Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na hydinovej farme v Číne uhynuli tisíce husí: Vtáčia chrípka opäť úraduje!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠANGHAJ - Takmer 18 000 husí uhynulo v auguste na hydinovej farme v severovýchodnej Číne po tom, čo sa infikovali kmeňom vírusu vtáčej chrípky H5N6. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske ministerstvo poľnohospodárstva.

Najmenej 20 550 husí na farme v Char-pine, hlavnom meste provincie Chej-lung-ťiang, malo príznaky vtáčej chrípky a 17 790 z nich uhynulo, uviedlo ministerstvo na svojej webovej stránke. Zároveň nariadilo uzatvorenie a sterilizáciu postihnutej oblasti, vrátane usmrtenia a bezpečnej likvidácii takmer 69.000 husí.

Čínske referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku potvrdilo, že husi boli infikované vírusovým kmeňom H5N6. V máji tohto roku zomrel v čínskej provincii S'-čchuan na vtáčiu chrípku 49-ročný muž. Podľa čínskych  médií išlo o prvý známy prípad infikovania človeka kmeňom H5N6 na svete.

Vtáčia chrípka je infekčné ochorenie vtákov spôsobené chrípkovým vírusom A, ktorý však môže nakaziť aj niektoré druhy cicavcov, vrátane človeka. Prvýkrát ho identifikovali v Taliansku v roku 1878 a v súčasnosti sa vyskytuje celosvetovo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu