Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

ONLINE Referendum o nezávislosti láme rekordy, účasť až 97 percent: Ako hlasovali známi Škóti!

V Škótsku sa začalo referendum o nezávislosti Zobraziť galériu (14)
V Škótsku sa začalo referendum o nezávislosti (Zdroj: SITA)

EDINBURG - Väčšina britských novín venovala dnešnému referendu v Škótsku celú titulnú stranu, zachytávajúc dramatický okamih dejín, v ktorom sa rozhoduje o tom, či sa Škótsko odtrhne od Británie a vyhlási po vyše 300 spoločných rokoch samostatnosť.

Využili na to snímky britskej a škótskej zástavy, verše významného škótskeho básnika Roberta Burnsa; pričom viacerí z nich označili v titulku dnešok za Deň-D. 

ONLINE Referendum o nezávislosti
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Twitter)

The Daily Telegraph zverejnil na titulke celostránkovú fotografiu, na ktorej dvaja muži držia dve zástavy, jasnomodrú škótsku s bielym krížom sv. Ondreja, patróna Škótska, a červeno-bielo-modrú vlajku Spojeného kráľovstva - Union Jack. Snímku doplnili veršom významného škótskeho básnika Roberta Burnsa.

Bývalý britský premiér Gordon Brown a jeho emotívna reč proti škótskej nezávislosti.

The Times vedľa britskej zástavy zvolili titulok Deň-D pre úniu, zatiaľ čo Scotsman a Guardian vyšli s rovnakým titulkom Osudný deň. Guardian k tomu pridal satelitnú mapu Škótska a Scotsman snímku vstupu do ústredného centra v Edinburghu, kde sa budú zratúvať hlasy z referenda. The Scottish Sun na titulke konštatoval "Áno alebo Nie - Škótsko začína s čistou stránkou". The Herald vyšiel s titulkom Škótsky deň zúčtovania.

ONLINE Referendum o nezávislosti
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Na hlasovanie v referende sa zaregistrovalo takmer 4,3 milióna ľudí žijúcich v Škótsku, čo predstavuje najväčší počet voličov v dejinách krajiny. Ak by všetci z nich skutočne hlasovali, dosiahla by volebná účasť rekordných 97 percent.

ONLINE Referendum o nezávislosti
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Twitter)

Reakcia Bieleho domu na škótske referendum: Spojené kráľovstvo je pre Ameriku výnimočný partner a sila v tomto nestálom svete. Dúfame, že zostane silné, pevné a spojené.

ONLINE Referendum o nezávislosti
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Twitter)

Škótsky tenista Andy Murray tiež reagoval na dnešné referendum: Je to pre Škótsko veľký deň! Kampaň proti otrhnutiu úplne zakolísala mojím názorom. Som zvedavý na výsledok. Poďme do toho!

Britský denník The Telegraph informoval o istom Britovi, ktorý vsadil na škótske nie rekordných 900 tisíc libier. 

Prvý minister škótskej vlády Alex Salmond, ktorý viedol kampaň za nezávislosť, odovzdal svoj hlas medzi prvými. Hlasoval v dedine Strichen na severovýchode Škótska, informovala tlačová agentúra DPA.

ONLINE Referendum o nezávislosti
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Ďalší prominentný politik, bývalý britský premiér Gordon Brown, ktorý sa významne angažoval v kampani proti odtrhnutiu, odovzdal svoj hlas neďaleko škótskej metropoly, v North Queensferry.

Niekoľko hodín pred voľbami vyzvali najvyšší predstavitelia škótskej národnej cirkvi obe strany, aby hlasovali "s chladnými hlavami a pokojom v srdciach". "Odovzdajte svoj hlas ... a dôverujte demokratickému procesu. Pripravte sa prijať vôľu škótskeho národa - a to urobíte najlepšie, ak odložíte vášne," uviedol reverend John Chalmers, predstaviteľ škótskej presbyteriánskej cirkvi. "Všetci..., ktorí budú hlasovať áno alebo nie, by si mali uvedomiť, že patríme k rovnakému Škótsku. Keď sa v piatok prebudíme, budeme všetci na rovnakej strane. Pracovať pre budúcnosť Škótska a spolupracovať s našimi susedmi z Anglicka, Severného Írska a Walesu, nech to dopadne akokoľvek," vyhlásil Chalmers.  

 

BBC informovala, že prví voliči čakali pred volebnými strediskami napríklad v Edinburghu a Glasgowe už pred otvorením. Pripomenula, že na podrobnosti z priebehu hlasovania platí prísne volebné embargo.

Poštou hlasovalo takmer 800.000 voličov, ich hlasy budú platné, ak dorazia na miesto určenia do skončenia volieb.

ONLINE Referendum o nezávislosti
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Hlavná volebná komisárka Mary Pitcaithlyová oznámila, že konečný výsledok zverejní po zrátaní výsledkov z 32 volebných obvodov v piatok ráno "v čase raňajok". Podľa BBC to bude zrejme v čase 6.30 až 7.30 h (7.30-8.30 SELČ), kedy boli v Škótsku známe výsledky minulých dvoch volieb. Priebežné výsledky však budú známe zrejme skôr, tak, ako budú prichádzať.

ONLINE Referendum o nezávislosti
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Najviac voličov podľa jej slov zrejme odhlasuje ráno alebo večer, cestou do práce alebo z nej, keďže aj dnes cez deň pracujú.

 

Premiér Škótska: Toto je naša príležitosť, budeme jednou z najbohatších krajín sveta!

Napriek tomu, že zástancovia samostatného Škótska stále "ťahajú za kratší koniec", v prípade odhlasovania jeho odchodu zo zväzku so Spojeným kráľovstvom bude krajina patriť k "najbohatším na svete". Uviedol to v stredu škótsky premiér Alex Salmond, ktorého citovala agentúra DPA.

Salmond, ktorý je tvárou kampane za suverenitu Škótska, na zhromaždení v meste Perth povedal: "Toto je naša životná príležitosť, musíme sa jej chytiť oboma rukami. Spoločnou prácou sa pričiníme o to, že Škótsko bude príbehom svetového úspechu, vzorom hospodárskeho rastu a šampiónom sociálnej spravodlivosti."

 

Ponuka lídrov troch najsilnejších britských strán na presunutie väčšieho mocenského podielu do Škótska výmenou za ústupky v snahách o svoju nezávislosť podľa Salmonda "nepadli na úrodnú pôdu". Napriek tomu je odhodlaný v prípade úspechu vyjednávať s londýnskou vládou v "priateľskom duchu", povedal v rozhovore pre BBC.

Chronológia boja Škótska za nezávislosť

1. storočie n.l. - Prvé písomné zmienky o Škótoch z času, keď Rimania obsadili veľkú časť Británie 

3. storočie - Po veľkom množstve bitiek Rimania takmer úplne opustili územie dnešného Škótska 

5. storočie - Škótski Kelti zo severného Írska sa usadili severne od rieky Clyde 

8. storočie - Všetky škótske kráľovstvá zvrhli Vikingovia a v 9. storočí prinútili Škótov zjednotiť sa do jednej ríše Škótskeho kráľovstva 

1296-1328 - Prvá vojna o nezávislosť. Škóti vedení Williamom Walacom sa snažili zvrhnúť anglického kráľa Eduarda a v roku 1296 uskutočnili inváziu Škótska. 

1328 - Uznanie nezávislosti Škótska 

1332-1357 - Druhá vojna o nezávislosť 

1603 - Vytvorenie spoločného kráľovstva Škótov, Angličanov a Írov v rámci takzvanej Únie korún (Union of Crowns) 

1707 - Založenie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie. Škóti si ponechali niektoré právomoci v oblasti legislatívy a školstva 

1916 - Íri vyhlásili nezávislosť od Veľkej Británie 

1922 - Konečné vytvorenie samostatného Írska spoločne so Severným Írskom, ktoré ale zostáva súčasťou Spojeného kráľovstva 

1934 - Založenie Škótskej národnej strany (SNP), ktorá v roku 1945 získala prvé kreslo v britskom parlamente 

1979 - Referendum o vytvorení škótskeho parlamentu, na ktorom sa však nezúčastnilo potrebných 40 percent voličov 

1997 - Úspešné referendum o vytvorení škótskeho parlamentu, ktorý vznikol o rok neskôr 

1999 - Prvé voľby do 129-členného škótskeho parlamentu, v ktorých labouristi získali 56 kresiel a SNP 35 mandátov 

2011 - SNP vedená škótskym prvým ministrom Alexom Salmondom získala vo voľbách 69 kresiel v tamojšom parlamente a vytvorila tak prvú väčšinovú škótsku vládu 

Október 2012 - Podpísanie Edinburskej dohody medzi Salmondom a britským premiérom Davidom Cameronom, ktorá vydláždila cestu k usporiadaniu referenda v roku 2014 

18. september 2014 - Referendum o nezávislosti Škótska 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu