Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Toto je krutá americká pravda: Celej spoločnosti hrozí rozpad a obrovská chudoba!

Autor George Packer odhaľuje kruté skutočnosti americkej spoločnosti Zobraziť galériu (3)
Autor George Packer odhaľuje kruté skutočnosti americkej spoločnosti (Zdroj: Twitter)

BRATISLAVA - Amerika je v rozklade. Spoločnosť sa rozpadáva a rozdiely medzi bohatými a chudobnými sa zväčšujú. Nikdy predtým neboli Spojené štáty tak ohrozené chudobou ako je tomu teraz. Až 50 percent obyvateľov je tak chudobných, že neplatia žiadne dane! Nová kniha amerického novinára odhaľuje temné zákulisie života najmocnejšieho národa na svete. A je to pozoruhodné čítanie.

Ideál slobodnej spoločnosti a demokracie v Spojených štátoch amerických je zrejme v troskách. Aspoň to tak naznačuje novinár George Packer z týždenníka New Yorker. Vo svojej najnovšej knihe Rozpad spoločnosti: Vnútorné dejiny novej Ameriky ponúka zaujímavý pohľad až do vnútra americkej spoločnosti. A vyzerá to katastrofálne.

Packer si zobral na mušku životy niekoľkých Američanov z rôznych úrovní spoločenského rebríčka. Za posledné tri až štyri dekády sa toho veľa zmenilo. Takýmto ambicióznym pokusom chce autor ukázať skutočný obraz životnej úrovne.

Krajina víťazov a porazených. Tak nazýva autor zatiaľ ešte stále najbohatšiu krajinu sveta. Ibaže víťazov je pár a porazených stále pribúda. A nie je cesty späť. Hrozí, že sa politický systém rozpadne. Môžu za to najmä politici.

Organizované peniaze ovládajú politikov, tvrdí novinár
Zobraziť galériu (3)
Organizované peniaze ovládajú politikov, tvrdí novinár  (Zdroj: Twitter)

Amerike vládne „systémová kríza“, ako ju nazval autor. Ťažko si ju samotní občania pripúšťajú. Pravdou však zostáva, že až 50 percent Američanov je takých chudobných, že neplatí žiadne dane! Dokonca aj miestna mafia je na tom tak zle, že nemá komu brať. Packer takto tvrdo opisuje v knihe nepríjemné skutočnosti.

Keď sa väčšina občanov strednej vrstvy nedočká mesačnej mzdy, dostáva sa do existenčnej krízy, varuje novinár. Prirovnáva to k situácii vo Walmarte – najväčšom obchodnom reťazci. Všetko je lacné, ale zároveň aj platy sú nízke. Poctivé štúdium s výhľadom na dobrú prácu už dávno nie je realitou.

Krízu prehĺbila posledná hypotekárna katastrofa. Vláda tlačila banky, aby rozdávali hypotéky aj ľuďom, u ktorých hrozilo nesplatenie pôžičky. Keď následne spľasla bublina, mnoho dlžníkov sa dostalo do obrovských problémov. Banky utrpeli enormné straty, ktoré však vykryli peniaze daňových poplatníkov.

S tým súvisí aj hlavná kritika Wall Street. Vládu vraj ovláda úzka skupina finančníkov, ktorí prostredníctvom lobistov ovládajú politikov. Najhoršie na tom je fakt, že vyhliadky na zlepšenie sú mizerné. "Pocit samoty – izolovanosti duší, oklamaných inštitúciami, utláčaných mocou veľkých peňazí – vám prenikne pod kožu a zostane tam," napísal o knihe britský Guardian.

"Kniha začína ako hororová novela, ktorá to aj v určitom smere je," píše zase New York Times. Ihneď po vydaní kniha vyvolala obrovský záujem, pretože predkladá verejnosti veľmi neutešený stav americkej spoločnosti. Dočkala sa veľkej pochvaly, ale zároveň aj kritiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu