Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ruskí pozorovatelia spochybnili škótske referendum: Bolo zmanipulované ako v Severnej Kórei!

Referendum sa malo konať v príliš veľkých miestnostiach Zobraziť galériu (2)
Referendum sa malo konať v príliš veľkých miestnostiach (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Štvrtkové škótske referendum o nezávislosti od Spojeného kráľovstva podľa ruských pozorovateľov "nespĺňalo medzinárodné kritériá". Ruský pozorovateľský tím sa sťažoval, že sčítanie hlasov sa uskutočnilo v príliš rozľahlých miestnostiach, napísal dnes denník The Guardian.

Uznávaný ruský pozorovateľ Igor Borisov, ktorý stál na čele tímu, v evidentnej snahe o vrátenie neustálej kritiky Západu voči voľbám v Rusku povedal, že škótske referendum vykazovalo množstvo rozličných nedostatkov. Štvorčlenný tím z Moskvy sledoval priebeh plebiscitu v škótskej metropole Edinburgh a jej okolí.

Borisova podľa jeho slov nenadchli najmä podmienky sčítavania lístkov. Dialo sa tak v priestrannom "leteckom hangári" pri letisku, kde bolo problematické sledovať, čo sa deje, tvrdí Borisov. "Nikto sa nestaral, kto prináša hlasovacie lístky. Neboli na nich pečiatky ani podpisy," povedal ruský pozorovateľ.

Podľa Guardianu Kremeľ vnímal škótske referendum ako spôsob ospravedlnenia marcovej anexie ukrajinského polostrova Krym len tri týždne po referende, ktoré Západ neuznal. Ruská stanica RT priniesla dohady o tom, že škótske referendum mohlo byť zmanipulované a vysokú účasť v ňom označila za "severokórejskú".

Alžbeta II.: Škóti si určite znovu nájdu cestu jeden k druhému

Britská kráľovná Alžbeta II. dnes vydala vyhlásenie, v ktorom vyslovila presvedčenie, že po názorových rozdieloch prejavených vo štvrtkovom referende o nezávislosti Škótska si Škóti v duchu vzájomnej úcty určite znovu nájdu cestu jeden k druhému.

Britská kráľovná Alžbeta II.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Mnoho ľudí v Škótsku, ale aj inde, bude dnes prežívať silné a protichodné emócie - v rodinách, medzi priateľmi alebo susedmi," uvádza sa vo vyhlásení britskej panovníčky.

"To je, samozrejme, súčasťou silnej demokratickej tradície, ktorej sa v našej vlasti tešíme. Ja však vôbec nepochybujem o tom, že tieto emócie zmierni pochopenie pocitov iných," pokračovala Alžbeta II.

"Teraz, keď sme sa posunuli ďalej, mali by sme mať na pamäti, že napriek celému spektru názorov, ktoré tu boli vyjadrené, všetkých nás spája trvalá láska k Škótsku, ktorá je tým jediným, čo máme všetci spoločné," uvádza sa ďalej vo vyhlásení britskej kráľovnej.

"Podľa toho, ako poznám škótsky ľud, vôbec nepochybujem o tom, že Škóti rovnako ako iní obyvatelia Spojeného kráľovstva vedia vyjadriť svoje pevné presvedčenie, ale potom sa v duchu vzájomnej úcty a podpory znovu zídu, aby konštruktívne pracovali na budúcnosti Škótska a vlastne celej tejto krajiny," konštatuje v závere svojho vyhlásenia Alžbeta II. 

Podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov štvrtkového referenda sa Škóti pomerom hlasov 55 k 45 percentám rozhodli, že aj naďalej zostanú súčasťou Spojeného kráľovstva. Výsledok ľudového hlasovania už privítal celý rad britských aj zahraničných verejných predstaviteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu