Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Islamský štát zarába denne tri milióny dolárov, tvrdia americkí experti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

WASHINGTON – Islamský štát (IS) sa stal sebestačnou finančnou organizáciou, ktorá denne zarába vyše tri milióny dolárov na pašovaní ropy, obchodovaní s ľuďmi, krádežiach a vydieraní.

Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na americké tajné služby a súkromných expertov.
Zdroje tejto extrémistickej skupiny dosiahli rozmery, akými dosiaľ nedisponovala žiadna iná teroristická organizácia, uviedli nemenovaní pracovníci rozviedky USA.

Militanti IS sa zmocnili obrovských území v Sýrii a Iraku, pričom kontrolujú až 11 ropných ťažobných polí v oboch krajinách, tvrdia analytici. Organizácia predáva ropu a iné komodity skrze odveké pašerácke siete za chrbtom vlád, proti ktorým bojuje - v kurdskom severnom Iraku, Turecku a Jordánsku. IS získal stovky miliónov dolárov i z pašovania historických pamiatok z Iraku do Turecka, ako aj z obchodovania s ľuďmi, zvlášť predajom žien a detí do sexuálneho otroctva. Ďalšie príjmy prúdia z vydierania, výkupného za unesených rukojemníkov a rabovania miest, ktoré militanti pri svojom postupe obsadia.

Ešte pred obsadením mesta Mósul v júni IS uvalil "dane" na takmer každý druh ekonomickej činnosti, vyhrážajúc sa smrťou tým, ktorí by teroristom odmietli zaplatiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu