Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kráľovstvo je zachránené: Škóti povedali áno Británii, separatisti dostali výprask!

Odporcovia nezávislosti sa tešia z výsledku Zobraziť galériu (10)
Odporcovia nezávislosti sa tešia z výsledku (Zdroj: SITA)

EDINBURGH - V škótskom referende sa voliči vo štvrtok vyjadrili pre zotrvanie v únii s Veľkou Britániou. Oznámili to agentúra Reuters a BBC s tým, že to podľa ich výpočtov vyplýva z doteraz zverejnených výsledkov po zrátaní vyše 60 percent odovzdaných hlasov.

Premiér po neúspešnom referende ohlásil svoj odchod

Škótsky premiér Alex Salmond v piatok podvečer oznámil rezignáciu na svoju funkciu a dodal, že na novembrovom výročnom sneme sa nebude uchádzať o znovuzvolenie za šéfa Škótskej národnej strany. Podľa Salmonda "jeho čas ako lídra takmer vypršal, no škótska kampaň pokračuje a sen nikdy nezomrie".

Salmond v piatok ráno priznal porážku a neúspech štvrtkového referenda o vyhlásení nezávislosti. Za oddelenie od zvyšku Spojeného kráľovstva sa napriek intenzívnej kampani jeho strany vyslovilo 45 percent voličov, za zotrvanie hlasovalo 55 percent.

Obama privítal výsledok referenda o nezávislosti Škótska

Americký prezident Barack Obama zablahoželal dnes Škótom k "vášňami nabitému, ale pritom pokojnému" referendu, a zároveň privítal ich rozhodnutie zostať súčasťou Británie, informovala agentúra Reuters.

"Rozhovormi, diskusiami a emóciami nabitým, ale pokojným rozhodovaním pripomenuli svetu nesmierny význam Škótska pre Britániu a celý svet, pričom sa vyslovili za zotrvanie Škótska v Spojenom kráľovstve," uviedol vo svojom vyhlásení Obama.

Podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov štvrtkového referenda sa Škóti pomerom hlasov 55 k 45 percentám rozhodli, že aj naďalej zostanú súčasťou Spojeného kráľovstva. Výsledok ľudového hlasovania už privítal celý rad britských aj zahraničných verejných predstaviteľov.

Cameron sľubuje viac nezávislosti Škótsku i Anglicku

Prudký nárast separatizmu v Škótsku pred štvrtkovým referendom, v ktorom nakoniec prevážili odporcovia nezávislosti, sa britskí politici snažili na poslednú chvíľu zvrátiť prísľubom širších právomocí pre tamojšiu samosprávu využívajúcu v súčasnosti poloautonómny štatút. Tým zároveň upriamili pozornosť na zvláštnosti britskej ústavy, ktorá Škótsku, Walesu i Severnému Írsku dovoľuje upravovať niektoré záležitosti vlastnými zákonmi, zatiaľ čo Anglicko ponecháva v moci spoločného parlamentu, kde o ňom rozhodujú aj zástupcovia ostatných krajín Spojeného kráľovstva. Premiér David Cameron v piatok ubezpečil, že vláda svoje sľuby spred referenda splní, vyššiu mieru nezávislosti si však podľa jeho slov zaslúži aj Anglicko.

Britský minister financií George Osborne pred necelými dvoma týždňami vyhlásil, že v prípade odmietnutia nezávislosti v referende je vláda pripravená Škótsku ponúknuť širšiu autonómiu v oblasti daní, verejných financií a sociálnych vecí. Plán údajne podporujú nielen vládni konzervatívci a liberálni demokrati, ale aj opoziční labouristi, hoci jeho konkrétna podoba zatiaľ nie je známa. Podľa Camerona by sa mali politici na podrobnostiach dohodnúť najneskôr v novembri a návrh príslušnej legislatívy predložia do januára. "Postaráme sa o to, že tieto záväzky budú splnené v plnej miere," povedal premiér v piatok ráno po tom, ako sa referendum skončilo porážkou zástancov odtrhnutia Škótska. Cameron oznámil, že o sľubovaných zmenách bude rokovať aj s lídrom Škótskej národnej strany (SNP) Alexom Salmondom. 

Cameronova vláda prijala výsledok referenda s úľavou, niektorí konzervatívni zákonodarcovia však vyjadrujú obavy, že prísľub Škótom bol príliš veľkorysý a rovnaké gesto si zaslúži aj Anglicko ako najväčšia krajina Spojeného kráľovstva. Premiér sa preto najnovšie vyslovil za ústavné zmeny, keďže "tak ako Škótsko bude hlasovať samostatne v škótskom parlamente o svojich záležitostiach daní, výdavkov a sociálnej starostlivosti, mali by mať možnosť hlasovať o týchto záležitostiach aj Anglicko, Wales či Severné Írsko". "Všetko sa to musí udiať súbežne a rovnakým tempom ako vyrovnanie so Škótskom," povedal. Plán, ktorý má navrhnúť bývalý minister zahraničných vecí William Hague, by mal zaručiť, že o záležitostiach týkajúcich sa len Anglicka budú v britskom parlamente rozhodovať výhradne anglickí zákonodarcovia. Podľa britských komentátorov chce Cameron takto čeliť silnejúcemu anglickému nacionalizmu, či posilňovaniu euroskeptickej Strany za nezávislosť Spojeného kráľovstva. 

Za oddelenie Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva sa podľa konečných výsledkov referenda vyslovilo 44,7 percenta voličov, zatiaľ čo 55,3 percenta bolo proti. Účasť na hlasovaní dosiahla až 84,59 percenta. 

Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva.

Rasmussen je rád, že Škótsko zostane v Spojenom kráľovstve

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v piatok privítal vyhlásenie britského premiéra Davida Camerona k výsledkom referenda o samostatnosti Škótska, v ktorom väčšina Škótov odrhnutie krajiny od Spojeného kráľovstva odmietla. "Spojené kráľovstvo je zakladajúcim členom NATO a som presvedčený, že bude pokračovať v snahách udržať našu alianciu silnou," povedal Rasmussen vo svojom stanovisku. "Vítam vyhlásenie Davida Camerona, ktorý povedal, že Spojené kráľovstvo zostane naďalej jednotnou krajinou. Spojené štáty a ostatní spojenci aliancie vyjadrili obavy z rozpadu Británie, ktorej jadrová raketová základňa je umiestnená v Škótsku. Jeho odtrhnutie od Británie by dôležitého člena NATO oslabilo."

Podľa škótskej volebnej komisie sa za nezávislosť Škótska vyslovilo 44,7 percenta voličov, proti bolo 55,3 percenta hlasujúcich. Účasť na všeľudovom hlasovaní dosiahla až 84,59 percenta.

Barroso privítal výsledok škótskeho referenda

Výsledok referenda o nezávislosti v Škótsku v piatok privítal aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý je s rozhodnutím voličov spokojný. "Tento výsledok je dobrý pre zjednotenú, otvorenú a silnejšiu Európu, za ktorú sa zasadzuje aj Európska komisia," uviedol v oficiálnom stanovisku. Podobne sa vyjadril aj stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, ktorý ešte tento rok na poste končí. Jednotné Spojené kráľovstvo je podľa neho "prínosom pre všetkých obyvateľov aj členské štáty EÚ".

Neúspech nacionalistov posilnil libru 

Očakávanie, že na britskom devízovom trhu bude v nadchádzajúcom týždni vysoká volatilita, v piatok oslabilo, keďže stúpenci jednoty Škótska so zvyškom Veľkej Británie smerovali k víťazstvu v referende o nezávislosti.

Britská libra už vo štvrtok stúpla v rámci špekulácií na trhoch, že nacionalisti pod vedením Salmonda nedosiahli v referende majoritu potrebnú na zrušenie únie s Anglickom. V piatok ráno si britská mena pripísala ďalších 0,5 percenta a posilnila až na 1,6525

Svetoví politici reagujú na výsledky referenda

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v reakcii na výsledky referenda o nezávislosti v Škótsku privítal konečné rozhodnutie voličov, ktoré označil ako pozitívne pre Európu. Zároveň ocenil silné záväzky Škótska voči EÚ, ktoré Škóti prejavovali v období pred referendom.

"Vítam rozhodnutie Škótov pre udržanie jednoty Spojeného kráľovstva," uviedol Barroso v oficiálnom vyhlásení.

Šéf exekutívy EÚ zároveň naznačil, že tento výsledok je dobrou správou pre zjednotenú, otvorenú a silnejšiu Európu, o ktorú sa usiluje Európska komisia. 

 Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz ako jeden z prvých najvyšších predstaviteľov inštitúcií EÚ uviedol, že si "s úľavou vydýchol" po oznámení výsledkov škótskeho referenda o nezávislosti.
Schulzov rozhovor pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk prebrali viaceré európske médiá. 

"Priznávam, že tento výsledok ma prinútil si s úľavou vydýchnuť," povedal Schulz s odkazom na víťazstvo tábora "Better Together" (Lepšie spolu) v Škótsku, ktorý s presvedčivým odstupom v referende porazil tábor zástancov odtrhnutia sa od zvyšku Británie.

Český premiér Bohuslav Sobotka dnes privítal výsledok štvrtkového škótskeho referenda o odtrhnutí sa od zvyšku Británie. Pokladá to za dôkaz, že svet sa ešte úplne nezbláznil, citoval ho spravodajský portál Novinky.cz.

"Výsledok škótskeho referenda mi urobil naozaj radosť. Beriem ho ako drobný dôkaz toho, že svet sa ešte úplne nezbláznil. Je to dobrá správa nielen pre Škótsko a Veľkú Britániu, ale aj pre celú Európsku úniu," vyjadril sa Sobotka k výsledkom referenda len chvíľu po tom, čo ich komentoval aj britský premiér David Cameron.

Ak by sa Británia rozpadla, zdvihla by sa podľa Sobotku vlna nacionalizmu, ktorá by destabilizovala aj ďalšie európske štáty. Sobotka vidí lepšiu budúcnosť Európy v "integrácii, nie v ďalšom štiepení".

"Je dobré, že sa teraz nebudeme musieť zaoberať dôsledkami škótskeho separatizmu, ale môžeme sa namiesto toho v Európe sústreďovať na posilnenie ekonomiky a tiež na bezpečnostnú stabilizáciu krajín v bezprostrednom okolí EÚ," dodal český líder.
 

K referendu v Škótsku vydalo vyhlásenie tiež české ministerstvo zahraničných vecí: "Referendum dokázalo vyspelosť britskej demokracie, keď napriek výrazným názorovým rozdielom ohľadne toho, akým smerom by sa malo Škótsko v budúcnosti uberať, zástancovia aj odporcovia jeho nezávislosti viedli svoju kampaň dôstojne a so vzájomným rešpektom."
     

NATO je s výsledkom referenda spokojné 

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v dnešnom vyhlásení z bruselskej centrály aliancie privítal vyhlásenie britského premiéra Davida Camerona, že Británia zostane jednotnou krajinou po tom, ako sa škótski voliči v referende vyslovili proti nezávislosti.

 "Spojené kráľovstvo je zakladajúcim členom NATO a som presvedčený, že Spojené kráľovstvo bude aj naďalej zohrávať vedúcu úlohu pri tom, aby naša aliancia zostala silná," povedal Rasmussen vo  vyhlásení pre médiá.
      

Reakcie Škótov sa líšia: Polovica krajiny má hlavu v smútku, druhá oslavuje 

Tento výsledok vyvolal u radových Škótov zmiešané reakcie, čo sa dnes skoro ráno prejavilo aj počas zhromaždenia príslušníkov oboch táborov pred sídlom škótskeho parlamentu - Holyroodu.

Prívrženci odčlenenia Škótska netajili svoje sklamanie. Jednou z nich bola 31-ročná nezamestnaná Lynsey Hardingová, ktorá pre agentúru DPA uviedla, že "naozaj nevie, prečo ľudia hlasovali za (zotrvanie s Britániou". Vyhlásila, že ak prívrženci oslavujúceho druhého tábora vyjdú spoza rohu, nedostane sa im vrelého prijatia.

Kráľovstvo je zachránené: Škóti
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

V tábore odporcov nezávislosti Škótska po oznámení zatiaľ neoficiálnych predbežných výsledkov referenda zavládla zmes radosti a úľavy. Poslucháč medicíny Steve Waite (22), ktorý na námestí na výsledky čakal celú noc, uviedol, že mal obavy z výsledku. Väčšina Škótov sa podľa neho rozhodla "pre opatrnejší a progresívnejší prístup k našej budúcnosti, ktorý uprednostnila pred radikálnym a ľahkomyseľným".    
      

Cameron: Oddelenie Škótska by mi zlomilo srdce 

Britský premiér David Cameron vyzval dnes Škótsku národnú stranu (SNP), aby sa pripojila k rokovaniam o prenesení ďalších právomocí na Škótsko.

Podľa agentúry DPA ďalej povedal, že je "potešený" rozhodnutím škótskych voličov o zotrvaní v Spojenom kráľovstve. "Zlomilo by mi to srdce, vidieť koniec nášho Spojeného kráľovstva," uviedol Cameron.

David Cameron
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Britský premiér podľa vlastných slov chce po tomto referende "vyvážené" ústavné urovnanie pre celú Britániu. Zároveň dodal, že Škóti mali právo na to, aby vyjadrili svoj názor v ľudovom hlasovaní.

"Je tu veľká príležitosť na zmenu spôsobu vládnutia v Británii," dodal. Súčasne prisľúbil Škótsku udelenie väčších právomocí "v ďalšom parlamente" a dodal, že návrh zákona o udelení väčších právomocí pre Škótsko bude publikovaný v januári budúceho roka. 

"Rovnako ako bude Škótsko separátne hlasovať v škótskom parlamente o otázkach svojich daní, výdavkov a sociálneho zabezpečenia, tak by mali aj Anglicko, Wales a Severné Írsko hlasovať o týchto záležitostiach," spresnil.

Kráľovstvo je zachránené: Škóti
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Clegg: Referendum znamená rozsiahlú ústavnú reformu 

Odmietnutie nezávislosti zo strany škótskych voličov je signálom pre širšiu ústavnú reformu v celej Británii. Uviedol to dnes podľa agentúry Reuters britský vicepremiér Nick Clegg v reakcii na štvrtkové referendum, v ktorom sa väčšina škótskych voličov vyslovila proti nezávislosti.

"Teraz musíme načas a plne dodržať nový balík právomocí pre Škótsko. Toto referendum nezaznamenalo len novú kapitolu pre Škótsko v rámci Spojeného kráľovstva, ale aj rozsiahlejšiu ústavnú reformu v rámci únie," upozornil Clegg.

Kráľovstvo je zachránené: Škóti
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Premiér Salmond priznal porážku 

Škótsky premiér Alex Salmond v piatok uznal porážku a priznal neúspech štvrtkového referenda o vyhlásení nezávislosti. Urobil tak po spočítaní výsledkov v 30 z 32 volebných okrskov. Za oddelenie od zvyšku Spojeného kráľovstva sa vyslovilo 45 percent voličov, proti bolo 55 percent hlasujúcich.

Kráľovstvo je zachránené: Škóti
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Zatiaľ čo v najľudnatejšom škótskom meste Glasgow voliči podporili nezávislosť, v hlavnom meste Edinburgh bola situácia opačná. "Škótsko sa v tejto fáze väčšinovo rozhodlo, že sa nestane nezávislou krajinou. Prijímam verdikt ľudu," povedal Salmond počas prejavu k svojim priaznivcom v hlavnom meste Edinburgh. Cameron zablahoželal k víťazstvu lídrom kampane proti odtrhnutiu.

Líderka kampane za nezávislosť Škótska dnes priznala jej porážku v historickom referende. Britský premiér David Cameron zablahoželal k víťazstvu v referende lídrom kampane proti odtrhnutiu, informovala agentúra Reuters.

Kráľovstvo je zachránené: Škóti
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Podpredsedníčka Škótskej národnej strany Nicola Sturgeonová priznala dnes ráno vo vysielaní televízie BBC: "Podobne ako tisíce ďalších v krajine som vložila do tejto kampane svoje srdce i dušu a som skutočne sklamaná, že sa nám v hlasovaní tesne nepodarilo presadiť (víťazstvo) áno."

Kráľovstvo je zachránené: Škóti
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Po zrátaní hlasov v 26 z 32 volebných obvodov hlasovalo podľa BBC pre zotrvanie v únii s Britániou vyše 54 percent voličov (1.397.077) a za odtrhnutie 45,7 percenta voličov (1.176.952)

Celková volebná účasť v týchto obvodoch prekročila 84 percent. Zvyšných približne 15 percent hlasov nemôže už výsledok referenda zvrátiť. Za nezávislosť sa vyslovili volebné obvody mesta Dundee, West Dunbartonshire, North Lanarkshire a mesta Glasgow, v ktorom ale bola volebná účasť iba 75-percentná.

Celkové výsledky sa očakávajú približne v čase raňajok.

Kráľovstvo je zachránené: Škóti
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

 

Britský premiér David Cameron bude reagovať na výsledky referenda dnes dopoludnia. Kráľovná Alžbeta II., ktorá sa počas referenda zdržiavala na letnom sídle v škótskom zámku Balmoral, bude podľa BBC reagovať písomne.

Kráľovstvo je zachránené: Škóti
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Na hlasovanie v referende sa zaregistrovalo vyše 4,2 milióna ľudí žijúcich v Škótsku, čo je 97 percent oprávnených voličov.  Hneď po zatvorení volebných stredísk sa v 32 volebných obvodoch začalo zratúvanie hlasov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu