidentských voľbách v Afganistane nastala patová situácia, keď sa hlavní rivali - Ghaní a bývalý minister zahraničných vecí Abdulláh Abdulláh - sporili o výsledok volieb. Spor sa skončil v noci nadnes podpísaním dohody o deľbe moci vo vláde národnej jednoty, čím by sa mala skončiť destabilizácia  Afganistanu práve v čase, keď sa z neho chystajú odísť zahraničné jednotky.

John Kerry (vľavo) hovorí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

V súlade s dohodou Abdulláh získal právo nominovať svojho kandidáta na funkciu "výkonného predsedu vlády" alebo do nej navrhnúť seba.

Jedným z prvých Ghaního krokov vo funkcii najvyššieho predstaviteľa afganského štátu bude podpis dlho odkladanej bilaterálnej bezpečnostnej dohody so Spojenými štátmi, ktorá bude umožňovať, aby po roku 2014 zostalo na území Afganistanu menšie množstvo zahraničných vojakov. 

Spojené štáty už medzičasom vydali vyhlásenie, v ktorom uvítali podpísanie dohody medzi Ghaním a Abdulláhom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu