Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rada OSN vyšle do Iraku misiu na vyšetrenie islamistických zločinov

Flavia Pansieri
Flavia Pansieri (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Rada OSN pre ľudské práva dnes na mimoriadnom zasadnutí v Ženeve odsúdila násilnosti, ktorých sa v Iraku dopúšťa džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Súčasne rozhodla o tom, že do Iraku vyšle vyšetrovaciu misiu, ktorá by mala zhromaždiť dôkazy o predpokladaných zločinoch, oznámila agentúra DPA.

Štyridsaťsedemčlenný orgán prijal rezolúciu, ktorá ostro odsudzuje systematické porušovanie ľudských práv a pravidiel vedenia vojny zo strany Islamského štátu a s ním spriaznených teroristických skupín. Existuje pritom podozrenie, že sa extrémisti v Iraku dopúšťajú "vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti", uvádza sa vo vyhlásení. 

Rada OSN vyzvala na trestné stíhanie všetkých osôb zodpovedných za vraždenie, zotročovanie, znásilňovanie a únosy, ktorých sa islamisti dopúšťajú na príslušníkoch irackých menšín. Odsúdila tiež masové popravy zajatých irackých vojakov a členov duchovenstva. Apelovala tiež na irackú vládu, aby boji proti extrémistom nezabúdala na potrebu dodržiavania ľudských práv.

Vysoká komisárska OSN pre ľudské práva Flavia Pansieriová v prejave k účastníkom ženevského zasadnutia, že v Iraku dochádza k systematickým a zámerným útokom na civilné obyvateľstvo. Podľa nej sa vojnových zločinov mohla dopustiť aj iracká armáda, napríklad pri ostreľovaní oblastí obývaných civilistami.

Predstaviteľ OSN v Iraku Nickolay Mladenov dnes informoval, že boje v Iraku si v auguste vyžiadali najmenej 1420 obetí na životoch. Ďalších asi 1370 Iračanov bolo zranených a približne 600.000 ich bolo nútených opustiť svoje domovy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu