Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozivé detaily o primárovi, ktorý mučil deti: Vedeli, že je narušený, dovolili mu operovať!

(Zdroj: Nemocnica Klatov)

KLATOV - Maniodepresívny lekár Jiří Havránek v nemocnici končí! Do väzenia však nepôjde, zachránila ho diagnóza. Riaditeľ priznal, že keď ho prijímali, vedel o nejakých problémoch. Pochybiť mohlo aj vedenie nemocnice, pretože ho nechalo tak dlho operovať pri deťoch. Primár sa prezradil až pri osobnom pohovore.

Havránek mučil deti od jedného do deviatich rokov. Išlo o opakované vpichy po celom tele, deťom zlyhávali životné funkcie. U dvojročného dievčatka, ktorá mala ľahšie popáleniny, sa Havránek 23-krát pokúšal o zavedenie kanyly do žily, pričom dieťa bolo pri vedomí. Takto ubližoval pacientom zhruba rok. Nakoniec sa zistilo, že je primár psychicky narušený.

Štátne zastupiteľstvo už podalo návrh na ochrannú liečbu. Liečiť by sa mal ambulantne. "Pokiaľ by nevykazoval súčinnosť, mohla by sa zmeniť na ústavnú," hovorí Milan Kubek, prezident Českej lekárskej komory.

Nemocnicu celý incident hrozne mrzí. Jej riaditeľ Jaromír Bureš povedal v Českej televízii, že oddelenie pod jeho vedením fungovalo štandardne a že primár sa snažil oddelenie rozvíjať. Povedal, že vedel o "určitých psychických problémoch", ale nie o tom, v akom rozsahu. "Naplno" sa o nich vraj dozvedel až od klatovskej polície, niekedy na prelome júna a júla minulého roka. Na otázku, či si dokáže predstaviť, že by primár ďalej pôsobil vo svojej funkcii, uviedol, že oddeleniu by to veľmi ublížilo.

V súčasnosti je lekár v pracovnej neschopnosti, Bureš chce s ním hovoriť, poradí sa s právnikom a zachová sa v "súlade so zákonníkom práce". V nemocnici už podľa neho pracoval pred piatimi, šiestimi rokmi. Keď dotyčný lekár do rakovníckej nemocnice nastupoval, Bureš hovoril s riaditeľom tej klatovskej, ktorý mu povedal, že "tam nejaké problémy boli, ale skôr typu medzipersonálneho". "Nebolo to nič podstatné, nič závažné," povedal Bureš v ČT.

Maniodepresívna psychóza je vo výhláške zaradená medzi diagnózami, ktoré vylučujú zdravotnú spôsobilosť k výkonu lekárskeho povolania, potvrdil to prezident Českej lekárskej komory Kubek. Minister zdravotníctva Svatopluk Němeček viní za pochybenie aj vedenie nemocnice, pretože Havránka nechali tak dlho operovať pri deťoch.

Kriminalisti zistili počas ročného pôsobenie lekára v klatovskej nemocnici desať prípadov, keď pri jeho zbytočných, nesprávnych a diletantských zákrokoch prežili deti veľké utrpenie. Niektoré jedno- až dvojročné deti sa dostali do priameho ohrozenia života a museli ich okamžite previezť do fakultnej nemocnice v Plzni. Išlo predovšetkým o opakované vpichy do žíl: telá detí boli dopichané od hlavy až po päty, zlyhávali im životné funkcie.

Prípad najprv polícia odložila. "Podľa záverov znaleckého posudku z odboru zdravotníctva nemohol muž rozoznávať škodlivosť svojho jednania a chovania, prípad bol odložený, pretože muž v dobe činu nebol pre príčetnosť trestne zodpovedný," povedala policajná hovorkyňa Dana Ladmanová.

Podľa ministra vedenie nemocnice "evidentne zlyhalo" a nezvládlo dobre svoju úlohu pri zaisťovaní personálu. Zo zoznamu lekárov Českej lekárskej komory Havránek však vyškrtnutý byť nemôže. Výlučený môže byť až na základe disciplinárneho previnenia. On však za svoje jednanie zodpovedný nie je, pretože bol nepríčetný.

Lekár pri zmene zamestnávateľa nemusí predkladať zdravotnú spôsobilosť. Takto nemocnica musí čakať, až zistí nejakú pochybnosť. V tomto prípade to trvalo až rok! Prvé náznaky sa objavili až po pol roku. "Išlo o sťažnosti personálu na lekárovo zvláštne správanie. Nemocnica sa nimi zaoberala, dokonca námatkovo testovala lekára na alkohol, ale všetky kontroly boli negatívne," uviedol hovorca Zdravotníckeho holdingu Plzeňského kraja Jiří Kokoška. Neskôr sa sťažovali rodičia a až po osobnom pohovore nemocnica zistila, že má Havránek psychické problémy.

Keď sa hlásil o prácu v nemocnici, spĺňal všetky podmienky. "Spĺňal všetky profesijné podmienky, mal veľmi dobré referencie zo svojho predošlého pracoviska v inej nemocnici a prešiel pohovorom a lekárskou prehliadkou. Žiadne avízo z predošlého pracoviska sme nedostali, aj keď sme sa nemocnice na lekára pýtali," dodal Kokoška.

Myslel si, že robí to najlepšie

Polícia zaznamenala desať prípadov detí vo veku okolo jedného až dvoch rokov - niektoré prípady sa takmer skončili smrťou malých pacientov. Vyšetrovanie ukázalo, že 42-ročný Havránek trpí bipolárnou afektívnou poruchou, teda vážnou duševnou chorobou v minulosti známou ako maniodepresívna psychóza. Diagnóza však lekára zachránila pred trestným stíhaním za ťažké ublíženie na zdraví, pretože v čase činu konal podľa znalcov v nepríčetnosti. To znamená, že nekonal s úmyslom poškodiť zdravie detí, ale nedokázal sa ovládnuť. "Konal v presvedčení, že z profesionálneho hľadiska robí pre pacientov to najlepšie," uviedli v posudku odborníci.

Polícia poukázala na skutočnosť, že hoci lekár o svojom zdravotnom stave vedel, začal robiť prácu, ktorá si vyžaduje znalosti aj koncentráciu, ale tie mu v uvedenom období chýbali. Web Novinky.cz upozornil, že lekárova diagnóza vylučuje, aby vykonával takéto povolanie, napriek tomu ďalej v odbore pracoval. Z psychiatrického posudku dokonca vyplýva, že choroba bude mať zrejme celoživotný priebeh.

Dvojročnému dievčatku s ľahkými popáleninami na povrchu tela sa napríklad lekár 23-krát pokúšal zaviesť kanylu do žily a pacientka bola úplne pri vedomí. Znalci konštatovali, že dievčatko má teraz aj psychickú ujmu. Lekár dával deťom do žily takisto vysoké dávky anestetík, preto sa dostali na pokraj smrti. Jedna z pacientok bola intoxikovaná a nastal u nej prudký pokles tlaku - zachránili ju v poslednej chvíli resuscitáciou. Chlapca po nevydarenej anestézii dokonca museli kolegovia udržiavať takmer dva týždne v umelom spánku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu