Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ebola je globálnou hrozbou, vyžaduje globálnu reakciu, tvrdí Obama

Barack Obama hovorí o globálne hrozbe eboly v Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb v Atlante. Zobraziť galériu (2)
Barack Obama hovorí o globálne hrozbe eboly v Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb v Atlante. (Zdroj: SITA)

ATLANTA - Epidémia eboly v západnej Afrike smeruje k vymknutiu spod kontroly. Povedal to dnes americký prezident Barack Obama, ktorý zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby konalo rýchlejšie a poskytlo viac pomoci v záujme zabrániť šíreniu tejto smrtiacej choroby.

"Toto je krutá pravda. V západnej Afrike je ebola v súčasnosti epidemická, ako sme tomu predtým neboli svedkom. Vymkýna sa spod kontroly, zhoršuje sa," uviedol podľa agentúry Reuters Obama po schôdzke s vysokopostavenými predstaviteľmi amerického sektoru verejného zdravotníctva.

Scény opisované zdravotníckym personálom, ktorý navštívil postihnuté oblasti v západnej Afrike, sú "hrozné", dodal podľa agentúry DPA americký prezident.

Prezident Barack Obama diskutuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Ako zdôraznil, bojovať proti ebole bude neľahká úloha, zdravotnícka komunita však vie, ako to urobiť. "Ak podnikneme primerané kroky, môžeme zachrániť životy; musíme však konať rýchlo. Nemôžeme tu premárniť čas," upozornil Obama na pôde amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). 

Epidémia horúčky ebola v západnej Afrike si už vyžiadala najmenej 2461 životov. Ochorenie bolo celkovo potvrdené alebo naň existuje podozrenie u 4985 osôb. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu