Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ideológ džihádu vyzýva Islamský štát, aby prepustil britského zajatca

Alan Henning
Alan Henning (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Popredný ideológ džihádu abú Muhammad Makdisí vyzval organizáciu Islamský štát (IS), aby prepustila britského humanitárneho pracovníka Alana Henninga, pretože islam podľa neho zakazuje ubližovanie nemoslimom, ktorí pracujú v agentúrach zabezpečujúcich civilnú pomoc.

Makdisí, ktorého v júni prepustili v Jordánsku po odpykaní si päťročného trestu za teroristickú činnosť, uviedol dnes na svojej internetovej stránke i na jednom diskusnom fóre islamistických militantov, že nemoslimom, ktorí pomáhajú chorým a chudobným moslimom, má byť preukazovaná úcta a majú byť ochraňovaní.

Ideológ moslimskej svätej vojny Makdisí, známy tiež pod menom Isám Barkáwí, bol svojho času radcom a inštruktorom abú Musaba Zarkáwího, vodcu al-Káidy v Iraku, zabitého v roku 2006 pri americkom nálete.

Teroristická skupina Islamský štát, ktorá už odrezala hlavu dvom americkým novinárom a jednému britskému humanitárnemu pracovníkovi, pohrozila, že odvetou za vojenské akcie, ktoré proti nej vedú Európa i USA, zabije aj Henninga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu