Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rusko: Naša spolupráca s Áziou nie je pomstou Západu

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes vyhlásil, že podpísal nariadenie o zavedení dovozných ciel na ukrajinské tovary, ktoré však zatiaľ nenadobúda platnosť.

Ako spresnila agentúra RIA Novosti, nariadenie nadobudne platnosť len vtedy, ak Kyjev poruší záväzky, ktoré preň vyplývajú z asociačnej zmluvy s EÚ - ak ekonomické časti tejto zmluvy začne implementovať skôr než 1. januára 2016. 

V prejave pred účastníkmi investičného fóra v Soči Medvedev uviedol, že kľúčovou stratégiou Ruska je zintenzívniť politické a obchodné spojenectvo s Áziou. Tento krok podľa neho posilní autoritu Ruska, a to aj na Západe. Medvedev podľa Reuters vylúčil dohady, že ide "o pomstu Ruska Európe", "je to premyslená odpoveď na meniace sa podmienky ekonomického rozvoja" a "prirodzený vývoj udalostí". 

Vyslovil názor, že v súčasnosti dochádza "k demontáži stability svetového finančného a obchodného systému", ktorú - podľa jeho názoru - ešte možno zastaviť. Dodal, že "Rusko je pripravené načúvať európskym a americkým partnerom, ak sa oni naučia načúvať Rusku".

Súčasná situácia vo svete Medvedevovi podľa jeho vlastných slov pripomína rok 2008, keď svetovú krízu vyvolali "výlučne ekonomické príčiny", zatiaľ čo súčasnú "politické príčiny, subjektívny postoj Západu". 

Sankčný režim Západu proti Rusku označil za zbytočný a poškodzujúci obe strany. Kritizoval, že najnovšie kolo sankcií nekorešponduje s reálnymi udalosťami. 

Upozornil, že dôsledky sankcií na svetovú ekonomiku možno zatiaľ len ťažko predvídať. Uviedol však, že napriek sankciám, "dvere Ruska pre partnerov nie sú zatvorené". 

Medvedev pripomenul, že dejiny svedčia o tom, že akékoľvek pokusy vyvíjať na Rusko nátlak sa v minulosti skončili neúspechom. Podľa neho Západ prestal uznávať, že aj Rusko má svoje štátne záujmy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu