Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rada OSN pre ľudské práva rokuje o zločinoch spáchaných v Iraku

Flavia Pansieri
Flavia Pansieri (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Oddiely extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa voči irackým menšinám dopustili činov porovnateľných so zločinmi proti ľudskosti, zatiaľ čo popravy zadržaných a ostreľovanie oblastí obývaných civilistami, ktoré spáchali iracké vládne jednotky, môžu byť kvalifikované ako vojnové zločiny.

Uviedla to dnes vysoká komisárska OSN pre ľudské práva Flavia Pansieriová v prejave na mimoriadnom zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva, ktoré sa začalo v Ženeve. Upozornila, že konflikt v Iraku má závažné dôsledky pre irackých civilistov, najmä ženy a deti.

"Systematické a zámerné útoky na civilistov môžu predstavovať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. Zodpovední sú za ne jednotlivci, vrátane veliteľov," vyhlásila Pansieriová s tým, že zločinov sa dopustili obe strany konfliktu.

Predstaviteľ OSN v Iraku Nickolay Mladenov dnes informoval, že boje v Iraku si v auguste vyžiadali najmenej 1420 obetí na životoch. Ďalších asi 1370 Iračanov bolo zranených a približne 600.000 ich bolo nútených opustiť svoje domovy. Upozornil, že kvôli svojej národnostnej či náboženskej príslušnosti sú bojovníkmi IS a s nimi spriaznenými ozbrojencami naďalej ohrozené životy tisícov Iračanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu