Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poľská budúcnosť je podľa Tuska v eurozóne, EÚ si bez Britov nevie predstaviť

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Novozvolený stály predseda Európskej rady Donald Tusk na tlačovej konferencii krátko po zvolení uviedol, že jeho budúce prevzatie jedného z najvyšších postov znamená budúcnosť Poľska v eurozóne, do ktorej Varšava dlhodobo váha vstúpiť.

Tusk, ktorý bude mať oficiálne od prvého decembra na starosti prípravy summitov a ich vedenie, odpovedal aj na otázky novinárov vo veci svojho nástupcu na poste predsedu vlády. Podľa jeho slov je zatiaľ predčasné o tom hovoriť, ale na budúci týždeň by mohlo byť známe viac. V tejto súvislosti sa spomína najmä minister zahraničných vecí Radek Sikorski, ktorý sa uchádzal o post šéfa diplomacie EÚ. Prednosť však nakoniec dostala jeho talianska rezortná kolegyňa Federica Mogheriniová, Tá sa svojej funkcie ujme k prvému novembru.

Končiaci poľský premiér sa taktiež vyjadril k euroskeptickým náladám v Británii, ktorej premiér David Cameron v priebehu týždňa ako prvý verejne navrhol Tuska za favorita na post europrezidenta. Dlhoročný poľský líder si podľa svojich slov nevie EÚ bez Spojeného kráľovstva predstaviť. Na margo situácie na východe Ukrajiny uviedol, že ide o "najvážnejšiu hrozbu pre bezpečnosť Európy od konca studenej vojny".

Fico: Tusk ako nový prezident EÚ je pre Slovensko dobrá správa

Vymenovanie poľského premiéra Donalda Tuska za stáleho predsedu Európskej rady je dobrá správa pre Slovensko. Myslí si to dnes po mimoriadnom summite v Bruseli slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Je to presne v súlade so stratégiou, ktorú sme nastavili vo V4.  Je to dobré pre Slovensko aj preto, že s Donaldom Tuskom mám veľmi dobré vzťahy, čo nám umožňuje v budúcnosti rokovať aj na inej úrovni," uviedol Fico.

Tuska vníma ako pragmatika, neočakáva, že by jeho nominácia mohla viesť k zhoršeniu situácie a komunikácie medzi EÚ a Ruskom. Tusk sa netají kritickým postojom k Rusku. Fico zablahoželal aj talianskej ministerke zahraničných vecí Federice Mogheriniovej, ktorá nahradí svoju európsku kolegyňu Catherine Ashtonovú ako šéfka európskej diplomacie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu