Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Súd v Belgicku povolil eutanáziu väzňovi odsúdenému na doživotie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Súd vyhovel Belgičanovi odsúdenému na doživotie za znásilnenie a vraždu, ktorý oficiálnou cestou požiadal úrady o povolenie ukončiť svoj život s asistenciou lekárov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako dodala BBC, 50-ročný Frank Van Den Bleeken, ktorý si odpykáva trest od osemdesiatych rokov, požiadal o eutanáziu v roku 2011. Belgičan pred súdom svoju žiadosť obhajoval tým, že nemá ani minimálne vyhliadky na skoršie prepustenie z výkonu trestu, nakoľko ani po takmer 30 tokoch za mrežami nedokáže ovládať svoje násilné sexuálne pohnútky. Eutanázia by mala ukončiť muky, ktoré vo väzení prežíva.

"Za posledné roky absolvoval vyšetrenia u viacerých lekárov a psychológov a všetci sa zhodujú, že trpí, a to neznesiteľne," povedal právnik žiadateľa Jos Vander Velpen. Nevedel sa však vyjadriť, kedy by malo k samotnému zákroku dôjsť, nakoľko žiadosť podlieha ešte schváleniu ministerstvom spravodlivosti.

Van Den Bleeken sa už v minulosti sťažoval, že väzňom v Belgicku trpiacim jeho deviáciou sa nedostáva dostatočnej psychiatrickej či psychologickej starostlivosti, a preto by radšej volil smrť.

"Ak ľudia spáchajú sexuálny zločin, treba im pomôcť bojovať s tým (chorobou). Len ich zavrieť nikomu nepomôže, ani dotyčnému, ani spoločnosti, ani obetiam," Van Den Bleeken sa vyjadril pre istý dokumentárny film. Reuters pripomína, že ide o bezprecedentný verdikt súdu, nakoľko právo na eutanáziu po prvýkrát od jej zavedenia pred 12 rokmi priznáva väzňovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu