Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA: Budeme pripravení na cielené vzdušné útoky v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty sa proti organizácii Islamský štát (IS) nechystajú v Sýrii spustiť leteckú ofenzívu typu "šok a hrôza". Na hearingu vo výbore amerického Senátu to dnes povedal predseda zboru náčelníkov štábov Martin Dempsey.

"Budeme pripravení zasiahnuť ciele ISIL v Sýrii, čo naruší jeho bojaschopnosť," uviedol Dempsey, pričom použil predchádzajúci názov organizácie IS (Islamský štát v Iraku a Levante - ISIL).

"Nebude to vyzerať ako ofenzíva 'šok a hrôza', pretože ISIL je jednoducho inak organizovaný. Bude to však vytrvalé a udržateľné ťaženie," povedal ďalej Dempsey.

Podľa agentúry DPA Dempsey v Senáte tiež povedal, že ak by letecké útoky proti militantom v Sýrii neboli úspešné, mohol by prezidentovi Obamovi odporučiť použitie pozemných síl. Ten pritom takúto alternatívu pred časom kategoricky vylúčil. 

Podľa amerického ministra obrany Chucka Hagela nebude ťaženie proti Islamskému štátu jednoduché alebo krátke.

Americké ozbrojené sily dolaďujú a dokončujú plány na rozšírenie ofenzívy proti IS aj na Sýriu a s ich konečnou podobou oboznámia v stredu aj prezidenta Obamu, uviedol v Senáte Hagel.

Súčasťou plánov budú podľa Hagela útočiská IS vrátane štruktúr velenia a riadenia, logistických zariadení a infraštruktúry.

"Sme s IS vo vojne rovnako ako s al-Káidou," dodal Hagel a vyslovil varovanie, že ak Spojené štáty proti IS nezasiahnu, budú militanti predstavovať priamu hrozbu pre Američanov a ich spojencov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu